Att plantera blomster i anslutning till grönsaksodlingarna är inte bara vackert utan också smart. En av fördelarna är att blommorna lockar till sig fler pollinerare som då samtidigt besöker grönsakerna och hjälper till att befrukta dem. På det viset kan vi öka vår skörd och njuta av fler tomater, gurkor, sockerärtor och mycket annat.
De flesta kryddväxter såsom kungsmynta, timjan, salvia och lavendel är bra lockväxter liksom många perenner som kärleksört, blå bolltistel, rudbeckia och kattfot. Listan kan göras lång och det finns växter som lockar pollinerare för alla tycken och smaker. Ska man odla blommorna i själva trädgårdslandet är det dock kanske ettåringar man tänker på och inte perenner.
Den här humlan har fullt upp. Solrosen erbjuder ett överflöd av nektar. |
En av mina absoluta favoriter bland ettåringarna är solrosorna. De lockar mängder med humlor och andra insekter. Låter man dem stå kvar när de blommat över så blir de dessutom bästa tänkbara frörestaurang åt småfåglarna. Solrosor kan inte odlas i alltför grunda bäddar eftersom de har ett djupt rotsystem. Där de trivs gör dock rötterna stor nytta eftersom de luckrar jorden på djupet och frigör näring. På våren är det bara att finfördela dem och gräva ner växtresterna i jorden. Det blir bästa tänkbara tillförsel av mullämnen.
Solrosorna finns i många olika storlekar och färger. De gula är förstås vanligast men även rosa, röda och till och med vita förekommer. Tänk bara på att de lite udda varianterna som har F1 i sitt namn är framavlade och inavlade hybrider som inte är fröbeständiga. Man kan alltså inte ta frön från dem och räkna med att de insamlade fröerna ska ge likadana blommor i nästa generation. Själv är jag mest förtjust i de riktigt stora gula jättesolrosorna. Trots att de kan bli tre till fyra meter höga så tar de inte speciellt stor markyta utan får lätt plats bak i landet, där de inte heller skuggar övriga grödor.
Jättesolrosorna gör verkligen skäl för namnet. |
Blommorna är ätliga och vackra också som dekoration i en sallad. |
Ringblomman har fått finbesök av en gräsfjäril. Foto: Pixabay |
Tagetes är en annan ettårig blomma som var mycket vanlig förr. Så vanlig att den nästan blev uttjatad och "bannlyst". Nu tar den revansch! Den är dock lite mer krävande än ringblomman då den måste förkultiveras innan den kan planteras ut. Det går förstås att köpa den som färdig sommarplanta också och det tänkte jag göra. Det finns inte plats att förkultivera allt jag skulle önska, utan det blir till att välja. Jag tänkte köpa några plantor och sätta dem bredvid tomatplantorna och i jordgubbslandet. Dels för att de är vackra (något jag aldrig skulle sagt för fem år sedan), dels för att jag har läst att de minskar mängden skadliga nematoder kring just tomater, jordgubbar och potatis.
Biet är alldeles överfullt med pollen där det kryper runt och söker nektar. Foto: Pixabay |
Tagetes finns i ett flertal gula, orange och röda nyanser. Även gräddvita blommor förekommer men om insekterna själva får välja så blir det de gulröda färgerna. Foto: Pixabay |
Förra året fick min luktärt växa i en kruka mot söderväggen. De stod nära huvudentren och spred en ljuvlig doft omkring sig. I år ska de få en plats i trädgårdslandet istället. |
Önskar er en trevlig helg!
Lite sol som får snön att gnistra vore fint.
Tack alla ni som tittar in på min blogg. Det är superkul!
Kram Anna-Karin
Tack för tipset, nu blir det tagetes i jordgubbslandet till sommaren. Även jag tycker att tagetes är mycket "finare" nu än för några år sedan. Konstigt hur smaken ändras men samtidigt ger det ju förnyelse.
SvaraRaderaHa en fin helg med snö och förhoppningsvis lite sol/Kram Kristina
Ja tagetes är riktigt fint. Impecta har en sort som heter Linnetagetes om jag inte minns fel. Var lite sugen på dem men det får bli nästa år kanske. Hoppas ni också får sol/ Anna-Karin
Radera