tisdag 30 oktober 2018

Frostad kant

Någon får en lycksalig blick av vackra virkade spetsar, andra hänförs av polerade blänkande lister i krom, medans en tredje kanske inte kan se sig mätt på detaljerna i ett utsökt finsnickeri. Vi har alla våra passioner. Stora som små. Själv går jag igång på frostade bladkanter. Bland annat. 😊

För några dagar sedan vaknade jag till en trädgård täckt av vit krispig frost. Eftersom jag tycker det är så otroligt vackert ville jag förstås föreviga det på bild. Sagt och gjort. Ut med kameran i högsta hugg. Väl därute förlorade jag mig i tiden, och blev rätt förvånad när jag kom in och upptäckte hur klockan sprungit iväg. Det är en skön känsla det där, när man helt går upp i någonting och låter sig fångas i stunden. Det blev en del bilder och jag hade som vanligt svårt att välja. Genom att lägga flera foton i varje ram löste jag problemet. 😏 Hrmm!!!

Visst är det vackert när bladen blir frostiga. Särskilt när konturerna blir vita.

Julros Helleborus x hybridus 'SP Sally'

Julrosornas stora vackra vintergröna blad är oemotståndliga. De brukar hålla sig gröna och fräscha länge. I slutet av december eller början av januari brukar de dock börja sjangsera och då brukar jag klippa bort dem och slänga dem bland de brännbara soporna. De kan drabbas av svampangrepp, och eftersom jag tycker så mycket om dem vill jag inte ta några risker.



Julrosorna är tåliga och lättskötta. De klarar det mesta. Den "rödbladiga" mandeltöreln, som blir "vintergrön", är kinkigare. Den bäddar jag in i halm och löv, och täcker med säckväv som skydd mot kylan. Den tillhör Grupp D, där de känsligaste av våra perenner återfinns, och är en av mina skyddslingar. Som min man kallar dem. Men vad gör man inte för en skönhet?



Den bredbladiga kalmian är städsegrön. Den tillhör rhododendronfamiljen. Den täcker jag också med säckväv, men först när vårsolen börjar gassa i februari, mars. Jag vill inte att den ska drabbas av tjältorka. Om det blir riktigt kallt får den sitt skydd tidigare. Den är lite köldkänslig och tillhör väl "skyddslingsgänget" den också.



Vanligt lammöra tycker jag är utsökt vackert, och mjukt och skönt att klappa på är det också. Ja, kanske inte just nu när allt ludd är fullt med iskristaller, men annars. Lammöron är tacksamma och klarar nästan allt och håller sig fina genom vintern. Man kan nog nästan kalla dem för vintergröna. Eller kanske vintergrå?



Också fjällkåpan klarar det mesta. Den har ljusare bladkanter även på sommaren, men de har nu förstärkts av frosten. Den är släkt med jättedaggkåpan och blommar med liknande blommor, men hela växten är mindre och den sprider sig inte alls på samma sätt. Den växer som en kudde som sakta men säkert blir större och större. Sätter man dem på rad kan man ha dem som kantväxt, eller tillsammans på en yta, som marktäckare. Fjällkåpan räknas egentligen inte som vintergrön, men hos mig är bladen gröna långt in på vårkanten så jag räknar in den bland våra vintergröna perenner. Så det så. 😊


Hypericum sp. W. Bengalen Sandaphu 3200 meter

En släkting till vår vanliga johannesört men med ett helt annat ursprung. Den här växer på 3200 meters höjd i Sandaphu, Bengalen. Vad den tycker om Skoghall, Värmland återstår att se. 😊 Huruvida den är städsegrön eller vintergrön vet jag inte, men jag gissar på det sista.


Digitalis ferruginea, Digitalis stewartii
Digitalis parviflora, Digitalis viridiflora, Digitalis grandiflora, Digitalis ferruginea, Digitalis stewartii

Fingerborgsblommor har vintergröna blad som bildar vackra rosetter. Ovan ses fem olika lite ovanligare fingerborgsblommor. De större är på väg mot sin andra vinter, de mindre mot sin första. Alla är sådda från frö. Om ni undrar hur de ser ut i blom så är ni inte ensamma. Det gör jag också. 😊 Förhoppningsvis kommer de äldre exemplaren att blomma nästa sommar. Det längtar jag efter.
Alla fem sorterna ovan omnämns ibland som perenna. Huruvida det stämmer vill jag inte uttala mig om, men jag skulle tro att de bara upplevs som perenna eftersom de efter blomningen frösår sig på samma plats. De är sålunda, till skillnad mot den vanliga fingerborgsblomman, som frösår sig över hela trädgården, mycket beskedliga.



