tisdag 27 juni 2017

Det var en gång tre små plantor ....

Nu kunde jag inte hålla mig borta från bloggen längre. :)

Jag tänkte börja år 2014 då jag hade iordningställt en ny rabatt att välja växter till. Att plantera nytt är, tycker jag, bland det roligaste som finns. Det blev bland annat tre små plantor ......


Nedan, längst fram i bild, syns de nysatta plantorna. De var ganska små och ynkliga på den tiden.

Två år senare, våren 2016, såg de ut så här. :)

Mattan de bildat var visserligen ljuvlig, men att plantera julrosor i den kändes inte som ett alternativ. Jag hade tänkt göra det eftersom de båda växterna har samma bladform. Den här med små ljusgröna blad och julrosen med gigantiska mörkare.
Galium odoratum och Helleborus

Hade sett framför mig hur snyggt det skulle bli, men fick ge upp. Suck!

Ni som kommit i kontakt med växten tidigare har nog identifierat den underbara men otroligt "tacksamma" myskmadran (Galium odoratum). Ger man den goda levnadsbetingelser tar den för sig rejält, och vet inga gränser.

I år bestämde jag mig för att den skulle få flytta. Eftersom jag hade ett ganska hopplöst parti under den stora linden (Tilia cordata) tänkte jag ge den ett nytt hem där, och började gräva.
Det är otroligt vad gräsmattetorvor det blir :)
Till slut började jag dock se en ände på grävandet, inblandandet
av ny jord och flyttandet av myskmadra.
Min plan var att först lägga lövkompost, sen tidningar, och till sist ett tunt jordlager överst, för att kväva det trista gräset mellan. Sen tänkte jag att det nog skulle räcka med lövkompost. När jag kommit halvvägs hejdade jag mig. Mindes det enda fina som av egen fri vilja valt att växa i den ogästvänliga miljön bland lindens ytliga giriga rötter. Den fina teveronikan (Veronica chamaedrys) eller mormors glasögon som vi kallade den som barn. Den kunde jag inte förmå mig till att ta bort.
Teveronikan kallas också mormors glasögon, ögontröst eller tjusöga,
eftersom beredningar av växten förr användes mot olika ögonsjukdomar.

Halva området blev således täckt och halva inte. Min kärlek till de vilda små blomstren ställer till det ibland. Hur jag ska lösa problemet är något jag fortfarande funderar över.

Nåväl, jag kommer nog på något vad tiden lider. För det gör den, tiden alltså, och fort går det dessutom.

Myskmadran och teveronikan har nu redan blommat över. Likaså rododendron (Rhododendron), den lilla paradisliljan (Paradisea liliastrum) och den blekgula smörbollen (Trollius cultorum 'Alabaster')  på bilderna nedan.


Den spektakulära rödbladiga perukbusken (Cotinus coggygria 'Royal Purple') 
blommar dock nu. För fullt. (Zon II)


Likaså pionerna ....... 
Underbar pion som jag inte vet namnet på (Paeonia).
Pioner på väg mot full blom (Paeonia lactiflora 'Duchesse de Nemours').
Samma pioner, men något mer utslagna, syns på "headern". 

..... och aklejorna.
Akleja jag drivit upp från frö. Visst är den fin?
Eller kanske liknar den mest en ......
(Aquilegia buergeriana 'Calimero')
...... älg?

Förra året hade vi faktiskt en riktig älg i trädgården.
Jag såg den aldrig själv, men väl en dam som brukar ta sina hundpromenader förbi vår trädgård. Hon hade blivit livrädd. Likaså grannens lilla dotter, som trots det tappert hade försökt att föreviga den på bild, där den låg under vår lind och mosade ner allt gräs.

Kommer den tillbaka för att sova under det stora trädet igen, löser den nog mina problem med såväl myskmadran som teveronikan. Vem vet? :)


Hoppas ni alla har det bra, både ni som har semester, 
ni som går och längtar efter den, och ni som har jobbat klart.
Det är härligt nu, men lite mindre blåst, 
 och mycket mer värme, det skulle vara skönt.

Kram Anna-Karin

17 kommentarer:

 1. Kul att höra av dig igen :) Myskmadra vågar jag mig inte på att ta in i trädgården igen, den är visserligen vacker men oj vad den tog för sig. Har inget bra ställe för en sådan växt tyvärr. Här har det blåst rejält ett tag och regnat lite var o varannan dag så nu vill jag ha lite sol o uppehåll ett tag. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att blogga igen och att du ville kika in hos mig. Det är underbart ute nu och jag tycker att tiden bara går fortare och fortare för vart år. Redan mycket som blommat över men förstås också mycket kvar att vänta på och längta efter. Tur det! Jag satte myskmadran på ett ställe med riktigt goda odlingsbetingelser och den belönade mig rikligt :) Vi får se vad den tycker om sitt nya betydligt "knaligare" läge under linden. Är det någon växt som bporde klara det så är det väl den. Flocknäva också kanske, men de flesta växter tycker nog att det är i tuffaste laget. Förstår om du aktar dig för myskmadran. Ingen snäll samplanteringsväxt precis men ändå underbar på sitt sätt. Hoppas du får mer sol och mindre regn framöver och slipper blåsten. det har blåst förskräckligt här också men idag har vinden lagt sig och det är så skönt.
   Ha det riktigt skönt!
   Anna-Karin

   Radera
 2. Hoppas myskmadran kommer att trivas lagom bra under linden. Hos mig har den det magert och håller sig på "mattan". Den är vacker.
  Vilka vackra pioner, hos mig slog deut när rhododendronen var överblommad, det är den ena skönheten efter sen andra.
  Här har det också blåst men mer regn behövs för det är knastertorrt i jorden. Vilken tid det tar att vattna. Regn, sol och badtemperatur lagom blandat vore inte dumt. Såg förresten den första kantarellen idag.
  Ha det riktigt gott. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kantarellerna börjar komma låter lovande. Så gott! Bara att vänta på regnet alltså och sen ge sig ut och leta.:) Kan se dina fina pioner framför mig och föreställa mig hur det ser ut nu. Vackert! Har inte sett att du har myskmadra. Var har du lyckats gömma den?

