söndag 11 mars 2018

Trädgårdskonst. Del ett.

Solen bryter igenom molntäcket, snön gnistrar och det skulle vara en alldeles underbar vinterdag att fånga på bild, och visa här på bloggen. Men det är 11 mars och lusten vill inte riktigt infinna sig. Vintern i all ära, men jag vill ha vår. Längtar efter snödropparna, våririsarna, julrosorna, vintergäcken ......

Men eftersom vårtecknen låter vänta på sig fick jag hitta på något annat roligt att trösta mig med. Och kanske er också. :)  Det fick bli trädgårdskonst. Men vad är trädgårdskonst? Var går gränsen mellan konst och pynt? Finns det någon gräns? Vad är god smak? Vad är dålig? Förmodligen finns det lika många åsikter som det finns människor.

Jag fotograferar oftast fröer, växter och växtmiljöer, och inte så ofta dekorationer. Nu har jag emellertid letat fram en del "trädgårdskonstbilder" ur mitt arkiv. En del splirrans nya, andra lite äldre. De flesta på allvar, men några på skoj.


En cykel
Om jag ställt min gamla rosa DBS från 80 - talet i trädgården hade det nog mest framkallat fnitter. Den här fina cykeln, framför den röda stugan med den gröna dörren och päronträdet i full blom, lockar istället fram en romantisk känsla.Till skillnad från min DBS som rullat i
många städer, gata upp och gata ner,
så har den här nog inte sett så mycket av världen.
Men kolla in detaljerna. Visst är den läcker?


En, eller kanske ett par fåglar
Till vänster i bild hänger ett fågelbad med två små fåglar. Det har med tiden rostat och fått vacker patina. Att det hänger i en blomsterkornell (Cornus kousa) vars vita högblad ser ut som gigantiska blommor förhöjer skönheten än mer. Blomsterkorneller är känsliga men den här växer i ett skyddat läge i zon 3.


Blomsterkornell Cornus kousa

Badets placering låter småfåglarna ta sig
ett dopp i en lugn och av växtlighet skyddad
miljö. Det hänger också på behörigt
avstånd från eventuella katter.
Vackert och smart!

En flygande fågel bland dahliorna. Ett enkelt växtstöd. Kanske är det att betrakta som pynt. Fågeln är dock handgjord och finns bara i ett exemplar, så kanske är det konst trots allt.Den här "pippin" är definitivt konst. Kanske i största laget för en normalstor trädgård. och mera lämpad för vår gemensamma natur. Den står längst ut mot Vänern och vaktar infarten till Kristinehamn. Konstnär: Pablo Picasso.


Det kanske inte är någon "pippi", men
han/hon har i alla fall en trut på huvudet.

Den välgjorda fågeln som sitter och tittar ut över sin trädgårdsdamm med blommande näckrosor (Nymphaea) är definitivt också konst. Enkel och avskalad men med väl avvägda former. Uttrycksfull. Vakande. Mäktig.


Den lätt lavbevuxna fågeln lämnar ingen
oberörd. Något i blicken fångar intresset. 

Påfågeln nedan förmedlar en helt annan känsla.  Gjord i mossa och pyntad med olika snittblommor drar den också blickarna till sig. Den är dock mera sprallig och kanske, i positiv bemärkelse, lite barnslig. Lekfull. Den fanns att beskåda på Älvsjömässan för några år sedan.
Mänsklig värme
Konstnären som gjorde blomsterbädden med den spektakulära flickan hade nog inte ambitionen att vara pretentiös. Tror snarare tanken var att sprida glädje, och visst blev man glad när man utmed sin promenad fick den här synen för ögonen.

En behagfull och viljestark kvinna?
Eller en kruka? :)

Här kan jag inte låta bli att ta en avstickare och visa ytterligare en säng. En avskalad sådan.
Spiralfjädrarna som tagits ut ur resårmadrasssen ser inte mycket ut för världen där de står i den lätt skräpiga hörnan, men med fantasins hjälp framträder potentialen. I rätt miljö skulle de fungera som ett både utmärkt, vackert och lite annorlunda växtstöd. Tänk bort skräpet och plocka in en klematis med ljuvligt blå blommor, eller en klätterros, eller en kaprifol eller ......

Gammal resårbotten
Innanmätet i resårbotten rostar vackert och skulle
kunna bli ett  både praktiskt och tjusigt växtstöd.
Miljösmart återvinning och återbruk på köpet.

Tillbaka till den mänskliga värmen, och humorn.

Amerikanare med växter
Varför bara låta skrotbilarna stå.
Låt dem prunka istället. :)
Ett foto och en idé från Älvsjömässan,
några år tillbaka i tiden.
Måhända kommer den mer till sin
rätt på en utställning, än i trädgården.
Hur som helst, ganska kul.