Gullgrönan är guld värd som marktäckare, dels för att den är vintergrön med många livfulla färgskiftningar i olika nyanser, och dels för att bladen har så vacker form vilken framträder extra fint nu när kanterna blivit frostade. Den blommar helt kort med små smörblommelika blommor tidigt på våren. Är supertålig.  (Längst bak växer en gulbladig kornell, framför den städsegrön lagerhägg, mellan lagerhäggen och gullgrönan olika nejlikrötter.)



En annan supertålig i det närmaste vintergrön växt hos mig är nätnävan. Den har om möjligt ännu vackrare blad än gullgrönan. De är mörkt grågröna, vackert formade med lite bucklig yta och de bildar en liten bladkudde. Blommorna är lila eller vita med tunna purpurfärgade strimmor. 



Alunrötter vill jag inte vara utan. De klarar sig oftast bra genom vintern och piggar verkligen upp när allt annat ser trist ut. Speciellt som frostnupna. Det finns hur många sorter och färgställningar som helst att välja mellan, men de skiljer sig åt beträffande härdigheten, och lite svinn får man nog räkna med när man inte kan motstå de där limegröna och riktigt färgspraknde sorterna.



De amerikanska blåbären är lövfällande buskar, men har man tur finns det lite blad kvar när frosten kommer så att man kan fotografera dem. 😊




De japanska lönnarna är även de lövfällande, men bladen brukar sitta kvar länge om de inte utsätts för svår kyla tidigt. Blir det riktigt kallt kan de tyvärr frystorka och ramla av innan de hunnit visa sin färgpalett.  Det är synd för just höstfärgerna är en av deras många företräden. De japanska lönnarna är liksom många andra utsökta växter tyvärr lite svårflirtade. Det de tycker allra sämst om är blåst oavsett om det är kalla eller varma vindar, varför en placering i lä är bäst. Min 'Osakazuki' på bilderna ovan är allt annat än optimalt placerad så den brukar få säckväv runt sig på vintern.


Oktoberaster  Aster dumosus 'Lady in Blue'

Den rödbladiga perukbusken är ytterligare en lövfällande växt som behåller bladen riktigt länge. Den brukar vara bland de sista som blir kal. Här tillsammans med oktoberastern (Aster dumosus 'Lady in Blue') och gulvädden (Scabiosa ochroleuca).

När jag såg oktoberastern kom jag på att jag skulle leta efter fler tåliga blommor som inte riktigt gett upp än.

Jag fann de sista rosorna,



och några andra som fortfarande bjöd på en och annan blomma.



En som trodde det var sommar var den helt vanliga fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) som lyckats fröså sig inne i komposten för att sen sticka ut sin blomstängel genom springan på södersidan. Den kommer nog att ha det varmt och skönt därinne ett tag till. Smart!



När jag fotograferade i köksträdgården kom jag på att det var länge sen jag skrev om det ätbara jag odlar. Det får bli något om det nästa gång.

Den här gången blir det bara lite frostiga rödbets- och jordgubbsplantor, och lite matnyttigt till småfåglarna.

Frågan är om inte rödbetsblasten
har de vackrast frostade
bladen av alla. 😊



Frostade bladkanter kanske inte är det första
som de flesta tänker på nu när vintern nalkas.
Kanske dyker en bild på den igenisade bilen,
 som möter oss på morgonen upp istället.
Eller en kladdkaka med pudersocker på toppen.
Rimfrost i mustaschen.
En margarita med saltad kant på glaset.
Det vita skummet när vågorna bryter.
En skidtur bland snöklädda granar.
En vit klänning med vita spetsar.
Kanske kommer vi att tänka på uttrycket
"Every cloud has a silverlining".
Men kanske fastnar någon för bladen med
de frostade kanterna, trots allt.
Vad vet jag!

Min vana trogen länkar jag till TrädgårdsFägring
där ni finner massor med trädgårdsinspiration.

Idag är det hur som helst ett riktigt ruskväder,
 och jag önskar alla lite guld (silver) kant på tillvaron.
Eller varför lite, mycket förstås. 😊

Kram Anna-Karin 

20 kommentarer:

  1. Hej Anna-Karin!

    Så vakre frostbilder du har tatt! Det har dessverre ikke vært rimet her så langt i høst. Lønnebladene med rim på er bare så fine, og det samme med blåbærbladene. Her kom det 10 cm med snø i natt, men nå er den i ferd med å smelte. Det er nok litt for tidlig med vinter ennå.

