fredag 17 februari 2017

En härlig vinterdag

Förra helgen värmde solen riktigt skönt. Först satt jag mot solväggen och njöt en stund och sen tog jag en runda i trädgården för att fånga några av vinterns skönheter på bild.

Varje vinter förundras jag över hur vackra fröställningar
den vita skogsastern (Aster divaricatus) har.
Som små stjärnor och ulliga bollar.
Vit skogsaster (Aster divaricatus)
Ormhasselns (Corylus avellana) snurriga grenar är
det också lätt att förälska sig i.
Hortensior är alltid fint. Så ock på vintern.
Vidjehortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle')

Krolliljan (Lilium martagon) är en annan favorit.
Fröna har jag hjälpt till att sprida. Även om jag har närmare femtio 
stycken så hoppas jag på att de ska bli ännu fler.
Kan inte få nog :)
Efter fotorundan skottade jag upp snö på vintersådderna och började funderade på att ta en runda ner mot skogen och vattnet.
Vintersådderna som fick ett värmande tak av snö.
Då slogs jag av tanken på de vintergröna växterna som inte uppskattar vårsolen lika mycket som vi.
Det blev till att sätta mössa på stackarna.
Väven skyddar mot det mest intensiva solljuset, så att bladen och barren inte blir för ivriga med att komma igång och fotosyntetisera. Risken är annars stor att de blir brända eftersom de inte kommer åt något vatten i den frusna marken.
Även den nyplanterade magnolian fick en fin spökdräkt.
Hoppas den blev glad!
Väven räckte inte riktigt så lagerhäggen fick en öppning mot norr. 
Fint sällskap ute i trädgården hade jag förstås.
Någonting har väckt Tussans intresse.
Kan det vara de här med sina röda
påsklämmor i näbbhöjd. Nja, ......
...... snarare är det de vackra sidensvansarna.
Turligt nog har Tussan blivit bekväm med
åren, så de kan äta sina äpplen i lugn och ro.
Som avslutning på den strålande vinterdagen blev det till sist en liten promenad. Att ha Vänern och skogen fem minuter bort är en lyx.




Jag passade också på att ta en sväng förbi en av mina favoritträdgårdar i grannskapet och .... jo då ...... där i stensluttningen .... där var de......
...... snödropparna (Galanthus nivalis)

Vårvintern kan verkligen vara underbar!

Den här helgen verkar dock inte lika lovande. För ett par dagar sedan var det fyra minus och regnade. Flera skolor i Värmland fick stänga. Skolskjutsarna fick ställas in. Allt, precis allt, var täckt av ett osynligt islager. Svartis brukar vi kalla det där jag kommer ifrån. Otäckt!

Idag har isen blivit blask. Det är skönt men det är inte utan att mys inomhus lockar mest.


Hej då och kram!
Anna-Karin

24 kommentarer:

  1. Vilken underbar vandring jag fick genom dina bilder. Jag fick vara inomhus på jobbet de fina dagarna. Men bäst var ändå slutbilden på katten med tassen i luften :) Tänkte säga - jag bor också nära Vänern men så läste jag Värmland och det är väl sådär 3 timmars körning emellan då.

    Trevlig helg! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo ibland, eller ganska ofta tyvärr, får man jobba och titta på det fina vädret inifrån. Men härligt när man kan vara ute och njuta. Tussan ser rätt rolig ut och lite kul att fånga henne i det ögonblicket. Vet inte riktigt vad hon pysslade med men .... tre timmars körning, då gissar jag att du bor rakt nedanför Vänern och jag rakt ovanför. Har de flesta av mina släktingar i Skövdetrakten så dit åker jag ganska ofta.
      Önskar dig en fin lördagskväll!
      Anna-Karin

      Radera
  2. Underbara bilder!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  3. Du är en duktig fotograf Anna- Karin! Dina bilder har klass, bara så du vet!

    Jag tittar lite extra på bilder nu för jag har äntligen kommit över mitt mentala motstånd för all teknik, jag försöker lära mig att använda annat än autofokus. Det är inte vare sig lätt eller enkelt och jag kämpar på men jag kan i alla fall bedöma när någon är duktig med att hantera en kamera.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Blir riktigt rörd och vet inte riktigt vad jag ska säga. Känner mig nog mera trägen än duktig. Tar många bilder och kasserar flera av dem. Visar bara de som känns okej men sparar också de halvbra för att jag har svårt att slänga :) Håller också på och övar och dina ord värmde verkligen. Jag blev så glad.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  4. Härliga bilder! Hörde precis nyss att de varnade för isbildning norrut, otäckt. Här regnar det och vi som dragit ihop vänkretsen till isfiske och grillning!
    Dina omsvepta barrbuskar ser ut som nåt Astrid kunde skrivit en saga om, som små varelser. Dags här också att skydda för man måste ju tro på att solen kommer snart.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas regnet ger sig och att det blir en fin dag med vännerna. Isfiske och grillning låter mysigt. Isen hos oss har tack och lov smält nu. Det var ruggigt halt i ett par dagar och bilarna kröp verkligen fram. Gå ut och gå var inte att tänka på. Med Astrids underbara fantasi hade nog mina "spöken" kunnat bli både det ena och det andra :) Önskar er en riktigt fin dag med sol och fiskelycka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  5. Så flotte bilder! Katter er så herlige å fotografere. Takk for hyggelig besøk på min blogg! Jeg skal få lagt deg til i min bloggliste.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Har lagt upp din fina blogg på min lista också. Såg att du tycker om rosor, hosta, iris, liljor med flera växter som tillhör mina favoriter också. Mina katter är också riktiga favoriter som brukar få vara med på bild ibland.
      Önskar fin söndagseftermiddag!
      Anna-Karin