   Som du skriver så vore regn, sol och lagom badtemperatur i en lagom blandning inte alls dumt. Ägnar också en massa tid åt vattning och har inte vågat mig ner för ett dopp i kylan och blåsten. Men i morgon kanske det är dags att prova :)
   Ha det riktigt gott du också och kram!
   Anna-Karin

   Radera
 3. Myskmadran är otroligt vacker och jag vill så gärna ha den i trädgården, men än så länge har jag inte hittat någon plats för den. Det gäller att hitta ett ställe den inte kan sprida sig ifrån så att säga och den nöten har inte lyckats knäcka.....en:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är nog så att den behöver en plats där den får breda ut sig som den vill. En riktigt bra odlingsplats där den kan frodas och växa och verkligen få komma till sin rätt vore ju drömmen, men de där bra platserna vill man dock oftast ha till andra växter så det är inte lätt. Jag hoppas min klarar sig under linden. Det är en svår placering och kanske inte "jättesnällt" att sätta den där men .... får se hur det går....
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Underbara pioner och myskmadran är ju vacker men... Jag har den här också och den behöver ett nytt läge där den kan få trivas fritt. Under linden låter perfekt. Hoppas det blir bra :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen känslan precis i; "Myskmadran är ju vacker men .... Det är ju en del växter man har den känslan för, såsom brunnäva, digitalis, gul tidig daglilja, silverarv m.fl. Dock inte pionerna, tyvärr. De är underbara och de skulle gärna kunna få sprida sig lite ..... :) har dock lite tillökning på gång i ett par av de jag frösådde som börjat växa nu. Så kul.

   Får återkomma om huruvida myskmadran gillade sitt nya läge senare. Lite spännande att se om den klarar det med bibehållen fräschör.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Roligt att höra av dig igen!

  Det är ju underbart att ha en växt att slösa med, men visst kan den bli ett ogräs på fel ställe. Här håller hönsen den i schack. Det är deras favoritväxt nummer ett. Det har till och med gått så långt att jag fått hägna in området under trädet där den växer för att få ha den någorlunda i fred. De spekar upp den med rötter och allt på två, tre dar. En kyckling av annan ras som är mer flygbenägen än mina vanliga silkes har trots sin litenhet lärt sig flyga in och nu har jag en gummiorm i myskmadran för att hålla hönsen borta.
  Jättefint ställe under trädet att ligga på om man är en älg:-) Hoppas den kommer igen så du får en bild.
  Härliga bilder och extra kul med sånt man sått själv.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att dina underbara höns hittar på ett och annat rackartyg och tydligen är de små kycklingarna också uppfinningsrika. Intressant, men förstås inte så kul, att de är så förtjusta i myskmadra. Hoppas gummiormen har avsedd verkan. Det vore förstås lite spännande om älgen återkom men jag vet inte jag.... De är så stora och jag har verkligen respekt för dem. Vi har inte haft älg här ute på ön tidigare men nu sitter det varningsskyltar på båda vägarna hit. Som sagt spännande men också lite nervöst när man rör sig i skog och mark.

   Kommer det en och lägger sig under linden igen lovar jag dock att ta en bild. Genom fönsterrutan :)

   Önskar dig fin fortsatt vecka!
   Anna-Karin

   Radera
 6. Myskmadra ja... ;) Jag planterade det under vårt stora plommonträd där inte mycket annat kunde växa pga rötterna. Jättesnyggt! Tills den dagen mattan hade spridit sig in i bördigare jord och små lundvöxter. Nu är den uppgrävd och flyttad till ett område med rabarber, där räknar jag med att den håller sig. Nen vi får väl se... Tror det blir jättebra under din lind! :)
  Superfin pion, men hu! för älg i trädgården.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag hoppas på att den tar sig och att jag lyckas hålla den på plats. Hosta stoppar åt ena hållet, avenbok åt andra, högt gräs (oklippt gräsmatta) åt tredje och wops grannens tomt åt fjärde. Där får jag se upp :) Jo nu har vi haft rådjur (som ätit av mina höstlov grrr), dovhjort, älg och grävling på besök. Kanske läge för djurpark istället för trädgård :)
   Kram och igen, Superfint reportage i AoT.
   Anna-Karin

   Radera
  2. Höstflox och inte höstlov skulle det vara.

   Radera
 7. Trevligt att läsa om myskmadran. Köpte den ifjol och den växer
  rätt bra men ännu har den inte spridit sig hejvilt iaf. Har stött på älg några gånger här i trädgården också men aldrig hunnit fram med kameran när de "rusat" snabbt förbi! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, myskmadran är svår att motstå och du har nog satt den på en plats där den frodas lagom. Eller också bidar den sin tid innan den sätter fart. Du får se upp :) Älgar är otroligt ståtliga men ack så stora. Jag är lite rädd för dem, men härliga på sitt sätt, ja det är dem.
   Allt gott!
   Anna-Karin

   Radera
 8. Jätte fina pioner! Myskmadra har jag just planterat i en liten slänt under två björkar. Där hoppas jag att den ska trivas och bilda en fin matta😊 Hoppas din plantering också blir bra!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter vackert med myskmadra i en slänt med björkar. Det blir en riktig vårdröm med fräsch grönska och små vita blommor. Lycka till med planteringen du också.
   Allt Gott!
   Anna-Karin

   Radera