tisdag 7 april 2015

Mest blått

Vid den här tiden när scillan börjar blomma blir våren blå. En slänt full med scilla är som ett hav av blått som böljar fram och väcker vårkänslor och förhoppningar om den stundande sommaren. Ju fler blommor och större områden desto mäktigare känsla, så inte gör det något att den villigt sprider sig i rabatter, under träd och buskar i lunden, i häcken och i gräsmattan.

På altanens södersida har scillans (Scilla siberica) blommor börjat slå ut.
Jag gillar den lite ostädade och vilda känslan. När scillan blommat
över kan den vissna ner i fred medan silverarven
tar över med sitt flor av vita blommor. 
På altanens västersida är den ännu i knopp men snart blir
det riktigt blått. Här växer den i en plantering med perenna
växter som snart tar fart och täcker hela slänten,
inklusive de nedvissnande scillorna.
I rabatterna får scillan vissna ner i lugn och ro medan andra växter tar över skådespelet. I gräsmattan låter jag dem stå och klipper dem först när de hunnit ta tillvara på näringen i blad och blommor och vissnat ner. När jag var yngre skulle det se prydligt ut men idag föredrar jag en mer levande och naturlig trädgård så lite visset stör mig inte alls.
Ett stort och stiligt men lite ensamt exemplar. Den har ju vitsipporna
(Anemone nemorosa) som sällskap förstås och det är ju inte fy skam.
Scillan, eller den ryska blåstjärnan som väl är dess svenska namn, är en lökväxt. Den trivs i vårfuktig jord i större delen av landet och sprider sig rejält varför den passar till förvildning. Förutom den klassiska blå sorten så finns den också som vit. 

En gång i tiden köpte jag vita vårstjärnelökar som jag tänkte plantera in i slänten bland de blå scillorna men de hamnade under en ros istället. Det är jag glad för idag, för i den blå slänten vill jag inte ha något som stör det rena blåa intrycket.

Den vita vårstjärnan (Lucilliae Gigantea  Chionodoxa Alba) är mycket
 vacker med sina förhållandevis stora rent vita blommor.
Den lyser verkligen upp i mörkret.
När man pratar om scilla så menar man nog oftast både den ryska blåstjärnan och vårstjärnan. De flesta vårstjärnor är ju inte vita som den på bilden ovan utan de är också blå. Vanligtvis har de en milt blå färg som är nästan lite romantisk, tycker jag.
Vårstjärna (Scilla forbesii
Vårstjärna igen, för visst är den vacker och romantisk?
 Andra växter som blommar i blått tidigt om våren är luktviolen och ormögat.
Luktviolen (Viola odorata) trivs där det är fuktigt och mullrikt och kan fungera
som marktäckare i rabatter. Här växer den i gräsmattan och det är väl värt
att böja sig ner för att känna den underbara doften.
Ormögat (Omphalodes verna) trivs både i skugga och sol och har inte så stora krav bara jorden är fuktighetshållande. Den är en utmärkt marktäckare och fungerar också som ersättning för gräs eftersom den är mattbildande. Då den endast blir 5-10 cm hög passar den till exempel fint under de flesta häckar där den också hjälper till att hålla undan ogräset. Blommorna kommer redan i april

 Än så länge är det mest knopp men här mot den varma stenen har de slagit ut.
Ormögats (Omphalodes verna)  blommor är små, men tittar man
noga ser man de utsökta detaljerna.
Precis när knoppen öppnar sig är blomman svagt lila men snart får den sin
riktigt klara blåa färg som är så ovanlig i växtriket.
Färgen påminner om den blå bergvallmons.
Våririsen får bli sist ut bland vårens blåa blommor idag. Trots det ganska späda bladverket är blommorna som kommer i mars till april stora och praktfulla. På våren vill den ha fuktig jord men resten av året ska det vara torrt och väldränerat.
Våriris (Iris Reticulata-Gruppen) 
Jag hoppas alla har haft en skön påskhelg och njutit var och en på sitt vis; mat, resor, fest, vila, släkt och vänner och så förstås vackra vårblommor i kruka, trädgård och natur.


Just nu skiner solen och det är 16 grader i skuggan.
Hoppas det fortsätter så och att vi alla får en fortsatt härlig vår!
Kram Anna-Karin

9 kommentarer:

 1. Många fina vårblommor hos dig! Den vita vårstjärnan leker scilla hos oss och dyker upp lite överallt. Men det gör inget, den är så fin.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den vita vårstjärnan är verkligen vacker och jag har också märkt att den också sprider sig men, som du skriver, den är så fin så det gör inget.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Så mycket vackert! Har svårt att skilja på blåstjärna och vårstjärna. Har du nåt knep?
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat lite på din fråga och tycker nog att det som skiljer mest är färgen. Blåstjärnan är mer rent blå och vårstjärnan är mera ljusblå med ännu lite ljusare färg i mitten av blomman. En annan skillnad tycker jag är att blåstjärnans blommor hänger lite, inte som em snödroppe men lite åt det hållet medans vårstjärnan öppnar sig lite mer som en prästkrage om jag överdriver lite. Sen har jag läst på att det finns vanlig vårstjärna (Scilla forbesii) och stor vårstjärna (Scilla lucilliae) och förutom att den stora är lite större så tror jag att kronbladen är lika på den mindre medans den större har kronblad som skiljer lite i formen, som på den vita på min bild. Detta är jag dock inte helt säker på eftersom de är nära släkt och lätt förväxlas med varandra. På den vita jag köpte stod namnet Lucilliae gigantea men det ska nog vara Scilla lucilliae gissar jag. Det blev ett långt och krokigt svar. Hoppas jag inte bara rörde till det utan att det gav något också.

   Radera
 3. Så vackert det är med blåa blommor. Undrar varför många är förtjusta i dessa? Är det att man får en känsla av vatten eller himmel som tilltalar oss? Dina fina bilder ger i alla fall en härlig vårkänsla.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något visst med blått och kanske är det himlens och havets färger som väcker känslor inom oss eller också är det det blåa ljusets egenskaper som påverkar oss. Oavsett vad det är så är blåa blommor , som du skriver, vackra och väcker vårkänslor.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. En slänt full av scilla låter underbart! Jag känner igen mig när du beskriver hur man förändras när man blir äldre. Jag var lite pedantisk som ung och allt skulle vara tiptop och välrensat i trädgården. Numera njuter jag av att se hur växterna dyker upp på oväntade platser och det blir så där härligt rufsigt i rabatterna.
  Så här på våren är det extra spännande att se vad som dyker upp. Ha en skön vecka/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja våren är en härlig tid då vävt efter växt börjar titta fram så smått och man går där och väntar och spanar.
   En fin vecka till dig också!

   Radera
  2. Ja våren är en härlig tid då vävt efter växt börjar titta fram så smått och man går där och väntar och spanar.
   En fin vecka till dig också!

   Radera