Men varför något som bara är ganska kul, när man kan bjuda på något helkul. Jag tycker att de som gjort det här är generösa. Och modiga. Trädgården ligger på en välbesökt turistort och alla som går förbi stannar till, i alla fall ett kort ögonblick för att tjuvkika lite grann. Barnen blir glada, de vuxna säger åh. ah, kolla där, men käre barn ........

Stackars Kronblom!
Jag gillar Kronblom, och har honom i trädgården jag också. Hos mig får han dock jobba, och inte ligga på soffan och slöa. Han får mäta mängden regnvatten.

Regnmätare Kronblom


Regnmätare Kronblom
Normalt brukar Kronblom få stiga
åt sidan vid fotografering. :)
Växtstöd i keramik
Om inte annat så framträder de vita
växtstöden bättre när han inte är
med och distraherar.
De vita växtstöden i keramik ser man då och då i olika trädgårdar. De sitter uppträdda på pinnar av armeringsjärn och kan lätt flyttas runt efter tycke och smak. De är också tåliga och kan stå kvar ute över vintern, och tillför prydnadsvärde också då.

Trädgårdskonst på vintern
I den här trädgården utgör de en
fin kontrast till de vintergröna
vackert formade buxbomkloten.
(Buxus sempervirens)

Till sist
Det där med konst, och trädgårdskonst, är som sagt svårt. Vi tycker alla olika. Ibland blir vi förundrade, ibland förfärade. Men det viktiga är väl trots allt att vi blir något, och att alla olika uttryck alltid tillför och engagerar. Att tycka är kul, och att höra vad andra tycker ännu roligare.Jag tänker avsluta för den här gången, men återkommer. Då blir det bland annat en del nyttokonst, och något lite med inspiration från Asien. 


Håll ut!
Det blir snart vår!

Kram Anna-Karin

19 kommentarer:

 1. Hei Anna-Karin!

  Så fin og morsom kunst! Det finnes mye fint å få kjøpt av kunst til å ha i hagen i dag. Før likte jeg ikke rustne ting, men nå begynner jeg å like det. Rart hvordan smaken endrer seg.
  Ønsker deg en ny fin uke!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Jo det finns mycket fint att köpa. Och jag har precis som du ändrat mig när det gäller rostiga ting. var inte så förtjust i dem förr, men tycker numera att de kan vara väldigt fina. Intressant och kul det där med att man ändrar smak. Och tur också kanske.

   Önskar också dig en ny fin vecka!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Härligt inlägg :) Och varför ska man behöva fundera på gränser för det ena eller det andra. Tycker det är härligt att det finns utrymme för allt.

  Cykeln var urläcker men det hade varit häftigt med din rosa DBS tänker jag... Och sängbotten satte igång mina små grå, madrassen som har varit på väg till tippen ska nog undersökas noga innan jag tar det beslutet :))

  Tack för härlig inspiration! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina! Håller verkligen med dig om att det är härligt när det finns utrymme för allt. Tänker ibland att om inte modet fanns så skulle alla få utveckla sitt tycke och smak helt fritt. En utopi förstås, men det skulle vara intressant och säkert mycket berikande.

   Tänker också att här ska inga resårmadrassser till återvinningen innan innanmätet kontrollerats. Helt klart superläckert som spalje, tänker jag. :)

   Tack igen för din ord, de värmer. Det kändes lite tufft att skriva om trädgårdskonst för det är väl i ärlighetens namn inte riktigt mitt område. Men kul.

   Kram.
   Anna-Karin

   Radera
  2. P.S. Min gamla rosa DBS, nja tror inte det. Den är verkligen knallrosa ........ och ganska illa medfaren .... men skulle nog i och för sig förmodligen bli ganska unik i sitt slag som trädgårdskonst betraktad :)
   D.S.

   Radera
 3. Hej Anna-Karin!
  Jag har några grodor och fågelbad, men den cykeln skulle jag inte tacka nej till. Har sökt efter fina växtstöd, men kanske får tillverka dem själv. Dehär dropparna var fina. Kronblom i soffan , nja, men din regnmätare är liten och diskret. Vi har regn och rusk idag.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika!
   Mmm, den cykeln skulle inte jag heller tacka nej till. Den är verkligen riktigt fin. Keramikdropparna tycker jag också om, och att de kan vara kvar ute är ett plus. Kronblom i naturlig storlek kan bli lite mycket, men det är kul när andra tar i lite, och sprider glädje. Min lille Kronblom syns rätt bra den också. :)

   Vi har också rusk och en eländig massa blötsnö som föll igår, och en vecka med ned emot tio minus varje natt framför oss. Inte riktigt vad man vill ha men det blir som det blir. :) Det är varmt och skönt inne. :)

