tisdag 2 oktober 2018

Macarena, Georgina och Acke från Armenien

Macarena är en vårblommande rododendronhybrid. Nedanstående bilder är tagna för några dagar sedan, i slutet av september. Visst är hon underbar!

I likhet med många andra växter har hon under den långa varma sommaren tappat tidsbegreppet. Mina känslor är blandade. Blommorna är utsökta, men att hon gett sig till att blomma nu innebär utebliven blomsterprakt i maj, vilket är lite sorgesamt.

Helt plötsligt slås jag dock av att jag har något unikt framför mig. När jag ser 'Macarena' med "höstblommorna" i bakgrunden inser jag att jag aldrig sett något liknande förut, och kanske aldrig kommer att få göra det igen heller. Det är stort och jag känner mig nästan lite andaktsfull.

 


Som jag skrev i början så är Rhododendron 'Macarena' en hybrid. Hon togs fram på Hachmanns plantskola 2004 och växer inte vilt i naturen någonstans i världen. Hon gjordes för att förföra oss "trädgårdsnördar", och beträffande mig har det utan tvekan lyckats. Spana in blommornas färg och färgskiftningar, samt deras form. Den ger sken av en blomma inuti en annan blomma med de yttre kronbladskanterna nedvikta. På engelska kallas såna blommor hose - in - hose efter gentlemännen som under den Elisabetanska eran (1558 - 1603) bar en strumpa inuti en annan och vek ner kanten på den yttre. Blommorna är närmare 10 cm i diameter.'Macarena' i blom är svårslagen, men en rododendron är alltid mycket mer än "bara" sina blommor. Så för att göra den rättvisa, kommer här ett par bilder på bladutspringet och bladen också.
Bladen har en intensiv grön färg och är lite glansiga. Busken är vintergrön och kan bli 1,5 meter hög och 2 meter bred. Min är 1 x1 meter. Den är inne på sitt tredje år, och jag hoppas på många fler.


Georgina är precis som Macarena en hybrid. Eller egentligen ett helt släkte av hybrider, framtagna från tre rena arter som växer på de sydamerikanska högplatåerna. Mer än 55 000 olika namngivna hybrider har genom åren tagits fram, och vi har låtit oss hänföras eller förfäras av dem.

Georgina är ett annat namn för dahlia.

När växterna började odlas och förädlas i Europa namngavs de två gånger oberoende av varandra. Dels av direktören för den botaniska trädgården i Madrid, Cavanilles, som 1791 gav dem släktnamnet Dahlia till minne av den svenske botanisten Andreas (Anders) Dahl, och dels av den tyske botanikern Willdenow som i början av 1800-talet gav dem namnet Georgina efter en rysk professor vid namn Georgi. 1809 drog dock Willdenow in sitt namn Georgina till förmån för Dahlia som var först. I Norge och i vissa delar av Danmark lever dock namnet Georgina (eller Georgin) kvar. Också i Sverige användes det flitigt förr, men här har det nu nästan försvunnit helt.

Det finns mycket att säga om dahlior. Väldigt mycket. :) Jag ska dock inte säga så mycket mer utan istället visa några av våra. Eller våra och våra. Det är min man som odlar dem, sköter dem och gör allt jobbet. Jag är bara med och njuter.
georginrabatt


Uppifrån och ner, från vänster till höger:

1. Pompomdahlian 'Souvenir d`ete'.
2. Okänd purpurfärgad dahlia.
3. Näckrosdahlian 'Orange Perception'.
4. Okänd vit Dinner- plate dahlia.
5. Dekorativdahlian "Lady´s orange" 
(Namngiven av mig efter givaren. 
En dag stod hon i trädgården med två hinkar 
och frågade om jag ville ha. 
Hon var över 90 då, och nu finns hon nog inte mer. 
Huset där hon bodde har i alla fall sålts. 
Men dahliorna finns kvar.)
6. Okänd ceriserosa näckrosdahlia från min syster.
7. Dinner - plate dahlian 'Babylon Bronze'
8. Semi - kaktusdahlian 'My Love'
9. Okänd gul pompomdahlia tillsammans 
med mauretensk rödmalva 'Bibor Felho'. 
10. Blandade dahlior. 

