tisdag 3 maj 2016

Omskolning, nya frösådder och liten vårspaning i trädgården

Nästan allt som har med odling och trädgård att göra är roligt, men det som jag kanske njuter av allra mest är att se när fröerna gror och sen när de små plantorna växer sig starkare och frodigare. Det är något magiskt med att det där lilla fröet som man knappt såg när man satte det sakta men säkert utvecklas till en stor planta som, om det är en perenn växt, återkommer år efter år. Det känns som om man varit delaktig i växtens tillblivelse och det har man ju på sätt och vis, men egentligen fanns allt som behövdes i det pyttelilla fröet och det enda man gjorde var att tillhandahålla rätt förutsättningar. Än har inte människan lyckats framställa några fröer som ger upphov till nytt liv och tur är nog det. Vi skulle förmodligen hitta på många "smarta" lösningar som sen skulle visa sig bli den ena dumheten värre än den andra.

En del av mina frösådder inomhus är nu omskolade medans en del fortfarande är mera nysådda. Det som jag tänkt att sätta utomhus väntar på sin tur men ska snart få komma i jord nu när snön är borta och det blivit riktigt varmt och skönt.

Det som jag glädjer mig åt inomhus är:

En mild och en mellanstark sort av chilipeppar och .........
....... tomater.  De här är inte så stora än, men betydligt intressantare än de större
exemplaren jag har.  De är nämligen urtomater, eller som namnet antyder alla
tomaters mödrar. Jag har fått dem av en kompis som tar egna fröer varje år.
Hon har lyckats bevara dem, om inte sen tomatens begynnelsetid,
så i alla fall under många år.
Spännande!
Annat matnyttigt på gång är cayennepeppar, aubergine, kalibos (röd spetskål), svartkål, romansallat, melon och gurka. Melonen har jag också fått och eftersom jag inte har något växthus, och den med tanke på sitt växtsätt kan vara lite svår att husera inomhus, så har jag ett litet angenämt problem att försöka lösa där.

Eftersom jag ska gräva upp en ny rabatt så tyckte jag det skulle vara kul med lite nya perenner, varför en hel del sådana sådder står på tillväxt nu.
Tolv aklejor (Aquilegia) och tre av varje av följande fyra sorter: guldakleja,
blåvit akleja som jag inte vet det rätta namnet på, akleja fal. alba som är vit
samt bronsakleja. Förutom dessa har jag också satt kristallaklejor.
De är vita och har en alldeles underbar lång fin pip ;-) De har inte
grott än, men eftersom aklejor gror oregelbundet under
det år de sätts eller under nästkommande
år så finns det fortfarande hopp.
Lejongap `Lipstick silver´som jag inte har en aning om hur de kommer att se ut.
Jag fick med dem som bonus av en privat säljare på nätet.
Vet ej ens om det är en ettårig eller en perenn art.
Spännande!
En massa anisisop (Agastache), med antingen blå, orange eller vita blommor,
som jag hoppas ska trivas och sen självså sig rikligt duktigt på sin nya
boplats, men helst inte på en massa andra ställen också ;-)
Drakmynta (Physostegia virginiana `Crystal Peak White´) som är en
perenn växt men som det sägs vara omöjligt att få att övervintra
eftersom det aldrig går att få det tillräckligt väldränerat. En
utmaning jag förstås inte kunde motstå.
Om det är sant som jag hört så blommar den riktigt fint första året och får väl
bli en stilig ettåring istället då, om den nu tänker tjura på grund av lite väta.

Andra blommor, som jag satt från frö och som jag tänkt plocka ihop till en fin helhet är: praktröllika, jättevallmo (vit), solbrud, jätteprästkrage, blåmunkar, blå bollvivor och hängstarr (som fick stå med bland blommorna även om det förstås är ett gräs.) Färgerna kommer att gå i gult, vitt, bränt orange och blått vilket är färger som jag ofta dras till och har svårt att motstå.

Det frösådda ska få sällskap av en del andra växter också, har jag tänkt, men vilka det blir kommer en annan gång.


