fredag 12 maj 2017

En klumpig pollinerare, grödor som vill ut, och några fagra blomster

Med nattfrost och riktigt kalla dagar har växterna fått bo kvar inomhus. Många har gått i blom och väntat förgäves på besök från humlor och bin. Istället har en konstig manick varit och hälsat på dem.


Det har fungerat bra och massor med paprika och chilifrukter är redan på gång.

Och snart ser det ut att vara tomaternas tur att få besök av pollineraren med den konstiga penseln. Mjuk och god som en humla men inte riktigt med den rätta känslan.

Med alla frösådder kvar inomhus är det trångt. Här syns slanggurka, blomsterböna och majs. Men också palmkål, kalibos, squash, bindsallat och en del annat är med och trängs.

Den orientaliska liljan (Lilium 'Gizmo') som vaknade tidigt i våras är också kvar inne. Normalt blommar den i juli - augusti men har på grund av stugvärmen tjuvstartat. Eftersom den doftar som en parfymfabrik och ger familjen huvudvärk har den fått flytta till pannrummet. Där gör den nu dahliorna sällskap. Stackarn!

En annan växt som också står i kruka är den grå klockliljan (Frittilaria uva-vulpis). Jag bar runt den lite och testade var den skulle passa.

Bollvivan (Primula denticulata) är från förra årets frösådd. Planterade den i höstas så den har inte blivit så stor ännu.

Kungsängsliljan (Fritillaria meleagris) har varit med i några år men är alltid lika välkommen.

 Likaså fänrikshjärtat (Dicentra).

Backsipporna (Pulsatilla) blommar alltjämt. De har blommat riktigt länge i år på grund av kylan. Det kan kanske ses som en fördel, även om den knappast väger upp nackdelarna med vintertemperaturer i maj. Underbara är de i alla fall!

Tulpanerna har börjat bekänna färg. De är riktigt sena i år. En del som normalt blommar i april har kommit igång först nu. T.ex. Orange Princess och kejsartulpanen (Orange Emperor).Tulpaner är underbara! Både när de slagit ut och som här, strax innan. Tänkte det var bäst att passa på och fota dem nu. Med den värme som kommit idag, 14 grader jämfört med 3 igår, så lär det gå fort.

Tänkte avsluta med en bild tagen genom rutan. Till skillnad mot förra gången jag gjorde så, så är nu fönstret nyputsat.

Småfåglarna besöker fortfarande frömatarna flitigt. Till och med domherren kommer dagligen. Innan jag själv tar fredag kväll och äter något gott ska jag gå ut och fylla på lite.

Kram och God Helg!

10 kommentarer:

 1. Vilka fina plantor med chili och paprika på tillväxt, de ser ju ut att må gott även om de tar plats. Vi hoppas på värme och en fin sommar och regn för det är inte bara kallt utan torrt också.
  Vår blommorna och tilpanerna är urläckra, synd att det har varit så kallt. Det blir bara väldigt korta turer ute för att titta på det som spirar. du skriv
  Har använt en del av tiden till att läsa- bland annat din fantastiskt fina artikel om våra fjärilar i Allt om Trädgård nr 7. Intressant och välgjord som alltid när du skriver.
  Nu ser vi fram mot sol, värme och regn i lagom mängd. Ha det gott. Kram/ Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord! Vad roligt att du läst min artikel om fjärilar i AoT och att du tyckte om den. Håller med dig om att vi behöver sol och värme men också regn eftersom det är så torrt. Idag är det ganska varmt och jag ska passa på att vara ute i trädgården en stund. Det är alltid väldigt avkopplande och skönt.
   Önskar dig en bra söndag!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Ja nu MÅSTE värmen komma, dina tomater och cilisar ser ju onekligen nöjda ut men ändå. Har i stallet många krukor med luktärtor som jag fortfarande inte vågat plantera ut och de andra växterna som fuchsior, afrikas blå,pelargoner o annat står och trycker så nära husväggarna det går för att inte drabbas av de kalla nätterna. Nu räcker det tycker jag :)Enda fördelen är att det går vääääldigt långsamt ute i trädgården och man kan njuta längre av det som växer där :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog känns det som det räcker med kyla nu. Det håller jag verkligen med om. Växterna, de man vågat ställa ut, vilka för min del inte är särskilt många, får verkligen kämpa. Läser att du har dina mot husväggen och inser att även om den värmer så är det tuffa nätter för dem. En fördel är väl som du skriver att det går långsamt och det där med vääääääääääldigt långsamt kändes som mitt i prick. Det händer verkligen nästan inget där ute.

   Man längtar verkligen efter värmen och de där härliga fikastunderna i solen nu, men snart så kommer den och då blir det till att njuta :)

   Allt Gott!
   Anna-Karin

   Radera
 3. Flotte planter du har! Chili og paprika må bestøves, ja. De behøver også varme. Det gjør i grunnen både planter og mennesker nå ;)
  Vakre Primula denticulata og fine tulipaner. De liker jeg så godt.
  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo både vi och växterna behöver värme nu. Burr burr! Väntar på att kunna flytta ut en del av dem men det lär nog dröja. Trodde det skulle komma värme men det är fortfarande riktigt kyligt. Dock inte minusgrader längre tack och lov.
   Det är kallt och torrt men vackert och tulpanerna med sina glada färger lyser upp och är en tröst.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Vilken samling tulpaner! Jag förstår att du tycker om dem!
  Att dessutom veta vad var och en heter...tja, då kanske man kan få kalla dig för tulpannörd ;-))?
  Fortsätt så! Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tycker om tulpaner, och är nog lite tulpannörd och lite annan nörd också. :) Försöker hitta tulpaner som återkommer. En del är riktigt snälla och blir fler och fler medans andra bara återkommer med enstaka exemplar. Brukar peta ner nya lökar varje höst och det kommer jag absolut att fortsätta med :)
   Allt Gott!
   Anna-Karin

   Radera
 5. Så fina tulpansorter! Jag gör som du och petar ner fler - gärna av de som kommer igen och blommar snällt. Det märks att våren börjar komma även till er i norr. Här hos mig är det mest en grön mellansäsong just nu :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Också här blir det grönare och grönare nu. Det är härligt. Gillar grönskan som bonar in med sin lummighet. Tycker, som du skriver, om att peta ner tulpanlökar på hösten. Så lite jobb och så stor utdelning sen när de kommer med sina jätteblommor på våren. Har i år en ny sen sort med dubbla superstora blommor i blålila som sägs ska återkomma år efter år och dessutom sprida sig villigt om den trivs. Blue Diamond. Får se nästa år om det stämmer :) Jag kommer inte att hinna blogga lika mycket i sommar men kommer att försöka läsa hos andra även om jag inte skriver så mycket själv.
   Kram Anna-Karin

   Radera