   Önskar dig en fin vecka!
   Anna-Karin

   Radera
 4. Vilket underbart inlägg Anna-Karin! Cykeln är verkligen snygg men jag tror att din rosa skulle kunna göra sig med rätt färger på blommor :) Det jag blev mest förtjust i var det hängande fågelbadet (fågelälskare som jag är). Att det sedan hängde i ett av mina favoritträd, blomsterkornellen Cornus kouosa gör ju inte saken sämre direkt. Men jag tror det skulle passa i ett av våra äppelträd.
  Inte illa att Picasso designat ett konstverk vid infarten till Kristinehamn heller. Kul att se Kronblom göra lite nytta för en gångs skull också :) Dom vita växtstöden är eleganta och gör sig bra under alla årstider. Bilen minns jag från trädgårdsmässan men inte påfågeln.

  Tack för ett härligt inlägg i väntan på våren. Här är vädret tristare än trist idag. Men det är i varje fall plusgrader så förhoppningsvis tar det väl en del på snötäcket.

  Önskar dig en skön vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Du är den andra som tror på min rosa cykel. Kanske får ställa ut den och prova ..... :)

   Fågelbadet var väldigt fint, och blomsterkornellen är ju så vacker att det nästan gör lite ont. Men fruktträd, och speciellt äppelträd, är också otroligt fina. Att de är så vanliga bidrar nog till att deras skönhet glöms bort ibland. Det är synd för ett äppelträd i blom är nog bland det vackraste som finns, tycker jag.

   Picassostatyn står längst ut i Kristinehamns skärgård innan Vänern tar vid. Den är spektakulär och hela miljön där den står väldigt vacker, med vackra vyer, fik, glass m.m. Kan vara värt en liten omväg om man är i närheten.

   Blötsnö och mildväder här också, men med riktigt kalla nätter med ner mot tio minus att vänta den här veckan. Det är tufft för växterna nu. Och för oss. :)

   Önskar dig en ny bra vecka!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Härligt inlägg som visar hur grönt och vackert det snart blir får vi tro. Konst är svårt men om man själv blir glad när man ser på ett föremål så är det tillräcköigt tycker jag. Ställ ut din cykel i regn och rusk någonstans i skymundan, den kommer att rosta och bli en raritet om sisådär 50-100 år.
  Du har fått med många fina saker som ger det där lite extra i trädgården, bra inspiration, men stora Kronblom ser jag helst hos andra även om jag ler när jag ser dom. Mångfald är trevligt.
  Regn och slask här också idag men set betyder väl att våren är på väg!!!
  En riktigt fin vecka till dig. Kram/Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det viktiga är ju som du skriver att man själv blir glad och tycker om det man ser. Och mångfald är trevligt. Det är lite svårt att ställa min cykel i skymundan här, men jag vet en som har betydligt större ytor att leka med. :) Femtio år går snabbt och är ju en ganska kort tid när man väntar på något riktigt fint. Är du sugen? Årshyran blir human.

   Stora Kronblom är lite stor men man blir glad av att titta på dem. Absolut.

   Våren är nog på väg men det känns allt som om den gått vilse lite. :) Vi ska få 14 minus på lördag. Burr, burr!

   En riktigt bra vecka till dig också.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Men vad tror du om din rosa cykel översållad av knallrosa luktärt??!! Hade inte det varit värt ett försök? :)
  Jag blev precis som Anita förtjust i fågelbadet. Har man som vi katt OCH vill måna om småfåglarna kräver placering av holkar och bad ordentlig planering.
  Ser fram emot nästa inlägg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, snart får jag nog göra slag i saken och ställa ut cykeln. Med rosa luktärt blir allt vackert, och din idé är fresatande. Det skulle nog kunna bli riktigt fint att ha den nere bland odlingslådorna. Absolut värt att fundera på.

   Fågelbadet är riktigt fint, och att det går att hänga så att katterna inte når känns väldigt viktigt. Vi har ju också katter, liksom flera av våra grannar.

