torsdag 1 juni 2017

Sommartider

Enligt almanackan börjar sommaren idag, den första juni. Vi har således hela sommaren (juni, juli och augusti) med utflykter, bad, semester, trädgård och annan utevistelse framför oss. En härlig känsla!

För mig har det dock känts som sommar sedan länge. Vem bryr sig om almanackan? Är det varmt och skönt så är det sommar för mig. Förra året fortsatte den hela oktober ut, om jag minns rätt.

Hur som helst! Jag har nu under maj passat på att vara ute och njutit så mycket som möjligt. Tiden har rusat iväg och visst känns det som om det var igår som tulpanerna stod i knopp?

Så här såg det ut då, för läänge sedan, när tulpanerna började slå ut.
De första små bladen på kornellen (Cornus sericea 'Hedgerow's Gold')
har också börjat kika fram och vitsipporna (Anemone nemorosa 'Vestal')
blommar i bakgrunden. Tulpanen heter 'Spring Green'
 Nu har de flesta tulpaner blommat över och bara de riktigt sena står fortfarande kvar.
Vit franstulpan 'Daytona' och laxrosa enkel tulpan 'Apricot Beauty'

Dubbel fylld tulpan 'Blue Diamond' och liljetulpan 'Tres Chic'.
Gillar den olika formen på blommorna tillsammans.
På den vänstra bilden har ogräset fått härja fritt ett tag,
men nu ligger det i komposten :)
 Den skira vårgrönskan har blivit mer mättad och sommarens lummighet börjar ta över.

Också bronsrodgersian (Rodgersia podophylla) har vuxit enormt de sista fjorton dagarna men är fortfarande vackert bronsfärgad med bara lite skiftningar i grönt. Så snygg!

Förutom att växtligheten rusat iväg har det också hänt en del annat. Tomat, paprika, chili, basilika och gurka har fått ny jord och nya krukor.

Till mina katters stora glädje "bor" plantorna numera utomhus och de har därmed kunnat återta första parkett på fönsterbrädorna.
Här vid söderväggen "bor" några av tomaterna.

En annan fördel med flytten ut är att jag nu slipper befrukta blommorna med min akvarellpensel, och att pollinerarna får jobba istället.

De (pollinerarna alltså) verkar sköta sig bra. :)


Bönor, majs och squash har också flyttat ut. Till en odlingslåda.
Jag tänkte att squashen skulle få breda ut sig på botten och att
bönorna så småningom skulle kunna klättra i majsen.
Alla tre älskar värme, näring och vatten.
(Vatten ja. Jag borde skriva lite om det. Kan nog inte låta bli.
Vattenbristen i stora delar av landet är enorm. Grundvattennivån är på
många håll bara hälften av vad den brukar vara. Skördarna riskerar
att gå förlorade eller bli kraftigt reducerade.
Bönderna har ingen chans att vattna igen det som saknas för att få
grödorna att sätta strå som de ska. Det är riktigt illa, så låt oss
hoppas på regn (varvat med sol och värme) i sommar.)

Andra växter har bara flyttat ut lite grann. Till altanen. :)


Åter andra har inte flyttat alls. De har bott ute hela tiden. Det är vintersådderna som växer så det knakar. I den infällda lilla bilden syns lunddockorna (Glaucidium palmatum 'Album') som jag är så glad för.

Ville är jag också superglad i, även om han far runt bland jordgubbsblommorna som en vilde och försöker äta upp mina prydnadsgräs. Det finns ju ett område med stor saftig kvickrot att mumsa på. Hur tänker han egentligen?

Tiden går som sagt fort och det händer massor hela tiden. Det är alltid något att längta efter. Inget vill man missa.
Att få se de här rododendronknopparna slå ut ser jag verkligen fram mot.
Det är en hybrid vid namn 'Belkanto'
(Rhododendron 'Belkanto')

Den här rabarberpajen väcker också mitt habegär.
En bit av den vill jag inte bli utan.