Om man har en okänd dahlia är det ofta näst intill omöjligt att ta reda på vad den heter. Förutom de drygt 55 000 registrerade och namngivna sorterna finns också alla de som aldrig fått något namn. Dahlior korsar sig hej vilt med varandra och nya hybrider uppstår hela tiden.

Dahliorna är pråliga men jag älskar dem. När jag ser dem kan jag inte låta bli att tänka på att Monty Don jämförde dem med "Ascot hats" i en artikel i The Guardian för några år sedan. Minns ni dem? Hattarna. Om inte så kan ni spana in dem här.

Förra året höll vi tummarna för att dahliorna skulle klara sig ända in i november, men den 19 oktober tog frosten dem. I år kom den redan 25 september och deras saga för i år är nu all. Knölarna ligger på tork på altanen. :(

Också "Macarenas" blommor frös bort, och de flesta andras också. :(

Acke från Armenien klarade sig dock, kanske just tack vare sin hatt, eller sin "klumpiga" hjälm kanske man ska säga.

Aconitum sp.
Vadå klumpig hjälm? Våra störtkrukor är väl störtläckra, eller ?????
Acke från Armenien är som ni ser en stormhatt. Jag har sått den från frö och kallar den egentligen bara för stormhatt (Aconitum sp.) eftersom jag inte vet vilken art/sort det är.

En dag när jag hade trädgårdsbesök var det dock en vän som trodde att det var armenisk stormhatt. Jag har försökt klura lite själv, men känner mig fortfarande väldigt osäker. Är armenisk stormhatt detsamma som äkta stormhatt?

Det finns många olika stormhattar och det skulle vara jätteroligt att veta vilken min är. Jag hoppas förstås på att det är en ren art som växer naturligt någonstans i vår vida värld, men kanske är den en hybrid den också ......... Bara Acke och inte Acke från Armenien .......

Här kommer den på bild igen. Kanske är det nån av er som känner igen den. Det vore kul!


På bilden ovan står den i tre exemplar längst in mot husväggen som vetter mot nordost.

Nedan några närbilder.

Aconitum sp.

Aconitum sp.

Aconitum sp.

Aconitum sp.


Den gör sig fint mot husväggen men för att variera mig lite så tog jag en bild ut mot gräsmattan också. :)

Aconitum sp.

Avslutningsvis kommer  här 45 bilder till .....

Nej då, bara två ......

Aconitum sp.

Aconitum sp.De är lite gnälliga, stormhattarna. Men det är inte utan att jag håller med dem. I alla fall idag. Frost och minusgrader på morgonen, grått och spöregn hela dagen och becksvart nu på kvällen. Tror trots det att jag ska ta på mig regnkläderna och ta en kort promenad. Det blir nog uppfriskande. :)

Som vanligt länkar jag till TrädgårdsFägring, om ni vill kika in på fler trädgårdsbloggar


Ha det gott och håll i hatten!

Kram Anna-Karin 

16 kommentarer:

 1. Hej Anna-Karin

  Jag är ingen expert på stormhattar - men kommer till att tänka på Aconitum henryi som har samma fina lite glesa växtsätt.
  Super att få blommor på 'Macarena' nu, förloppet med bladutspringet är fantastiskt!

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Jag har varit inne och tittat på Aconitum henryi och de påminner helt klart om mina i växtsättet. Ska ta fram lite närbilder och göra en mer noggrann jämförelse också. När jag läste om henryi så såg jag att den förekommer i många trädgårdsvarianter också vilket försvårar det hela betydligt. En "äkta" henryi vore kul, men jag vågar inte hoppas på för mycket. Tack för hjälpen.