   Tack, det kommer nog i slutet av veckan.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Hejsan! Inspirerande och härligt inlägg!
  Det är väl bara man själv som kan definiera vad konst är, vill jag påstå. På senare tid har man haft vernissage av de mest "dumma" saker som man kallat för konst. Folk har också gett sig ut att vara galna, blivit gripna och kallat det för konstprojekt. Själv kallar jag pyntet för konst om min avsikt har varit att skapa något som för mig representerar konst. Oftast är det inte bara prylen som är "konst" utan att skapa en blickfång, likt en tavla eller skulptur som blicken fastnar för. Andra må tycka att det är skräp likaväl att jag tycker att spela galen och kalla det för konst, är också skräp ;-)
  Ja, Picasso är nog "rätt" så känd som konstnär...;-)
  Den otroligt vackra bilden med fågelbadet är för mig trädgårds"konst". Den bildar en underbar helhet och blickfång. Däremot den där cykeln betraktar jag som kitsch - av den där "gråtande barn" dimensionen :-) Egentligen gillar jag kitsch också - kan till och med upphöja den till "konst", med då måste det vara humor i den. Sentimental "konst" är däremot jobbigt. Men, vi är olika, tycker olika och vilken tur det är. Tänk vilken katastrof om alla tyckte lika :-)!
  Tack så jättemycke' för detta trevliga, tankeväckande inlägg!
  Ha det supergott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Ibland när jag skriver ner lite riktiga tankar i kommentarer blir jag samtidigt rädd för att bli missuppfattad som något jag inte vill. Det är lätt hänt att någon läser in annat än vad jag avser. Förstår att många just av den anledningen skriver så kort det går.
   Min avsikt är att delta i någons (här i dina) tankar från min synvinkel. De är inte bättre eller rättare än någon annans och heller inte menade som något elakt eller illasinnad alls.
   Skriver detta, när jag märker hur följarna till min blogg minskar för var dag. Det måste finnas någon orsak till det och själv har jag ingen aning. Men, vem vet, mina kommentarer kanske inte uppfyller kriteriet "artiga" ;-(
   ds

   Radera
  2. Kära Anja! Allra först vill jag tacka dig för dina fina ord om mitt inlägg. Jag blev jätteglad, och jag tycker om kommentarer som innehåller, som du skriver, riktiga tankar. Att någon tycker annorlunda än mig, eller erbjuder ett nytt sätt att tänka tycker jag bara är intressant. Jag tycker i och för sig om korta kommentarer också, och kan tänka mig att många väljer det på grund av tidsbrist. Några kanske därför att de inte vill riskera att bli missförstådda eller säga något som sårar eller rentav förargar, men mest tror jag som sagt att det handlar om tid. Vi lever i en stressad värld. Tyvärr. Jag hinner inte heller med, varken att skriva själv (skulle kunna skriva mycket kortare men när jag väl kommer igång så blir det gärna mer och mer ....), eller att läsa och kommentera hos andra. Att jag är dålig på det tror jag gör att en del ledsnar på mig, men jag måste prioritera för att livet ska funka, och då går jobb, barn, vänner, tvätt, handling m.m. före.

   Jag tror inte att någon uppfattar dig som oartig. Jag har i alla fall aldrig gjort det. Jag gillar att läsa hos dig och gör det gärna. Men jag läser tyvärr inte alla inlägg för det hinner jag inte, men det gör jag inte hos nån. Hemska mig. :)

   Dessutom är det nog så, kom jag på, att andra sociala medier vinner mer och mer mark. Snabbare medier med mycket kort text, eller ingen alls. Som fb och Instagram med flera.

   Kanske är det också så att alla går runt och deppar lite nu. Alla väntar på våren men inte minsta vårtecken inom synhåll än. Bara snö och kyla.

   Förhoppningsvis blir det bättre snart när trädgårdssäsongen kommer igång. Hoppas det.

   Vad det gäller din första kommentar så håller jag helt med dig där, det är bara man själv som kan definiera vad konst är. Och sammanhanget spelar roll. Den enklaste grej kan bli det vackraste blickfånget, och en pjäs som kostat hur mycket som helst kan bli helt fel om den hamnar på fel plats. Fågelbadet är, som du skriver, helt rätt. Och otroligt fint. Alltså konst för mig.

   Jag tycker cykeln på bilden är fin där den står. Den passar i den miljön och jag skulle inte säga nej till varken cykeln eller den lilla röda stugan. På tal om cyklar så har jag fått en del förslag på att ställa ut min rosa cykel i trädgården. Ett var att odla knallrosa luktärt i den och jag funderar på att göra det. Det skulle bli vackert, och det skulle innehålla en stor portion varm humor också. Och vara av nostalgiskt värde för mig. Jag höll på att sätta livet till när jag cyklade på den som ung. Kedjan släppte i en av de mest trafikerade korsningarna på Kungsholmen i Stockholm. Ibland ska man ha tur. :)

   En sista sak. Jag skriver långt när andra gör det, men försöker skriva kort när andra gör det, men misslyckas nog kapitalt ibland.

   Kram Anna-Karin

   Radera
  3. Hehhee! Din rosa cykel med rosa luktärter blir något helt annat (enligt mig) än den på bilden ;-).
   Annars: tack för dina förstående och värmande ord.
   Kram!

   Radera
  4. Tack själv Anja. Det blir nog till att ställa ut cykeln. Har ingen knallrosa luktärt men kanske får ta en sväng till blomsteraffären och köpa en påse. Kanske! :)
   Kram!

   Radera
 8. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera