lördag 8 april 2017

Sorg i hjärtat

Jag försöker alltid förstå. Tror att förståelsen kan leda till en ökad gemenskap och en bättre värld. Men det som hände i Stockholm i går går inte att förstå. Lika lite som Paris, Berlin, London, Bryssel...

När min man kom hem och berättade vad som hänt var han alldeles blek i ansiktet. Min första tanke gick till min bror som har sin arbetsplats vid Sergels torg. Sen fortsatte tankarna till alla andra släktingar och vänner i Stockholm. När vår oro stillats för våra egna nära och kära gick den till dem som drabbades, och deras anhöriga. Deras förtvivlan och sorg. Som också är vår.

Jag kunde inte fortsätta med att klippa ner fjolårsvisset "bôs".
Hämtade istället min kamera för att fotografera något vackert. I vår trädgård, som utgör en liten liten del av den värld som borde vara allas vårt gemensamma hem. Fyllt av välvilja och kärlek.

Den vackra våren får tala för sig själv. Som en kontrast till det fula.


Det är en svårbegriplig tid. Men det finns kloka människor vi gärna lyssnar till, oavsett om de är religiösa eller ej, som talar om kärleken som den kraft som kan fördriva ondskan och hatet. 

Från österlandet kommer många tankar om kärlek.
En av dem säger: Ont föder ont men gott föder gott! Och att det gäller för varje enskild människa men också universellt. Den förklaras med  två vågskålar, en där man lägger de onda känslorna, tankarna och handlingarna och en där man lägger de goda dito.  

I den onda skålen ligger bland annat ondska, hat, bitterhet, avundsjuka, förtal, förakt, respektlöshet och missunnsamhet. Dessa känslor trivs tillsammans och göder varandra. Har man en av dessa känslor och handlar utifrån den så kommer gärna de andra och sluter upp de också. Kärleken får bit för bit ge vika för ondskan.

I den goda skålen finner vi istället kärlek, glädje, omtanke, empati, förståelse, välvilja och hjälpsamhet. Dessa känslor trivs också bra ihop och hjälper varandra att växa. Genom att fylla på i den goda skålen växer de kärleksfulla känslorna som ringar på vattnet medan det onda försvagas och krymper.

Låt oss hjälpas åt att fylla på i den goda vågskålen.  

Ensam kan vara stark.
Tillsammans är alltid starkare.


 Med sorg i hjärtat.
Anna-Karin

16 kommentarer:

 1. Kloke ord og vakre bilder! Det er ikke til å forstå at folk kan gjøre sånt. Det er bare veldig trist alt sammen. Sender deg og Sverige mange varme tanker!
  Klem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina och omtänksamma ord!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Bilden med vågskålar ger en del att fundera på för visst är det så att det vi tänker på drar till sig liknande tankar. Vi får hjälpas åt att fylla den goda skålen.
  De vackra vårbilderna bidrar till att fylla hjärtat med glädje och hopp.
  Ha det riktigt gott. Kram/ Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror det är så att en tanke, eller handling, drar till sig liknande tanke- och handlingsmönster. Att fylla på i den goda skålen känns så viktigt, som en motvikt till det onda. Inte alltid så lätt, inte ens i det lilla och kanske speciellt inte om man drabbats av en ondska som är så ofattbar som den som en terroristhandling innebär. Tänker och tror att också den goda handlingen i det lilla livet ger ringar på vattnet.
   Ses snart! Kram

   Radera
 3. Ja, gott föder gott och vackra bilder föder vackra känslor!
  Fint inlägg, tack!
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Det var/är svårt att ta till sig sådana här händelser, man kan inte förstå hur någon kan vilja skada oskyldiga människor med vilje :( Men man får göra som du med att lägga allt gott i den andra vågskålen, det känns i alla fall meningsfullt!Underbara bilder på vårblommor visar du i alla fall, de både värmer och känns gott :) Kram/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det går inte att förstå hur man kan vilja skada andra oskyldiga. Hur man kan förlora respekten för livet. Det positiva är all den godhet och kärlek som de drabbade i Stockholm visat varandra och som ger hopp. Vi får hjälpas åt och fylla på i den goda skålen så gott vi kan och glädjas åt allt det fina som finns omkring, hos varandra och i naturen oss och sprida det.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Tack Anna-Karin för att du förmedlar det som nu är så viktigt - att hålla fast vid det goda och inte låta hatet vinna.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo jag är också helt övertygad om att det enda som kan fördriva hatet och ondskan är kärleken och godheten så låt oss hålla fast vid dem.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Det är stor skillnad att möta människor med ett leende - vi kan inte låta bli att le tillbaka. Ibland behöver vi påminnas om vågskålen och att det faktiskt finns otroligt mycket som motpol till det som nyheterna berättar om.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi behöver, som du skriver, påminna oss om allt det fina. Ett leende, ett vänligt ord, en känsla av välbehag, så mycket det betyder. Möts vi av ett varmt leende ler vi tillbaka och möter vi andra med ett leende så sprider vi värmen vidare. Tack Carina!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Vi har alla ett väl, kärlek eller hat. Vågskålarna är en bra bild att tänka på när ondskan tränger sig på i vår trygga vardagsbubbla. Tillsammans kan vi vara starka och stå upp för demokrati och öppenhet.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi har alla ett val och att värna om vår demokrati och öppenhet känns viktigare än någonsin. Vi tar den så för given och kan nog inte riktigt föreställa oss hur ett annat samhälle än det vi har skulle te sig. Som du skriver, tillsammans kan vi vara starka och det är hoppfullt.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 8. Det är svårt att förstå hur någon kan nära ondskan. Det tar mycket kraft, är kontraproduktiv och man själv, som den onda, är alltid en förlorare.
  Klokt av dig att nära det vackra och positiva med dina fina bilder.
  Vi kan inte förstå den yttersta ondskans mekanismer och det är nog inte meningen heller. De riktigt onda och de riktigt goda är sällsynta. De flesta är däremot korkade, dumma - och det är mycket farligt.
  Ha det fint!
  Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog som du skriver, inte meningen att man ska förstå den yttersta ondskans mekanismer. De finns ju inte i de tankemönster alla vi "vanliga" har tillgång till och kan därför inte bli annat än obegripliga. Att vi däremot är "dumma" eller obetänksamma eller osäkra eller rädda eller..... , ja listan kan nog göras lång, och utifrån detta underblåser farliga tankar och handlingar som riskerar at bli onda och ödesdigra är nog tyvärr vanligt. Om det vittnar ju historien och kanske framförallt Hitler. Det är nog ganska viktigt att tänka och reflektera och att skaffa sig en värdegrund att stå på och hålla sig till så att man inte hamnar i galen tunna. Tack för dina kloka ord, som jag inte kunde låta bli att fundera vidare på. Svåra tankar men viktiga!
   Önskar dig en Glad Påsk!
   Anna-Karin

   Radera