tisdag 1 september 2015

En solig blomma och en massa lök

Bland det godaste och mest användbara som finns i matlagningen är väl ändå lök. Att det finns så många olika sorter och att nästan alla är lättodlade gör inte saken sämre. Allra enklast är nog vanlig sättlök som man köper färdig på våren och bara sätter ner med den översta spetsen synlig strax ovanför jordytan. Sen är det bara att vattna vid behov och vänta på att de växer till sig. När blasten lägger sig ner är de klara att skörda.
Vanlig gul lök (Allium cepa) är inte så märkvärdig men att skörda den är,
precis som med all skörd, roligt.
Jag brukar lägga lökarna en liten stund i solen så att jorden
torkar innan jag försiktigt borstar dem rena.
När lökarna är torra och rena lägger jag dem, med blasten kvar,
i en korg klädd med tidningspapper och sen står de sig länge i matkällaren.
En del har dem inne i rumstemperatur och det lär gå lika bra det också,
men det är nog viktigt att det är lite luftigt och inte för instängt.
Schalottenlök (Allium cepa var. aggregatum) är extra kul att skörda
eftersom varje nersatt lök ger massor med nya, nästan som potatis.
Det finns en sorts gul lök som heter just potatislök för att den, precis som potatis och schalottenlök, vid skörd ger hela knippen med nya lökar. Den tänker jag försöka få tag i till nästa säsong. Är det någon som provat den?
Inte potatislök men potatis och lök på en bädd av salt.
Efter cirka 25 minuter i 200 grader smakar de underbart.
Lite omständligare, men roligare, är det att dra upp lökarna från frö istället för att köpa sättlök. Utbudet av olika sorter är då större och i år provade jag en ny sort som fortfarande står ute i landet på tillväxt. Det är jättelöken `Ailsa Craig´. Den lär vara söt och mild vid färskkonsumtion men också ha goda lagringsegenskaper. Några jättar är de inte än, varför lökar på 1000 gram (vilket lär vara möjligt eftersom det tydligen är en tävlingssort) inte är något att hoppas på denna kalla sommar. Förhoppningsvis kommer de dock att växa till sig lite mer. Vi får vänta och se!  Jag drog också upp rödlöken `Long Red Florence´ från frö men utdelningen där blev synnerligen skral. Dels beror det förstås på vädret men också på att jag, med tanke på växtföljden i odlingslådorna, inte odlade dem i den optimala kompostjorden i år. Det får bli skärpning till nästa år för just de rödlökarna tycker jag verkligen är odlingsvärda och underbart fina i smaken.
Sist ut bland de ettåriga lökarna är purjolöken. Den har nu satt
ordentlig fart och ser lovande ut. Det är en köldtålig sort
(Musselburgh) och den kan skördas ända in i december.

Förutom ovan nämnda ettåriga sorter så finns det många odlingsvärda perenna lökar.
Gräslöken (Allium schoenoprasum) är nog den mest
klassiska perenna löken.
Jag odlar den på flera ställen och har ett stånd som ....
 ....får blomma som det vill i perennrabatten eftersom
blommorna är så vackra.
En annan perenn lök som jag brukar tjata om är piplöken
(Allium fistulosum). Den kallas också ofta för salladslök
eftersom, gissar jag, den passar så bra i de flesta sallader.
Själva löken är inte så god, men blasten, som man
kan skörda av hela säsongen långt in på hösten,
är ljuvligt mild och fin i smaken.
Här, 8 juni, står den i knopp....
... och den 21 juni är den på väg att slå ut.
Piplök  (Allium fistulosum). 
Den 3 juli är piplöken (Allium fistulosum) fullt utslagen.
Att blommorna är vackra och pryder sin plats,
lockar till sig mängder med humlor och inte
behöver tas bort eftersom det alltid finns
blast att ta av, är ett extra plus. 
När piplöken (Allium fistulosumblommat över är den
tack vare humlornas idoga arbete fylld
med små svarta fröer som .....
.... sprids. Precis som med dillen tänkte jag låta 
piplöken (Allium fistulosum) självså sig 
lite här och där i trädgårdslandet.
Om det lyckas får vi se.
Eftersom jag hela tiden skriver om hur god piplökens blast
är så kommer det nu äntligen en bild på den också.
Den är rörformig och när den klipps bildas små fina ringar.
En annan lite spännande perenn lök är kinesisk gräslök
(Allium tuberosum). Själva ståndet påminner om vanlig
gräslök men stråna är inte runda utan nästan
platta och smaken påminner om vitlök.
Till sist bland perennerna är det då dags för ramslöken (Allium ursinum) vars
blad på våren kan användas till exempelvis smör eller supergod pesto.
Ramslökens (Allium ursinumblommor är vackra men man kanske inte
ska plantera den 
vid entrén för hela växten sprider en , inte oangenäm,
men ganska stark lökdoft omkring sig.
Den breder också ut sig rejält där den trivs.

Vilken tur att det finns så mycket god lök att förgylla vår mat med, och för den som vill, finns förstås ännu fler sorter, såsom silverlök, syltlök, kurrat, ormlök, luftlök, ......... och så inte minst vitlök som med fördel planteras nu på hösten.

När jag började skriva så tänkte jag att det först skulle bli lite lök och sen en del vackra blomster. Det blev ganska mycket lök så blommorna får vänta. En enda avslutande blomma får dock vara med, med förhoppning om att den kan locka tillbaka solen och värmen igen.....


Med förhoppningar om en riktigt solig september
Kram Anna-Karin

9 kommentarer:

  1. Så du sår en del lök från frö, imponerad! Potatislöken verkar ju riktigt häftig! På min önskelista står ramslök. Kanske kan det bli några plantor nästa år?

    SvaraRadera
  2. Nja, det är inte så imponerande utan jag tycker mest det är kul och fascinerande att de där små fröna blir till stora lökar. Man måste bara tänka på att de små plantorna ska sättas i jorden på samma nivå som de stod när de förkultiverades. Sätter man för djupt växer de dåligt. Ramslök är verkligen fint och gott och jag såg att de hade plantor på växtcentret i våras. Det tyckte jag var kul för då är det ju lätt att få tag på den.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig guidning bland dina lökar. Lök är så gott, vad vore matlagning utan lök.... Piplöken är jag sugen på,så bra att den är perenn och pesto med ramslök är gott. Hoppas verkligen att sensommaren fortsätter ett tag till.
    Ha det gott. Kram Kristina

    SvaraRadera
  4. Håller verkligen med dig om lökens lov! Själv har jag bara "de tre" : gul-, vit-, och purjo.
    Potatislök har jag aldrig hört talas om! Låter kul om inte annat!
    Ha det bra! /Anja

    SvaraRadera
  5. Ramslök är så gott! Jag satte några plantor i våras, hoppas de tar sig fint. Gräslök har jag också i rabatterna, de är så fina när de blommar. Härligt inlägg om lökar/ Kram Titti

    SvaraRadera
  6. Kul och informativt lökinlägg. Potatislök låter spännande och piplök vore önskar jag också mig. Ska hålla utkik och prova. Här gick just de sista knippena salladslök åt till en stor sats örtsalt. Vinterpurjon funkar bra att täcka med ett rejält lager höstlöv. Sen brukar jag använda den hela vintern så länge det går att få ner en grep. I fjol hade vi ingen tjäle, bara lite fruset på ytan fast det är zon 4.
    Att tänka sig matlagning utan nån slags lök är svårt.
    Önskar trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera
  7. Här är en lökälskare till. Jag måste skaffa mig piplök har luftlök, ramslök och del andra varianter. Alla maträtter börjar väl med en lök. Vi äter ca. 5 rödlökar och 5 silverlökar i veckan. Där till vitlök och purjulök och vanlig gul lök.
    Lökigt värre... ha ha
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  8. Kul inlägg, här har du en lökälskare till! Förutom gul-, röd- och schalottenlök har jag luftlök och vitlök. Och gräslök x2. Provar potatislök i år, men fick dem sent och har inte skördat ännu. Hoppas de blir bra då kan jag sluta köpa sättlök.
    Superfin solros! :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du provar potatislöken. Det jag hörde om den var idel lovord så det blir spännande att se om den håller och verkligen är så bra som det sas. Hoppas det för visst vore det fint, precis som du skriver, att slippa att köpa sättlök.
      Kram Anna-Karin

      Radera