   På våren när 'Macarena' fylls av högresta bladutsping är den mäktig. Tyvärr hade jag ingen bild på hela busken utan bara på enstaka "språng". Men snart blir det vår igen ... och nya bilder ....

   En trevlig dag till dig också!
   Anna-Karin

   Radera
 2. Hej Anna-Karin!
  Vilken vacker Macarena, färgen är ljuvlig. Dahliorna är fina, mina frös ca tre veckor före förra året, så nu är de nerklippta, skall gräva upp dem idag, då det är lite sol, så de får torka på altanen. Fina stormhattar, skulle gärna ha dem, har försökt, men de blir fulla av bladlöss.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika!
   Det är alltid lite ledsamt när dahliorna fryser. De ger så mycket färg på hösten och är så fina att plocka buketter från. Men du får i alla fall lite sol idag när du ska gräva upp dem. Här ser det ut att bli en riktigt fin höstdag. Hoppas du får det också.

   Tråkigt att höra om bladlössen på dina stormhattar. Jag har haft massor på en del av mina rosor i sommar och det är verkligen trist.

   Du får ha en fin trädgårdsdag!
   Anna-Karin

   Radera
 3. Hej Anna-Karin!
  Så vakre bilder du har tatt! Du har virkelig mange flotte dahlia også. De finnes i så mange fine farger, og du har et stort utvalg av de.

  Ja, høsten er kommet hit også. Det går hurtig mot vinter, men i år synes jeg det er helt ok etter en sånn varm sommer som vi hadde.

  Ønsker deg en fortsatt fin uke!
  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!

   Tack! Jo, jag har många fina dahlior och min man köper fler och fler varje år. Snart får vi öka ut dahliarabatten. 😊 Ett kärt göromål.

   Det känns i luften att det går mot vinter här också. Det är lite skönt men jag saknar värmen lite. Eller egentligen är det de lata dagarna på stranden jag saknar. Jag saknar definitivt inte att vattna. Det har jag gjort den här sommaren så det borde vara nog för åratal framåt. 😊

   Önskar också dig en fin vecka!

   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Hej Anna-Karin!
  Det är som att öppna en intressant trädgårdsbok när jag läser dina inlägg. Lärorikt och vackert illustrerat. Började sjunga när jag såg din höstblommande rhodododendronhybrid ... 'Hey Macarena' :) Väldigt vacker och jag föll direkt. Och visst ser det ut som en blomma i en blomma. Även om du inte får så många blommor i maj (kan nog bli några ändå, det är min erfarenhet när mina rhododendron höstblommat)så är det ju helt magiskt att få njuta av vårblomning i slutet av september. Synd att den där frostknäppen skulle komma. Det är så typiskt. Det kommer en frostnatt och sedan blir det ofta flera veckor utan frost.

  Att dahlior kallas georginer i Danmark och Norge har jag lärt mig i höst när jag varit inne på olika bloggar. Men jag visste inte bakgrunden. Intressant. Har bara hört om Anders Dahl.

  Och stormhattar är ju så vackra med sin intensiva blå färg.Bra att ha en hatt att dra ner över öronen. För hur det än är, nu är hösten här.

  Önskar dig en fortsatt skön höstvecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!

   När jag kom hem från Norge i går kväll och läste dina första rader blev jag mycket rörd och glad. Tack snälla du! Det värmer.

   När jag läste 'Hey Macarena' blev jag däremot nostalgisk. Jag tänkte inte alls på den gamla sommarhiten när jag skrev inlägget, men när jag läste strofen kom minnena. Jag gick in på YouTube och försvann in i de medryckande rytmerna en stund. Det var kul.

   Blir glad att du skriver att man kan få lite vårblomning på en rhododendron även om den blommat på hösten. Några blommor i maj skulle vara fint.

