måndag 8 april 2019

Det händer grejer

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Jag tycker om både bilder och ord, och brukar ha mycket av båda. Den här gången tänkte jag emellertid att bilderna skulle få tala för sig själva, och låta dem berätta om våren hos oss. Ja nästan i alla fall, för lite kommer jag nog lägga mig i, om jag känner mig själv rätt. :)En av vårens höjdpunkter är att ta bort vinter- och vårvintertäckningen och se vad som döljer sig under. Det kan delvis vara därför, för mitt höga nöjes skull, som jag klär in så mycket med säckväv. Men mest är det nog för att skydda ömtåliga nyplanterade växter från vind och kyla, vintergröna växter från tjältorka och för att hindra rådjuren, dovhjortarna och skogens konung från att ta sig ett och annat skrovmål.  Eller någon kung är han inte än, den "lille" kalven som kommer och hälsar på ibland. Hungrig yngling är nog en mer passande beskrivning.

Bredbladig kalmia,
Calmia latifolia
'Nani'
och mandeltörel,
Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'
Alpros
Alpros,
Rhododendron Yakushimanum -
Gruppen 'Ken Janeck'
Kanelrhododendronhybrid
Rhododendron 'Hydon Velvet',
Kanelrhododendronhybrid


Den perenna digitalisen nedan är vintergrön. Den såg ledsen och frusen ut, men när jag plockade undan granriset uppenbarade sig den livfulla nya tillväxten i mitten.  Jag hoppas på att den ska blomma för första gången nu i år. Måhända är det ett blomanlag ..........

Perenn digitalis
Digitalis stewartii eller
Digitalis ferruginea.
Vilket det är återstår att se,
när den behagar blomma. :)


Clematis 'Blue Tapers',
Rosa 'Clodagh McGredy och
en blomknopp på
Magnolia loebneri 'Powder Puff'


Mer blomanlag, blomknoppar och blommor.


Julros 'SP Sally'

Helleborus x hybridus 'SP Sally', Helleborus orientalis


Variabel julros
Gul julros - Helleborus x hybridus 'SP Sally'
Purpursvart julros - Helleborus orientale
Vit julros - Helleborus niger
Variabel julros - Helleborus x ericsmithii 'Winter Moonbeam'


Snödroppar och tulpaner.
Tulpanerna skyddar vi inte
med säckväv.
För att hålla rådjuren borta
använder vi blodmjöl.

Vintergäck
Vår fyllda vintergäck kommer från
Anders Blomqvist på Hammarö.
Eranthis hyemalis.

Gullkrokus, Vårkrokus Jeanne D`Arc´
Gullkrokus, Crocus x stellaris och
vårkrokus, Crocus vernus 
'
Jeanne D `Arc´'


I höstas var vi och lyssnade på Brita Johansson när hon pratade om barrväxter och ljung. Vi blev inspirerade och köpte några plantor. De är vackra men ser inte mycket ut för världen än. Förhoppningsvis överlever de små buskarna och växer till sig. Speciellt vårljungen är lite svår när man inte har riktigt rätt förutsättningar.

Höstljung 'Golden King', Vårljung 'Januari Sun'
Höstljung, Calluna vulgaris 'Golden King'
och vårljung Erica carnea ´Januari Sun'
Vårljung 'Nebel', Vårljung 'Ann Sparkes'
Vårljung Erica carnea 'Ann Sparkes'
och vårljung Erica carnea 'Nebel'.


Videkissarna värmer min frusna vintersjäl och får hjärtat att slå lite extra.

Vide, videkissar

Vide, videkissar

Vide, videkissar

Vide, videkissar

Vide, videkissar
De attackerar inte. De är mjuka och goa.
Vide, Salix daphnoides 'Wemer'


Andra kissar som också sprider värme....

.... eller måhända är det en lejonkung
som spanar från sin klippa,
som vandrar i sin djungel och som
lägger sig tillrätta bredvid bronsstarret
(Carex comans) på sin savann.
Alltmedan "syrran" nöjer sig med att hålla
koll från sin plats på altanräcket.
Ville och Tussan, som i dagarna fyllt nio.

Överallt i trädgården händer det grejer,
men i komposthörnan verkar tiden stå still.
27 mars, 2 april, 7 april och ingen förändring.
Inga vackra blommor har slagit ut.
Riset har inte förvandlats till kompost.
Konstigt! Hrmmm!!!
Men kanske kommer vårt planerade
inköp av en kompostkvarn att göra susen.
Hoppas det!
Vi har fler högar att ta hand om,
men de fick inte vara med på bild.    

Hoppas ni alla har det bra i vårsolen!
Själv ser jag, som ni nog gissat, 
fram mot att köra kompostkvarn,
och bli kompostkung.
Eller njae, men lite spännande ska det allt bli.
:) 

Kram Anna-Karin

17 kommentarer:

 1. Hej Anna-Karin!

  Så mye fint du har i hagen din allerede! Fantastiske juleroser du har. Våren er litt tidligere hos deg enn her, for her ligger det fortsatt mye snø.
  Ønsker deg en fin uke!