Eftersom jag helst är utomhus på sommaren kommer jag inte att blogga lika mycket en tid framöver. Lite grann blir det förstås, men i mindre utsträckning än tidigare. Till hösten återkommer jag som vanligt. Förhoppningsvis med nya längtansfyllda bilder.

På återseende en bit in på sommaren.
Tills dess. Ha det supergott alla!

Kram Anna-Karin

19 kommentarer:

 1. Ja fy katten vad torrt det är :( Hoppas att det kan regna på nätterna och vara soligt o fint på dagarna :) Vi har också planterat våra tomater i stora krukor och i morgon ska de får "flytta" till altanen där de får mycket sol :) Nu är det härligt att leva, sol o värme, trädgårdens dofter och färger, grillmat och bara njuta :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen knastertorrt och det regn som SMHI utlovar det bara uteblir. I övrigt är det, som du skriver, en underbar tid nu. Det gäller att passa på och njuta så mycket man kan. Att kunna sitta ute och grilla är verkligen fantastiskt och att vara ute i trädgården härligt. Snart kanske vi kan skörda de första tomaterna också. Gott Gott!
   Allt Gott!
   Anna-Karin

   P.S. Regn på nätterna och sol på dagarna låter bra 😃 D.S

   Radera
 2. Vad snabbt det gick från de första tulpanerna och att björkarna började grönska till full sommargrönska! Är det så varje år?
  Det syns att du varit flitig och planterat och flyttat ut. Härligt med småtomater och chili redan.
  Även här behövs mycket regn, vi får hoppas på det blandat med sol och värme. Det blir ju en del vattning av krukor ändå.
  Vad gott Ville ser ut att ha det! Nu är det så härligt och vackert så visst vill man passa på att vara ute så mycket som möjligt.
  Ha det riktigt gott! Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns faktiskt som om det gick ovanligt fort i år men kanske är det bara en känsla. Mina kejsartulpaner som brukar blomma så länge de bara försvann, känns det som 😀 Det är jhemskt att det är så torrt men jag som har tillgång till sjösattes ska verkligen inte klaga. Annat är det för er som har egna brunnar och/eller bevattningsförbud och för bönderna som ska leva på sina skördar. (Ja vi ska ju också leva på deras skördar). Nåväl underbart är det i alla fall ute nu och katterna har fått sommarfnatt. Precis som jag 😃
   Njut och ha det riktigt gott du också!
   Kram Anna-Karin

   Radera
  2. Tillgång till sjövatten och inte tillgång till sjösattes ska det förstås vara. Datorfnatt 😃

   Radera
 3. Hej Anna-Karin!

  Det ser verkligen prydligt och välordnat ut i din trädgård. Jo, jag vet att det ligger massor av arbete bakom för att få det så snyggt!

  Torkan är ett stort bekymmer, här har det mer eller mindre slutat regna och vi är bara i maj ännu. Det börjar kännas som en kamp detta med odling och det förtar en del av glädjen. Jag vet hur det varit de senaste fem åren men jag hoppas fortfarande att denna sommar skall bli annorlunda. Vi har egen brunn så det är alltid ett vågspel om man törs vattna och vem ska få vatten och vem blir utan - ett val som jag ogärna vill ställas inför.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Jag förstår att torkan och bristen på vatten förtar en del av glädjen. Man vill inte behöva ställas inför valet att vattna en del växter och andra inte. Min syster och andra jag känner har också egna brunnar och de har samma bekymmer som du, fast det är nog värre i dina trakter där torkan är värre. Det är för hemskt och jag hoppas verkligen att det blir rejält med regn i sommar och sen riktigt mycket snö i vinter så att grundvattnet fylls på. Som det är nu så är det alarmerande.