   Tycker att namnet Georgina är fint men håller på Dahlia. Anders Dahl var ju västgöte precis som jag, och dessutom från Varnhem som bara är en mil från Skövde där jag växte upp. Lite lokalpatriotisk är man nog trots allt. :)

   Hösten är verkligen här. Det känns som om det bara för några dagar sedan gick att jobba i trädgården i bara t-shirt. Nu är det tjock fleece som gäller och ändå är det lite ruggigt och "huttrigt". Men vackert, det är det. Vilka höstfärger det ser ut att bli i år.

   Önskar dig en riktigt skön helg!

   Kram Anna-Karin   Radera
 5. Hej Anna-Karin!

  Du skriver så väldans trevligt, har jag sagt det förut kanske? Men säger det gärna igen, jag njuter av ditt språk och dina trevliga berättelser om växterna i din trädgård.

  Visst är hon fin din `Macarena´ jag blir så överväldigad ibland när jag ser en blomma i närbild och väldigt, väldigt ödmjuk inför naturens skaparkonst. Den torra och varma sommaren har fört med sig en del oväntade konsekvenser, en del trevliga överraskningar men även en del oönskade saker som uppenbarar sig såhär på höstkanten.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   När jag kom hem sent igår tog jag med mig mobilen när jag skulle gå och lägga mig (en ovana jag har ibland) :). Jag blev väldigt glad när jag läste dina fina ord till mig. Du har fått mig rörd och berörd många gånger tidigare men jag blev det mycket gärna igen. Stort tack Gunilla!

   Närbilder fascinerar mig också. Det finns så mycket att se som ögat lätt missar när blicken sveper förbi. Kameran fångar detaljerna. Men det behöver jag inte tala om för dig, en mästare på att fånga naturens små och stora underverk på bild.

   Mmmm, den torra varma sommaren har fått konsekvenser, och som du skriver, en del trevligt och en del oönskat. När jag går i "min" skog gör det ont att se hur mycket barr tallarna har fått släppa för att klara sig. Kronorna har glesnat betänkligt och barren ligger i driver nedanför. Gissar att det är likadant hos dig.

   Det är många saker som dyker upp i tankarna men får väl sluta här. :) Vi får hoppas på en snörik vinter och en mer "vanlig svensk sommar" nästa år.

   Kram Anna-Karin


   Radera
 6. Anna-Karin!
  Kära nån vad jag föll pladask för 'Macarena'. Rolig fakta du kan om den också . Var tvungen att genast googla på den och fann att den blir rätt stor på bredden och även på höjden. Kanske kan jag få den per webbshop från "Tysklandet"? Stormhattar är en annan vurm. Inga kunskaper men kär ändå .-). Den du visar på bilderna är heeeelt makalöst vacker. Suck, suck!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anja! Jo, *Mavcarena' är makalöst vacker. Min kommer från Gullmarsfjordens plantskola men jag vet inte om den fortfarande finns kvar där. Annars finns den säkert, som du skriver i Tyskland, och Hachmann´s bör väl ha den kan jag tänka.

   Mmm, det är något med stormhattar som lockar. Känner precis som du inför dem. Suck! Suck!

   Sitter just nu och tittar ut på min lilla skenkamelia och tänker på din stora, och drömmer. Återigen Suck! Suck!

   Allt gott du också!

   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Månadens är verkligen en skönhet. Jag är så förtjust i när ros och gula toner glider in i varandra. Förstår att du kommer att sakna henne till våren. Vi kan bara hoppas att ordningen blir återställd efter hand.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att de gula och rosa tonerna tillsammans är underbara. Vi ser ut att få lite varmare väder här ett tag framöver så kanske hinner den sätta några nya knoppar som kan blomma till våren. Man kan alltid hoppas. 😊

   Och ja, det vore skönt om vädret kunde bli mera som vanligt nästa säsong. Vi får hoppas på det också. 😊

   Kram Anna-Karin

   Radera
 8. Svar
  1. Åh hå ja ja ........ :) Kära du, sliter du fortfarande med att få Google att fungera. Det måste vara frustrerande när allt du skriver bara försvinner. Jag tyckte ditt Åh var fint. Tack, tack snälla syster.

   Kram Anna-Karin

   Radera