söndag 4 januari 2015

Underbara fröer

Strax innan jul kom frökatalogen från Impecta fröhandel. Få saker är så roliga som att sitta och titta i den och planera årets inköp. Jag gillar Impecta men det är bara min personliga preferens och den eventuella reklam de får den bjuder jag på.


Alla deras frösorter är anpassade för vårt nordiska klimat och inte massproducerade utomlands. De har ett stort sortiment av ekologiska fröer till både grönsaks-, krydd- och blomsterväxter. Produktionen av dessa fröer är manuell och inga artificiella bekämpningsmedel används. Vidare så erbjuder de också ett rikt utbud av fröer till gamla kulturarvsväxter som är ursprungsförädlade och alltid mer än 50, men oftast över 100 år gamla. Dessa växter har behållit sina goda egenskaper och är möjliga att bevara för framtiden. Deras biologiska livslängd är mycket längre än de nyframtagna högförädlade hybridernas.
  Innan jag beställer nya fröer så går jag igenom dem jag sparat från förra året. De brukar behålla sin höga grobarhetsfaktor om de förvarats torrt.

Några lite ovanligare favoriter från förra året:


Grönkål (Brassica napus)`Red Russian´:  Mycket lättodlad grönkål. Suveränt god i sallad och man kan plocka nya små krispiga blad under hela säsongen. Kan också frysas och/eller tillagas som vanlig grönkål. Förra året förkultiverade jag hälften och direktsådde resten. Direktsådden växte snabbt ikapp så förkultiveringen var onödig. Ettårig.


Piplök (Allium fistulosum):  Själva lökarna är inte speciellt goda även om de kan ätas. Behållningen är den utsökt goda blasten som äts rå i sallader eller lätt wokad. Piplöken är också vacker när den blommar med sina runda vita "bollar". Perenn. Zon 6.


Kinesisk Gräslök (Allium Tuberosum): En gräslök som har en mild och fin vitlökssmak. Spännande och god. Det står att den kan sås på friland men jag förkultiverade och det gick bra. Det är en perenn och som jag förstått det är den lite känslig första vintern. Den har fått ett ordentligt lövtäcke så jag hoppas den klarar sig. Den kan krukodlas inomhus under hela året. Perenn. Zon 4(6).

Nu kommer äntligen det riktigt roliga; att välja årets fröer. Det svåraste för mig är att begränsa inköpen och inte köpa mer än jag får plats med. Jag har tre odlingslådor och ett kompostkretslopp som ger två användbara odlingsbäddar per säsong. Odlingarna ovanpå de gamla komposterna är bäst. Där växer det så att det knakar. Jorden är näringsrik, varm och full med lyckliga daggmaskar. I min trädgård finns också ett upphöjt land för säsongsodling. Jag drömmer givetvis om fler och större land och utökade rabatter men med en riktigt tung lerjord som vilar på gammal sjöbotten så krävs det hårt arbete och mycket tid för att bereda nya fruktbara odlingsplatser. En del känner kanske igen den lilla tidsoptimisten inom mig. Den som tror att något ska ta ett par dagar men visar sig kräva idogt arbete under flera veckor. Trädgård tar tid och det är en del av tjusningen. Det blir ingen omedelbar tillfredsställelse men den blir desto större när den väl infinner sig.