    Ønsker deg en fin uke!
    Klem, Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!

      Tack! Jag tycker nästan att det är roligare att ta frostbilder än sommarbilder så jag är nog lite "knäpp". :)

      Hoppas ni hinner få lite lagom med vacker frost innan snötäcket lägger sig. Det är vackert. 10 cm snö var allt en hel del. Det blir ljust och fint när snön kommer men som du skriver, det är lite tidigt än så den kan allt vänta lite till.

      Önskar också dig en fin vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  2. Hej!
    Vad mycket vackert det finns att se i trädgården även denna årstiden bara man ger sig tid och tar sig ut. Det var en fin rundtur med många ”blad” att njuta av. Man får väl se upp så man inte blir frostnupen i kinderna eller fingrarna bara. 😊
    Eftersom det ska vara lite varmare igen kanske den fina rosknoppen står kvar och öppnar sig eller har det snöat hos dig? ❄️
    Önskar dig en skön vecka med lite sol mellan de mörkare skyarna och tidiga kvällarna. Kram/ Kristina 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är vackert med frost, men som du skriver så får man akta sig så man inte blir frostnupen själv. Eftersom jag tycker det är svårt att hantera kameran med handskar så blev det lite kallt om fingrarna .... :)

      Mmm, jag hoppas Clodagh McGredy slår ut, den brukar vara sist ut denna fantastiska ros.

      Vi fick lite snö i går natt men den smalt snabbt bort. I natt regnade det så att det dånade i hela huset. Lite sol vore inte så dumt.... :)

      Önskar också dig en fin fortsatt vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Hej igen!
    Tack för tipset om bladen på julrosor, visste inte att de var känsliga för angrepp. Ska följa ditt råd. 🍂🍁❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, om de får vara kvar och "slima" till sig kan de lätt drabbas av angrepp som sprider sig. En del tar bort alla blad men jag brukar spara de som är friska och gröna och bara ta bort de som börjat sjangsera. Kan inte förmå mig att ta de vackra bladen ...... :)

      Radera
  4. Hej Anna-Karin

    Fina bilder!
    Ja kylan var bara på besök, nu kommer värmen åter...
    Kul med så månge olika Digitalis, vissa arter skulle vare perenner har jag hört?
    Stanwell P tål en del frost - kul om den forsätter att blomma!

    Ha en trevlig vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!

      Jo nog kommer värmen alltid. Just nu visar termometern på + 10. Det finns således hopp om Stanwell P för den har knoppar på gång.

      Mmmm, jag hoppas att en del av digitalisarterna är perenner (eller om alla fem är det vore det förstås allra bäst), men eftersom jag inte lyckats hitta några helt tillförlitliga källor vågar jag inte säga att de är perenner. Jag hoppas men vågar inte riktigt hoppas fullt ut om man säger så. :)

      Ha en trevlig vecka du också!
      Anna-Karin

      Radera
  5. Hej Anna-Karin!
    Det finns mycket vackert fortfarande, gillar dina frostiga bilder.Tack för fina tips på marktäckare. Älskar julrosens glansiga blad, och just nu har jag en som blommar och en annan i knopp. Hoppas du får se dina digitalis i blom, de är en favorit.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika!
      Jo det är vackert fortfarande, när man väl vågar sig ut i kylan och/eller ruskvädret. :)

      En julros som blommar och en i knopp nu, låter mycket vackert. Älskar också lulrosornas blad, och blommor. Det är underbara växter.

      Mmm, jag håller tummarna för att digitalisen ska blomma så tack för att du hoppas med mig.

      Allt Gott!
      Anna-Karin

      Radera
  6. Hej Anna-Karin!

    Tack för den trevliga rundturen bland frostiga blad, jag tycker alltid det är spännande när någon sätter på sig upptäckarglasögon och ger sig tid att se allt det vackra som finns i en trädgård - året runt faktiskt. Trädgård är så mycket mer än en blomma som uppträder under en kort tid.

    Nu är väl frosten borta även hos dig gissar jag, här har vi mulet väder men drygt 10 grader, alldeles för varmt för att vara sista dagen i oktober.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Jo, all frosten är borta nu och har ersatts av "värmebölja". Vi har närmare 10 grader här idag, redan nu klockan sju på morgonen. Kraftigt regn och förfärlig åska som ledde till att blixtkartan blev alldeles röd har vi också haft. Vädret svänger.