      Radera
  6. Hej Anna-Karin!
    Tack för kommentaren som du lämnade på min blogg. Utan den hade jag nämligen inte hittat hit:-) Vilken fin blogg du har, hit kommer jag tillbaka.
    Önskar dig en fin ny vecka!
    Hälsningar Nora

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nora! Blev glad när jag hittade din fina blogg också. Har lagt upp den i min blogglista.
      Ny fin vecka du också!
      Anna-Karin

      Radera
  7. Härliga bilder och ett fint "vinterväder". Här har vi haft 2-6 plusgrader och regn sista dagarna, men jag gillar det.....Regnet bär med sig en förvarning om våren!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har vi fått regn vi också och snön har smält. Julrosorna är i knopp och som du säger, det känns att våren är på väg. Härligt för ni längtar man verkligen.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  8. Vilken härlig vinterpromenad jag fick följa med på! :) Fröställningar är verkligen som vackrast när de får sin gyllene lyster av solen.
    Denna vinter har sidensvansarna hälsat på när jag inte har varit hemma, lite synd för de är så vackra! Och svårfotograferade...
    Fina vårtecken som är på gång där du bor, visst är det skönt att se de där första blommorna.
    Önskar dig en fin vecka! Hej då Tussan! :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm för att fotografera sidensvansarna utan att beskära skulle jag behöva ett jätteobjektiv eller ett par riktigt tysta smygartofflor. Lite stadigare hand och mer tålamod skulle förmodligen också hjälpa :) De är lättskrämda men otroligt vackra. Blev så glad när jag såg snödropparna, men hemma hos oss har de inte kommit än. De växer i en annan trädgård riktigt nära Vänern i en stensluttning mot söder. Det är det där med läget ....
      Tussan hälsar så gott!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  9. Fröställningar är ofta fotogeniska på vintern. Har man kyla och lite snö så att de inte ruttnar bort som hos mig, är de så där fina som du visar i dina bilder.
    Tussan är så lik min framlidna, älskade Skruttan. Det är helt otroligt vad dessa "hårbollar" betyder mycket för oss tvåbeningar. Skulle kunna utropa: Inte utan min katt!

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag ser på dina bilder att vår Tussan liknar Skruttan. Ibland slås jag av tanken att det skulle hända våra katter något och får en stor klump i magen. Båda två (Tussan och Ville som inte är så lik din Wille) har valt vår dotter som sin favorit och brukar skutta som "älgar" för att möta henne när hon kommer hem. De betyder så mycket och jag förstår att du håller Maija kär. Så instämmer helt: Inte utan våra katter.
      Önskar fin vecka!
      Anna-Karin

      Radera
  10. Dejlige billeder fra en solskinsdag og med besøg af silkehalerne/sidensvansarna, det er hyggeligt med besøg af dem. Det er med at beskytte rhododendron og andre sarte vækster mod den skarpe forårssol og frost.
    Alt godt
    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sidensvansar på besök blir man glad av, speciellt när solen skiner och snön gnistrar. Att lägga skyddsväv över växterna är inte så vackert men nödvändigt eftersom marken här är stenhård fortfarande. Har lite nyplanterade rododendron och magnolior som jag längtar efter att få se när de växer till sig.
      Önskar dig en fin vecka!
      Anna-Karin

      Radera
  11. Hej Anna-Karin! Först och främst, tack för den fina kommentaren på min blogg. Jag blev väldigt glad. Och så bra att du skrev den kommentaren, annars hade jag inte hittat din blogg. Förstår inte att jag inte sett den förut. Du tar själv väldigt fina bilder och jag ler när jag ser att du tagit bilder på astrarnas fröställningar. Dom är favoritmotiv hos mig också den här tiden på året. Hos dom kan man förlora sig länge. Och jag bara älskar dina bilder på Tussan, i synnerhet bilden när hon vinkar hejdå.

    Önskar dig en fortsatt skön vecka! Skönt att svartisen försvunnit (ett nytt ord för mig). Och mys inomhus är inte fel det heller.

    /Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen!
      Det är nog inte så förvånande att du inte sett mig tidigare. Jag skriver inte så ofta som många andra och har inte så jättestor spridning. Tycker dock det är kul att skriva och att läsa andras bloggar, och har nu sökt efter nya, varvid jag hittade din. Det är jag väldigt glad för. Tack för dina fina ord om mina bilder. Tycker det är roligt och förlorar mig, som du skriver, gärna ute med kameran under långa stunder. Det är en härlig känsla när tiden försvinner och man inte tänker på den, för att sen få gå in och se hur bilderna blev. Och förlora sig en stund till :) Och snart kommer vårblommorna. De längtar jag efter riktigt mycket nu.

      Radera
  12. Ja du har ju redan fått en massa beröm för dina bilder! Måste passa på att lära mig min kamera bättre nu när vinterrusket är tillbaka så att jag kan ta upp konkurrensen!:-)
    Gillar växter som sprider sig villigt alldeles av sig själva - så det är kanske krollilja jag ska skaffa?
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ibland blir mina bilder lite bättre men ofta blir de inte särskilt lyckade. Det är svårt men jag tycker det är intressant och kul, och är det någon som behöver lära sig så är det jag.
      Krolliljorna sprider sig men det tar tid. I alla fall hos mig. Mina har stått på samma ställe i snart 20 år, och det kommer bara en eller ett par nya per år. Jag har de vanliga rosa och vita men det finns mer ovanliga sorter också. Vackra det är de, allihop.
      Allt Gott!
      Anna-Karin

      Radera