onsdag 28 januari 2015

Älskar böcker

När allt man kan säga om vädret är grått, blött och slaskigt så är det skönt att tänka på soffan, en värmande filt och en god bok. Jag har fått två fina och sinsemellan väldigt olika trädgårdsböcker som lockar och drar. Innan jag berättar lite om dem så vill jag tala om att allt jag skriver om är mina egna tankar och reflektioner. Det är ingen reklam, annat än gratisreklam, som jag gärna bjuder på.

Den ena boken heter Rätt Ur Jorden och är skriven av Bella Linde och Lena Granefelt.


Boken är en handbok i självhushållning men man behöver inte ha så stora ambitioner för att ha glädje av den. Är man intresserad av grönsaksodling, i liten eller stor skala, så ger den många praktiska råd om hur man får fina grödor och rika skördar. Den innehåller verkligen allt och tar upp hur man bygger upp en god jord, hur man sår, gödslar, sköter, skördar och slutligen också tar till vara på det man odlat. Jag gillar den, inte bara för att jag kan ha nytta av all kunskap den förmedlar, utan framförallt för att den genomsyras av ett genomtänkt och uttalat miljömedvetande.

Det känns skönt att veta att det man odlar själv inte är besprutat eller genmanipulerat och att det inte har transporterats över halva jordklotet för att slutligen hamna på min tallrik. En del tycker nog att man bara ska äta det som går att odla här men jag skulle sakna granatäpplena, apelsinerna, ananasen och allt det andra som ju faktiskt måste transporteras, om vi ska kunna köpa det här hos oss.  Däremot kan man fundera på om till exempel äpplen verkligen behöver åka hit ända från Brasilien och Nya Zeeland eller om vi måste köpa hallon från Polen och jordgubbar från Spanien.

Tussan har lagt sig väl tillrätta i jordgubbslandet.
Hon tyckte nog att halmen mellan plantorna var varm och skön

Förr, när de utländska jordgubbarna började säljas här så tyckte jag att de var vattniga, tråkiga och fadda i smaken. Idag smakar de bättre men jag brukar avstå från dem. Vill så gärna behålla den där härliga känslan av att längta efter de egna jordgubbarna när säsongen börjar.  Jag minns hur underbart det var i somras när vi gick ut i trädgården och plockade egna jordgubbar till frukost. Godare än så kan det inte bli!

Den andra boken heter Låt det spira. Författarna heter Ellen Forsström och Angélique Ohlin. De har rest runt i Sverige och letat efter trädgårdar som "likt musik går rakt in i hjärtat".


Det här är ingen bok om hur man håller rabatterna välrensade eller om hur man får den "felfria" golfbanelika gräsmattan. Trädgårdarna som beskrivs är långt ifrån perfekta men deras skönhet och behagfullhet är som skönaste poesi. De försätter en i samma stämning som annars bara naturen själv kan göra.  Boken är fylld av trädgårdskärlek men också av lustfylld inspiration. Jag hoppas på att lite av den där fingertoppskänslan som en del trädgårdsmänniskor har ska smitta av sig  på mig när jag läser den. Hur som helst så är boken mycket njutbar.

En annan trevlig händelse denna gråa dag var att fröerna som jag beställt från Impecta kom med posten. Jag längtar verkligen efter att sätta igång men det måste nog vänta. Ska resa bort en vecka i mars men efter det så....Det kommer att bli i senaste laget för den gula löken och purjolöken men det är inte mycket att göra åt. "Dä ordner säj"som de äkta värmlänningarna säger.

Påsar med fröer fulla av liv. Så underbart!

Eftersom Tussan har fått vara med på bild så tänkte jag avsluta med en bild på Ville också. De hör liksom ihop, bror och syster som de är. Nämner man den ene så åker den andre med av bara farten.


Här ligger Ville. Tror jag ska ta med mig en bok och göra honom sällskap i soffan en stund!

Hoppas ni har det fint trots vädret!
Det blir snart vår! Härligt!
Kram Anna-Karin


8 kommentarer:

 1. Tänk att några fröpåsar kan väcka sådan glädje. Det är väl längtan att som lön för mödan kunna gå ut och plocka av sina egenodlade grödor, så gott och njutbart.
  Hoppas du fick en skön stund i soffan med böcker och Ville.
  Ha det bra, det blir ljusare för varje dag. Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Trevligt med böcker och njutbara bilder kan man inte få för mycket av.
  Håller helt med om din grönsksfilosofi och att det ingår att längta. Jag längtar just nu efter färskt grönt och krispiga wokgrönsaker. Groddar inomhus i väntan på att dra igång varmbänkarna. Ätit av den sista sommarsquashen idag.
  Önskar dig trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 3. Glömde ju att hälsa till Tussan och Ville

  Anette

  SvaraRadera
 4. Härligt med trädgårdsböcker på vintern. Har också de två och gillar dem båda.
  Det var en liten nätt hög med fröpåsar....
  Ha det gott i vinterkylan
  Annika

  SvaraRadera
 5. Katterna brukar kunna nosa upp en bra bok de också, det räcker ju med att slå upp en så kommer det en kattnos framför boksidan... ;) Det brukar inte spela någon roll vilken bok det är. Trädgårdsböcker är som godis. Jag älskar att läsa om trädgård under vintermånaderna och tackar för fina boktips.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Delar verkligen ditt resonemang om långväga bär och frukter m.fl. Själv blev jag en gång så "arg" över Coops ("Jag äger" !) brasilianska kött och ringde och frågade och klagade. Svar: " Kunden måste få välja" Ett dumt svar. Jag är helt övertygad om att ingen frågar särskilt efter brasilianskt kött men om man ser det och det är bara hälften så dyrt som det inhemska så kanske faller man till föga. Mitt eget motto har varit sedan länge att det man producerar i det egna landet, det konsumerar man. Och det man inte odlar här, så som bananer, kaffe och te, ska vara ekologiska och schyssta.
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kloka ord. Läste på Naturskyddsföreningens sida att försäljningen av eko ökade med 38procent förra året. Mycket glädjande! Speciellt viktigt när det odlas i länder där lantarbetare mer eller mindre saknar värde och utsätts för stora mängder gifter enbart för den ekonomiska visningen skull. Vi har ju bara en mänsklighet och en planet med ändliga resurser så vi måste vara rädda om varandra och om vår jord. /Anna-Karin

   Radera
  2. Det skulle vara ekonomiska vinningens skull i svaret ovan och inte visningens skull...

   Radera