  Åter till årets nyinköp. Eftersom jag har en hel del fröer kvar från i fjol så blir det:
  • Mangold `Rhubarb Chard´: Kultursort från 1857. Gröna blad och dekorativa röda stjälkar.
  • Purjolök `Musselburgh´: Kultursort från 1822. 
  • Jättelök Àlisa Craig´: Kultursort från 1899 där lökarna kan väga upp till 1000 gram. Kunde inte motstå frestelsen att köpa dessa gula lökar. Ska odla dem ovanpå den gamla komposten. Får se hur stora de blir. Den ska, storleken till trots, vara söt och mild i smaken och god att äta färsk.
  • Grönkål ´Nero Di Toscana´: För att den är så god och spektakulärt vacker med sina stora nästan svarta blad. Kulturarv från 1800-talet.
  • Bindsallat ´Little Gem´: Romansallat från 1870-talet. Jag gillar den här salladstypen eftersom bladen behåller sin krispighet också i en sallad med olja och dressing.
  • Vintersallat `Verte De Cambrai´: Snabbväxande, C-vitaminrik och förhoppningsvis god kultursort från 1810. Underbart att kunna plocka egen sallad i november.
  • Slanggurka ´Marketmore 76´: Ekologisk sort som trivs bra även i lite kallare klimat.
  • Körsbärstomat F1 `Sungold´: Har man smakat på den så glömmer man den aldrig. Så saftig och oemotståndligt söt. Bör egentligen växa i växthus men jag tänkte prova mot en södervägg där det alltid är lä. Måste bara försöka.
  • Körsbärstomat ´Sweetbaby´: Också en söt och god tomat som är betydligt mer lättodlad än `Sungold´.
  • Spetskål `Kalibos´: Det är en purpurfärgad spetskål som så varmt rekommenderas av Lena Israelsson att jag bara måste prova......
I Lena Israelssons bok Gourmet-trädgården kan man låta sig
inspireras av  Spetskål `Kalibos´, tomaten `Sungold´,
grönkålen `Nero Di Toscana´och oändligt mycket mer.
Kort och gott en helt underbar bok.



I Lena Israelssons bok kan man också läsa om en grönsak som kallas Munkens skägg. Det är Sodaört (Salsola soda). Den säljs i knippen som ser ut som stora skägg i bland annat trakterna kring Rom men går att odla i Sverige också. Bladen är som tunna kompakta strån och lär smaka hav med en härlig blandning av syra och sälta. Ätes rå eller fräses lätt i panna med olivolja, salt och peppar. Jag var sugen på att köpa frön redan förra året men fröerna är svåra att få tag på och de har kort hållbarhet. Växten kallas också Agretti och nu har jag hittat en fröfirma som säljer dem. Gå gärna in och titta!  http://www.sneckenstrom.se/fron/sallad/agretti.html

Agretti eller Sodaört (Salsola soda)  Foto: Wikipedia

Det var valet av fröer så långt. Ettåringar, kryddväxter och perenner får nog anstå till ett senare inlägg. Annars kanske vi somnar, både ni och jag.

Önskar alla en riktigt fin fortsättning på det nya året!
Kramar Anna-Karin

8 kommentarer:

  1. Tala om att väcka vårlängtan/känslor när solen dessutom skiner och ljuset är på väg tillbaka.
    Grönkålen,båda sorterna, måste jag prova i år och piplöken låter spännande så den får nog också hamna i min "fröpåse". Och jättelöken och spetskålen.....Det är mycket man vill ha och svårt att välja men roligt.

    God fortsättning och kram till dig också. Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så mycket man vill testa så det är svårt att välja. Man känner sig lite som en "åsna mellan hötapparna". Du kan fö en de
      l fröer av mig om du vill för jag kommer inte att göra av med allt.
      Ha en bra dag och njut av solen! Anna-Karin

      Radera
  2. Trevliga val. Agretti låter spännande. Har skrivit upp den på min inköpslista också.
    God fortsättning
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Vad kul att du vill följa min blogg. Jag blev jätteglad! Och visst låter det spännande med Agretti. Ett tips jag fått är att, om möjligt, kolla datumstämpeln på fröerna man köper eftersom de har så kort hållbarhet. Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Agretti har jag provat är lite känslig att så. Väldigt gott tyckte jag.
    Lycka till med dina beställningar.
    Det är kul eller hur?
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  4. Groning menar jag såklart. Det måste vara superfärska frön.
    A

    SvaraRadera
  5. Ja, det är jättekul och fascinerande att se när de små fröna blir till stora plantor. Ett litet under varje gång. Vet du hur färska Agretti-fröna måste vara? Nånstans läste jag att de inte får vara mer än 4 månader gamla. Kan det stämma?
    Ha det gott! Anna-Karin

    SvaraRadera
  6. Frökatalogerna så här års är något av det bästa som finns! :-) Den lyckan delar jag med dig. /Carolin

    SvaraRadera