      Mmm, jag tycker frost är vackert, och det såg jag på din blogg att du också gör. Visst är det härligt att ta på sig upptäckarglasögonen och ge sig ut under årets alla årstider och visst är trädgården så mycket mer än blommor. Håller absolut med dig där.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  7. Så fint du gjort med kollage och text med växtnamnet :) Väldigt informativt och tydligt.

    Jodå jag gillar känslan av att ta mig ut och tiden som flugit iväg. Jag blir inte ens hungrig när jag är fokuserad. Tror det är bra för oss att stänga av allt brus och vara just här och nu eller där och då. Frostkanter är samma för mig som för dig och just för att de är såå vackra och passar så bra på bild. Lupinblad med frost går inte av för hackor de heller men nu har jag grävt upp den sista...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Carina! Att göra kollage är kul. Det blir lite samma sak med dem som med fotograferandet. Man låter sig uppslukas av tiden. Tror som du att det är otroligt viktigt att stänga av allt brus och bara vara ibland. Det är så otroligt mycket brus ibland och även om jag väl inte är direkt gammal så kan jag tycka att det var ganska skönt förr när inte mediebruset var lika "öronbedövande". Men en del är väldigt kul förstås, så det är nog trots allt bra att det finns. Jag är lika velig här som när det gällde vilken magnolia jag skulle välja. :)

      Lupinblad med frost lät förförande vackert. Kan se det framför mig. Jag brukar plocka lupiner i vägkanten och ta in buketter på försommaren, men jag har aldrig tänkt på att stanna till och titta på dem när det är frost. Jag får stanna till nästa gång det är frost.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  8. Hej Anna-Karin!

    Här har du en till som tycker blad med frostade kanter är något av det finaste som finns. Oj som jag njuter av dina bilder. Och så fint du visar upp dom, som informativa och vackra vykort. Jag förstår att tiden sprang iväg. Känner mycket väl igen det där med "springande tid" (för att inte tala om lyckokänsla) när jag är ute med kameran :)

    Visst är det väl fascinerande så mycket som fortfarande blommar, bara man tittar efter. Ditt blommande kollage bevisar det. Och så blir jag ju lite extra varm i hjärtat av din nedersta bild. Fågelälskare som jag är.

    Önskar dig en fin helg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja, det är härligt att fångas i nuet, och att det blir så för dig också när du är ute med kameran förstår jag. Det syns i passionen i dina foton. Jag blev lite förvånad över hur mycket det fortfarande är som blommar när jag tog bilderna och upptäckte hur många de blev. Det är härligt med de sista tappra blommorna men de frostade bladen få mig nog att gå igång ännu mer. 😊 Roligt att du, och en del andra också verkar det som, också är förtjusta i "frostade växter". Visst är det vackert.

      Blåmesen och de andra fåglarna har kommit i massor till fågelmatarna och det är fint att se dem äta och mumsa. Att fotografera dem dock lite värre. De sitter ju inte still som växterna. 😊 Jag fick kämpa lite. 😊

      Du får ha ett riktigt gott veckoslut!

      Kram Anna-Karin

      Radera
  9. Hej Anna-Karin
    Håller med dig till 100 % att frostnupna växter är väldigt vackra. Men, jag tittar hellre på bilder än IRL ;-). Med ålderns "rätt" har jag börjat avsky kyla.
    Ha det gott !
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, kylan är inget rolig och fingrarna var rätt stelfrusna när jag kom in igen... Jag är väl dock rätt varm av mig än så länge, brukar ofta få frågan om jag inte fryser av dem som plockat fram jackan när jag fortfarande bara har tunn tröja på mig. Vill sitta ute när alla andra huttrar och vill gå in o.s.v. Jag har nog en termostat som är inställd på överhettning.. 😊

      Radera
  10. Går verkligen igång på frostade bladkanter och snickerier och krom och virkade spetsar och ... Som tur är har var sak sin tid, med devackra frostmornarna vill man ta vara på. Vackra bilder!
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad härligt att du tycker om alla de exemplen som jag tog upp, och visst är det så att det finns mycket vackert i vår värld, och mycket att gå igång på ...... Vackra tyger, vackra träslag, vackert papper, vackra odlingslådor, .... ja, man skulle kunna fortsätta nästintill i det oändliga ..... :) Det är gott!

      Kram Anna-Karin

      Radera