  Klem fra Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Jo jag har sett på bilder att många lite länngre norröver fortfarande har mycket snö. Hoppas den smälter snart så att våren får fart hos dig också. Den här tiden längtar man verkligen efter grönska och vårblommor.

   Men våren är vansklig även här. Vi har haft värme men nu har det blivit kallt igen, och eventuellt får vi snöfall nu i veckan. Man vet aldrig hur vädret blir på våren, men ljuset kommer alltid och det är så skönt, tycker jag.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Hej Anna-Karin

  Ja en kompostkvarn då går det mycket fortare!
  Fint med dessa 'före och nu' bilder.
  När varmen kommen någon gång här i april exploderar det verkligen!

  Ha en trevlig vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!
   Ja vi har länge funderat på att köpa en kompostkvarn för att snabbt kunna finfördela och sen lägga tillbaka i planteringarna. Jag har tidigare klippt en hel del i småbitar men det tar sån tid.

   Ja snart exploderar det och då gäller det att hänga med. 😊

   En trevlig vecka du också!
   Anna-Karin

   Radera
 3. Hej Anna-Karin!

  Ja, nu händer det saker, det är lika spännande varje år. En del växter glömmer jag att de finns och det kommer många trevliga överraskningar på våren.

  Låter spännande att få lyssna på Brita Johanson, där finns kunskap så det räcker och blir över. Jag upplever nog Calluna som mer känslig än vårljungen. I fjol tog tjältorkan hela min Calluna samling men Erica klarade sig.

  Allt gott till dig!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Så tråkigt med dina Calluna. Ofta får eller köper man ju dem som små och sen växer i alla fall många av sorterna ganska långsamt. Hemskt när stora buskar inte klarar sig men dock skönt att "Ericorna" klarade sig. Jag har förstått att ljungen är känslig och att just tjältorkan ofta går hårt åt dem men trodde att vårljungen drabbades värst. Jag köpte några höstljung också och en av dem ser ut att ha gett upp. Trodde det berodde på otur men inser nu att jag får måna om dem lite extra.

   Att få lyssna till och prata med Brita Johansson var mycket intressant och trevligt. Med tanke på att hon är lite äldre nu och inte ofta föreläser längre så känner jag mig privilegierad. Köpte en underbar bok om ljung av henne också, som jag mest njutit av bilderna i än men som jag ser fram emot att läsa i vilstolen i sommar. Har mycket spännande att lära mig där.

   Allt gott till dig också Gunilla!

   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Hej Anna-Karin!
  Innan jag läste texten, trodde jag att du hade gjort ett konstverk i rabatten, ett nytt Stonehenge. Du har mycket fint som tittar upp, och dina Julrosor är så vackra, hos mig är det lite si och så med att få dem att trivas. Men jag köper nya.
  Ha en härlig vår!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja du är inte den första. En kompis till mig trodde att det var statyer som jag ställt ut. På håll ser det verkligen lite "obestämbart" ut. En del av mina trädgårdsvänner här i Värmland fnissar lite åt mig, men snällt. :)

   Jo, jag har tur med mina julrosor som verkar ha funnit sig tillrätta. Både vår egen och delar av grannens tomt lutar ner mot dem så de står blött, men upphöjt och därför förmodligen tillräckligt väldränerat. Men förra sommaren fick jag vattna dem rejält. Att köpa nya är inte så dumt får då kan man ju prova nya sorter. Jag skulle vilja ha fler men kan inte gärna ta bort dem jag har så det blir kanske till att gräva bort mer gräsmatta ....

   Önskar också dig en härlig vår!
   Anna-Karin

   Radera
 5. Som vanligt bjuder du på mycket fint från din hemmamiljö.
  Kram från Gotland
  Ps. Gissar på att du njöt av skidskytte-VM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bosse! Ja det är fint här i Värmland också, men få platser slår nog Gotland som jag tycker är en av de vackraste platser som finns.

   Jo, jag njöt av skidskytte-VM och förstås alldeles extra när Hanna försvarade sitt OS GULD. :) Nu dröjer det tills det blir skidskytte igen. Nu blir det trädgård istället. Bland annat. :)

   Vårkram Anna-Karin

   Radera
  2. Och den tid som är nu och ligger framför oss är magisk. Nu har du väl fått en rejäl dos av värme och jag gissar på att du knappt befinner dig inomhus längre.
   Hoppas du såg att jag har en blogg till. Det är där jag kommer att visa upp blommor och sådant som jag tror du gillar. För jag noterade att du kommenterade på min gamla blogg. Här är den nya. https://gotlanduppochner.com/ Jag har just lagt in gårdagens besök på Botan/Botaniska trädgården. Där gissar jag du varit på besök. Påskkram Bosse