   Tack för dina fina ord om min trädgård. Det tar en del tid men jag tycker om att vara ute och pyssla i den. Ibland låter jag den dock växa igen lite och latar mig mest eller reser bort. Då kan det se lite "vildare" ut. :)
   Kram Anna-Karin

   Radera
  2. Hej Gunilla!
   Jag förstår att torkan och bristen på vatten förtar en del av glädjen. Man vill inte behöva ställas inför valet att vattna en del växter och andra inte. Min syster och andra jag känner har också egna brunnar och de har samma bekymmer som du, fast det är nog värre i dina trakter där torkan är värre. Det är för hemskt och jag hoppas verkligen att det blir rejält med regn i sommar och sen riktigt mycket snö i vinter så att grundvattnet fylls på. Som det är nu så är det alarmerande.

   Tack för dina fina ord om min trädgård. Det tar en del tid men jag tycker om att vara ute och pyssla i den. Ibland låter jag den dock växa igen lite och latar mig mest eller reser bort. Då kan det se lite "vildare" ut. :)
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Många härlig bilder du visar. Här har det regnat ett par dagar så nu är det inte lika torrt och herregud så det växer efter det. Förstår att du inte får några fritidsbekymmer. Hälsa Ville i jordgubbslandet. Glad sommar!
  kram Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att ni fått regn och jag kan gissa att växterna fick raketfart när de fick vatten. Nej fritidsbekymmer har jag inga och det är väl egentligen skönt att inte behöva sitta och inget ha att göra men tid att bara vara och att njuta känns viktigt det också. Ska hälsa till lille Ville-busen. :)
   Glad sommar du också!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Njut av sommaren i din fina trädgård!
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nora! Önskar också dig en fin sommar med massa njutning.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Så mycket fint och härliga beskrivningar. Håller med om att sommaren infaller när det passar sig och mig :) Jag bloggar mindre nu för jag har platsbrist på datorn där jag behandlar bilderna :)

  Ha en underbar och härlig sommar! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina! Det där med platsbrist på datorn känner jag igen. Oj vad bilder det blir. :) Jag har numera lagt mina på en extern hårddisk för datorn den blev så seg så seg .....

   En underbar och härlig sommar till dig också!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Så ljuvliga de där franstulpanerna! Hade några ifjol också
  men de tycks aldrig övervintra och dyka upp på nytt.
  Jag pollinerar också endel med pensel tex. squach o prydnandspumpor, men tomaterna brukar jag bara skaka plantorna
  ibland. Fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja franstulpanerna är verkligen härliga. Men det är väl tyvärr, som du skriver, så att de mer förädlade spektakulära tulpanerna har en tendens att försvinna. Ibland återkommer de dock och om jag kommit ihåg att ge dem blodmjöl på våren ökar chansen har jag märkt. Ofta får jag i alla fall då några enstaka som kommer tillbaka och då brukar jag stoppa ner nya lökar som sällskap till dem. Är så förtjust i tulpanernas blomning på våren :).

   Intressant det du skriver om att skaka tomaterna. En vän till mig sa som du att jag bara behövde skaka dem. Jag ville inte riktigt tro på henne men nu känner jag att jag får backa och också börja skaka i fortsättningen.
   Så skönt, för det är allt ett tidskrävande pill med penseln i alla de små tomatblommorna som blir gott att slippa.
   Önskar också dig en fin helg!
   Anna-Karin

   Radera
 8. Du har mycket sådder och krukor att ta hand om, så all respekt för att bloggandet inte hinns med. Vet hur det är.
  Imponerad av vintersådderna.
  Önskar fin midsommar
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin midsommar till dig också Anette! Vintersådderna grodde över all förväntan. Oj oj! 😮 71 små krukor har det blivit hittills och ändå är det en del kvar att ta hand om. Roligt och kärt men en del jobb, ja. Börjar längta efter bloggen och kan nog inte hålla mig borta så länge till :)
   Allt gott!
   Anna-Karin

   Radera
 9. Kul att vintersådderna tog sig så fint, skönt när naturen jobbar åt en, så att säga. Det där med katter och prydnadsgrös känner jag igen... En sort vi har ser alltid avklippt ut, för den betas regelbundet. ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera