lördag 11 april 2015

Egenodlandets konst, till nytta och glädje

Sara Bäckmo som driver Skillnadens Trädgård besökte Karlstad i torsdags. Föreläsningen anordnades av Studiefrämjandet i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård. Sara Bäckmo var mycket duktig och inspirerande när hon tog med oss på en fascinerande resa i egenodlandets konst.

I sin villaträdgård har Sara Bäckmo en köksträdgård på 400 kvadratmeter där hon odlar alla grönsaker familjen behöver från juni till januari månad. Under årets övriga månader får familjen, bestående av två vuxna och tre barn, kompletteringshandla. Hon arbetar dock med att successivt förlänga säsongen som de är självförsörjande med en månad i taget. På sina 400 kvadrat driver hon fram 150 olika sorters grönsaker så kosten är definitivt inte enahanda utan mer variationsrik än vad de flesta är vana vid. Dessutom njuter familjen av att äta grödorna när de är i säsong och som allra finast. Hennes grönsaker är enormt frodiga och fina och hon använder inget gödsel förutom det som naturen själv producerar och som daggmaskarna hjälper henne att bryta ner till finaste mylla.

Under föreläsningen fick vi följa Sara från starten 2011 och ta del av hennes erfarenheter och kunskaper i såväl stort som smått. Det handlade om odlingstunnlar, varmbänkar och kallbänkar men mest om täckodling på friland och om hur man bäst utnyttjar tiden och utrymmet genom att enkelt förlänga odlingssäsongen och samplantera och variera grödorna.

Hon gav också tips om hur man skyddar sina odlade kålsorter från angrepp av kålfjärilens larver (kålmasken), hur man enkelt förvarar olika grödor utan avancerade anläggningar som t.ex jordkällare samt en massa inspiration om odlingsvärda grönsakssorter och hur de odlas och används i kost och matlagning.

Lite inspirationsbilder på några av de grödor hon berättade om kommer här. De är lånade från Impecta Fröhandel.                                                      









Samtliga foton:Impecta Fröhandel
Sara finns bland annat på fb och driver i samarbete med Land bloggen www.skillnadenstradgard.se  Det finns massor med intressant läsning. Ett exempel är hennes inlägg om kålodling: http://tidningenland.se/kal-utan-larver-och-hal/

Föreläsningen, med frågestund, varade i drygt två timmar och innehöll så mycket "matnyttigt" att man blev alldeles hänförd och matt, lyckligt matt. Har ni möjlighet så missa inte tillfället att lyssna till Sara Bäckmo för att se och höra henne live är speciellt och tar hennes budskap en dimension högre.

Det här gav mig inspiration!
Hoppas ni också får inspiration, av detta, av våren eller av vad som helst som ni gillar.
Ha det riktigt gott!
Kram Anna-Karin

6 kommentarer:

  1. Vilken energi hon måste ha, det är inte "bara" att odla alla grönsaker man ska ju ta hand om skörden på olika sätt och kunna laga goda rätter allteftersom. Men man får inspiration att göra en del och kanske prova något nytt även om det är lite i jämförelse. Skulle gärna höra henne föreläsa.
    Ha en skön vecka. /Kram Kristina



    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog klokt att inspireras lagom mycket men det var intressant att lyssna till någon med det engagemanget, den energin och den positiva inställningen och mycket bra som man kan ta till sig också i det lilla, förmedlade hon också.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  2. Det är alltid lika trevligt att lyssna på föreläsningar som hålls av engagerade människor. Härliga inspirationsbilder du visar. Önskar att jag hade plats för ett större grönsaksland...men man kan inte få allt här i livet/Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hon var verkligen engagerande och även on min grönsaksodling också är mycket blygsam jämfört med hennes så fick jag en hel del tips som jag kan ha glädje av och som förhoppningsvis ger mig finare grödor.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Hade gärna lyssnat, alltid kul att lära sig mer av kunniga. Det viktiga är ju att anpassa odlade till den egna trädgården och smaken.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är kul att lyssna på bra och kunniga föreläsare och att träffa andra trädgårdsintresserade och som du skriver så får man plocka de "russin" som passar en själv och som man kan ha glädje och nytta av.
      Kram Anna-Karin

      Radera