   Radera
 6. Du pysslar verkligen om dina växter. Nu känner jag mig nästan riktigt elak mot mina. Jo, några buxbom får väl lite vårtäckning och nån murgrönevägg också, men annars får det klara sig självt.
  Jättemycket fint i din trädgård och komposten kommer att bli finemang.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, en kompis log lite snällt åt mina omsorger. :) Azaleaknopparna äter rådjuren upp om jag inte täcker dem, de lite känsligare rododendronbuskarna tycker jag håller sig finare om jag täcker dem, japanska lönnar som inte gillar vind plus allt det nyplanterade som jag ville skydda den första vintern - det blev en hel del. :)

   Jag tror inte du är det minsta elak mot dina växter. De skulle de inte se så frodiga och välmående ut som de gör. Kanske kan det vara jag som är lite pjåskig. Hrmmm!!! :)

   Mmmm, komposten ser jag fram emot. Det blir finemang.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Hej Anna-Karin!

  Som vanligt är jag sen med kommentaren. Vet inte var veckan tog vägen, helt plötsligt var det lördag :)

  Det har hänt mycket hos dig och det har säkert hunnit hända en hel del ytterligare sedan du gjorde ditt inlägg. Nu har jag förstorat alla dina bilder och tittat på dom. Härligt att få följa med när det händer grejer hos dig. Kul att du fotat samma plats vid olika tidpunkter och lagt dom i ett collage. Så många fina julrosor du har. Ser att du har en gul. Jag har en också som inte gav en enda blomma förra året. Men till min stora glädje fick jag se att det lyste gult igår när jag tittade ut genom fönstret. Lycka!

  Säckväven har jag inte tagit bort ännu. Vi har haft vansinnigt kalla nordanvindar och det är minusgrader på nätterna plus att solen skiner på dagarna. Du vet, våren är ju så sen hos mig så jag brukar faktiskt ha kvar säckväven till i början av maj. Ser lite trist ut men jag går ändå inte ut och börjar rensa förrän i maj så det gör inte så mycket. Och så har jag ju mitt uterum där fortfarande kameliorna blommar.

  Idag skiner solen men det tar i och blåser såg jag just när sanden virvlade utanför fönstret. Men till påsk ska det bli vårvärme. Det ser jag fram emot.

  Önskar dig en riktigt skön helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!

   Så roligt att du får blommor på din gula julros i år. Ibland är det så, vissa växter står och stampar och vill inte riktigt komma igång men sen sätter de fart. Man får vara tålmodig som trädgårderare. Historien bakom min gula julros är lite skoj. Det stod två sådana i en vanlig plantaffär bland såna där växter som är ämnade för vårkrukor. Småhängiga och lite ledsna med en lapp om att man kunde får dem för halva reapriset om jag minns rätt. Jag kan väl prova tänkte jag och köpte en. Det är många år sen nu och hade jag vetat hur den skulle bli hade jag gärna köpt båda. Trodde inte den skulle vilja sig men tänkte att eftersom den var så billig .....

   Beträffande mina tre sista bilder i inlägget så "fuskade" jag. :) Det såg likadant ut vid alla tillfällena men jag använde samma foto från 27 mars. Nu när jag skriver detta är dock högarna på den bilden borta. Vi köpte en kompostkvarn i lördags och i går var vi ute och körde. :) Har emellertid ett par högar kvar så ska fortsätta köra idag också. :)

   Jag kunde ha gjort som du och väntat med att ta bort täckningen. Också vi har haft rätt kalla nätter men inte mer än fyra minus. Jag var lite ivrig och längtade efter att få se växterna igen. Eftersom jag lät marktäckningen ligga kvar så har det dock gått bra. När du tar bort din täckning kommer det att vara underbart. Det är en så härlig känsla att se de fräscha bladen och de små knopparna som är på väg. På nåt gott kan man inte vänta för länge sägs det ju.

   Vi får också varmare väder nu till påsk och det ska bli så skönt. Börjar längta efter värmen nu.

   Önskar dig en riktigt fin påsk om vi inte hörs innan dess!

   Kram Anna-Karin

   Radera
 8. Gillar bilden med säckväv på tork :) Och alla dina härliga vårtecken. Hos mig angrips magnoliornas knoppar från luften - mesar letar kryp i knopparna.

  Du kommer bli nöjd med din kompostkvarn. Jag har en jättehög som ligger och väntar... Saven hade hunnit stiga när jag började och därför la sig barken som en seg våt filt runt valsen men nu ser riset ut att ha torkat till.

  Ha en fortsatt fin Påsk! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Va mycket fint du visar! Brita är något av en guru för mig när det gäller trädgård - oj, va mycket inspiration jag har hämtat i hennes böcker. Va roligt det måste varit att få lyssna på hennes föredrag!
  Kram Nora

  SvaraRadera