onsdag 14 oktober 2015

Höststök, pyssel och mys

I natt hade vi frost för första gången. Temperaturen gick precis under nollan men det räckte för att bilen och gräsmattan skulle bli rejält frostnupna och alldeles vita av kristaller. Vackert men ändå lite sorgesamt. Enligt SMHI skulle vi inte få minusgrader på hela veckan. Egentligen hade jag tänkt vänta med att tömma krukorna till helgen men så gjorde jag det igår, och det var kanske tur.

De sista krukorna är nu tömda och står och väntar på att bli rengjorda på
insidan.  Det är lite frestande att bara packa ihop dem, men om de hyser
någon ohyra så är det inte så kul när det nyplanterade på våren blir angripit.
Det får bli lite rengöring alltså, även om jag inte direkt sprudlar
av entusiasm.  Konstigt att det är så motigt på hösten......
.... samma sak är det med dynorna, på våren åker de fram i ett höj
medans det är betydligt trögare på hösten.
De har i alla fall kommit in i vardagsrummet.
Det blev ju ombonat och mysigt :-)

För att återvända till krukorna så fanns det en del att skörda innan plantorna i dem åkte på komposten. Det blev lite basilika och en del mogna, och några omogna tomater
Den rödbladiga basilikan (Ocimum basilicum) är köldtåligare än den vanliga.
På den här plantan fanns det en hel del blad att skörda
trots att den stått på en öppen altan.
Den grönbladiga gav inte så mycket. De här bladen fick dock åka med in i
frysen för att bli supergod pesto senare i höst.
De gröna tomaterna.....
..... blev igår kväll inlagda gröna tomater med kanel och ingefära.
Det är lite som inlagd pumpa fast godare.
När jag nu, idag, tittar ut genom fönstret ser jag att frosten är borta och att trädgården badar i sol. Jag tar en liten runda för att kolla läget. Till min glädje verkar allt ha klarat sig.
Vildkaprifolen (Lonicera `Serotina´) blommar på för fullt och ...
... rosen Clodagh McGredy också. 
Lagerhäggen (Prunus laurocerasus `Otto Luyken´) tror
tydligen att det är vår ......
.... och den gulbrokiga videkornellen
(Cornus sericea `Hedgerow´s Gold´) likaså.
Oktoberastern (Aster dumosus `Lady in Blue´) verkar däremot inte ha
uppfattat att snart halva oktober har gått. Men snart kanske man
kan få njuta av den i full blom. Hoppas, hoppas!
Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) hänger i alla fall med i tiden,
och förstår att det är dags att visa sina vackra höstfärger.
Stannar till och äter några av de kvarvarande hallonen
innan jag tar med mig saxen och går och
knipsar av några vindruvsklasar som ...
.... jag kan mumsa på när jag sitter och jobbar.
Innan jag slutar måste jag bara visa min vackra kruka vid
ytterdörren . Ja, jag menar inte blomsterarrangemanget,
som i och för sig också är fint, utan jag menar själva krukan.
Visst har den  en härlig form!
En massa höstmys denna otroligt vackra höst önskar jag er alla!
Kram Anna-Karin


12 kommentarer:

  1. Det är verkligen underligt att man är så himla mer entusiastisk på våren med att ta fram allting, eller nä, egentligen är det väl inte alls konstigt ;) Det är ju en form av avsked och avsked är ju alltid svårt eller hur. Många av våra växter klarar den första frosten jättebra men efter det är det nästa "morsning o godbye", själv ska jag försöka att klippa ner en del av mina fuchsior i morgon om jag orkar, bronkit är jobbigt :( Nåja några ska jag nog klara av :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag brukar nog vänta in i det längsta med att plocka in krukor, utemöbler och annat, just för att jag inte vill att sommarkänslan ska ta slut. Avsked är verkligen svårt och jag kan inte påstå att jag längtar efter vintern på samma sätt som efter våren. Hoppas din bronkit ger med sig snart så att orken återvänder snart. Fuchsior är verkligen fina men det är en del pyssel med dem gissar jag. Har inga själv utan brukar njuta av andras.
      Krya på dig! Anna-Karin

      Radera
  2. Vackert i din trädgård, skönt att rosten inte bet så hårt. Här åker utemöbler och dynor in redan i september, just för att det blir motigare och motigare ju längre hösten går med undanplockningen.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog lite dumt att vänta så länge som jag gör, men jag försöker väl hålla kvar sommaren genom att låta dem stå, kanske. Ikväll blev det till att arbeta i mörkret med att gräva upp dahlieknölarna eftersom jag trodde de skulle klara sig till nästa helg. Det gjorde de inte så att inte spara allt så länge som möjligt är nog smart. Det får jag medge :-)
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Det känns faktiskt lite sorgligt när man måste börja plocka in allt från trädgården. Men när det är gjort känns det rätt skönt, nu har man inte så mycket krav på sig utan kan sitta inne och mysa.
    Ha det fint!
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, visst är hösten och vintern sköna de också. Innemys och pyssel, bra böcker, bloggar, filmer, åka skidor, umgänge och god mat, och så förstås, att kunna drömma lite om våren och nya trädgårdsprojekt. Det är inte alls dumt och, som du skriver, när allt är inplockat känns det rätt skönt.
      Ha en fortsatt fin vecka! Anna-Karin

      Radera
  4. Visst är det med lite melankoli man plockar undan efter sommaren och svårt att ta tag i - kanske kommer det någon varm dag till. Men det är också kul att byta ut sommarblommorna till en höstkruka, både krukan och innehållet i den du visar är riktigt fint.
    De inlagda tomaterna verkar spännande, det blir ju alltid några gröna den sista skörden. Här har frosten bitit några nätter i rad nu men ändå finns en del blommor kvar att njuta av. Solen har också gett några fina höstdagar. Fler sådana hoppas jag på.
    En solig hösthelg önskar jag dig. Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade krukan och växtvalet. Det piggade onekligen upp entrén med lite nytt och fräscht. Att lägga in de gröna tomaterna är busenkelt. Kan skicka recept om du vill. Vi har också strålande sol och ett helt underbart väder så många fler sådana dagar vore verkligen underbart.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  5. Lite vemodigt är det, men mest njuter jag av höste nu, känner mig lite mätt på trädgård faktiskt. Jag är inte sådär jättenoga med rengöringen, oftast brukar jag kunna förlita mig på Kung Bore, men även hans insats känns ju lite osäker ibland.

    Krukan är jättefin, både den och innehållet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Krukan jag hade på trappen började få lite väl mycket patina så det var kul med en ny. Nu när allt är inne känns det skönt och man kan njuta och bara vara. Det är gott! Är Kung Bore osäker också hos dig, hos mig är han det definitivt.
      Fortsatt höstmys! Anna-Karin

      Radera
  6. Hur mycket det än tar emot att diska krukor och särskilt när man står utomhus i kylan, så är det gott att ha det gjort inför våren. Att bara kunna ta fram när det är bråttom och veta att de är ok.
    Gröna tomater så supergott och jag har inte gjort mina ännu. Ska ta tag i det NU!
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte utan att man känner sig nöjd när krukorna är diskade, men tiden det tar innan man kommer igång har en tendens att bli lite lång...... Visst är gröna tomater gott! Det är både kul och lite sorgligt när man tar dem för det är ju, i alla fall hos mig, sista skörden.
      Ha det gott! Anna-Karin

      Radera