 Avslutar med en liten vårspaning i trädgården där nu lökväxterna lyser upp den annars fortfarande ganska kala trädgården där lövsprickningen fortfarande bara ligger i startgroparna.
Påskliljorna (Narcissus) som jag tror aldrig någonsin har blommat
till påsk hos mig, har nu slagit ut för att göra
ormögat (Omphalodes verna) sällskap.
Tillika pingstliljorna (Narcissus) av den tidiga sorten
`Ice Follies´som är först ut av mina.
Kejsarkronorna (Frittilaria imperialis), .......
....... pärlhyacinterna (Muscari armeniacum) ........
..... dvärgtulpanen (Tulipa turkestanica) ...........
...... och flocktulpanen (Tulipa tarda) har alla gillat
värmen och börjat blomma så smått .....
........ precis som rosorna som min man inte kunde
låta bli att plocka in en bukett av.....
.... eller kanske han köpte dem i affären ....
Det är nog lite för tidigt att plocka rosor än men björkens blad är nu som små musöron så avkupning och beskärning blir det imorgon. Tänk vad fort tiden går, men än ligger allt ( i alla fall nästan allt) framför oss och visst är det härligt.

Kram Anna-Karin

13 kommentarer:

 1. Delar din fascination över små frön och vad det blir av dem. Blir nyfiken på de där urtomaterna, har de något namn? Som tonåring odlade jag melon inomhus i mitt söderfönster. Den fick slingra upp i en stadig gardinstång och så handpollinerade jag.
  Sitter på tåget nu, vi ses i morgon! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kompis vet inte vad urtomaterna heter men de är små och smakar ganska mycket. Jag tänkte spara egna frön och då kan jag skicka till dig så du får prova om du vill. Melon i söderfönster låter intressant. Då är det vardagsrummet eller min dotters rum som gäller. Får kolla om dottern kan tänka sig att inhysa den. Det kan hon nog för melon är ju gott. Det blir riktigt kul att ses imorgon och vädret har vi på vår sida också. Härligt! Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Oj vad mycket växter du har sått :) Påminner mig om att jag måste skola om min egen fådda tomatplanta :) Har ju även sått kryddtagetes som jag kanske ska skola om till helgen. I dag har vi vaknat till en strålande solig dag, så nu blir det lite frukost och sedan ska vi ut i trädgården och fortsätta med städningen i rabatterna inför den nya säsongen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag sådde och i princip allt grodde så alla mina fönsterbänkar och lite till är överfulla :-) Hade inte riktigt trott att det skulle gro så bra men kan inte klaga. Hoppas du njutit av dagen i trädgården för vilket väder vi fått och vad fort det ändrade sig från riktigt iskallt till skön vårvärme. Härligt för nu känner man att säsongen kommer igång.
   Ha en fin helg! Anna-Karin

   Radera
 3. Oj så mycket du har sått! Visst är det ett mirakel varje gång ett frö gror, och spännande är det att få vara med på ett hörn. Ha det gott!!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i år har det grott så att fönsterbrädorna bågnar :-) Inte ens katterna har fått behålla sina platser i fönstren där de brukar sitta och spana ut i trädgården. Det är gott att värmen kommit så att en del av frösådderna kan få flytta ut snart. Ja, det är ju förstås gott att värmen kommit på en massa andra sätt också :-)
   Önskar dig en riktigt solig, varm och skön helg!
   Anna-Karin

   Radera
 4. Så mycket kul på gång! Här klarar sig drakmyntan bra, kan ju bero på att trädgården vilar på sandås. Urtomaten låter ju jättespännande. Om du kan tänka dig byta några frön ser du här vilka jag har i år: http://rostochradisor.blogspot.se/2016/02/tomater-2016.html
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag fått plantorna till urtomaten så har jag inga fröer än. Tänkte ta tomater från skörden senare och torka över vintern för att ha till nästa år. Jag vet inte riktigt hur rikbärande den är men den är ju absolut lite spännande i sig. När jag sparar fröer så sparar jag självklart till dig också så att du kan få, men det kan, som sagt, tyvärr inte bli förrän till nästa säsong och det är väl lättast att skicka dem när de torkat :-). Om du har fröer från Fönstertomaten `Wilma´eller från `Tumbling Tom Yellow´ så byter jag gärna då. I år har jag redan för fullt. Var det någon mer av mina frösådder du var intresserad av så har jag nog fröer till det mesta som ag gärna delar med mig av.
   Önskar varm och solig helg! Anna-Karin

   Radera
  2. Hej!
   Jag hade missat ditt svar. Tack snälla rara för erbjudande! Jag blir jätteglad om du sparar utomatfrön till mig och byter gärna mot både Tumbling Tom Yellow och Wilma. Jag har antecknat att spara till dig.
   Tackar, tackar
   /Anette

   Radera
  3. urtomatfrön ska det vara förstås

   Radera
  4. Då sparar jag fröer från urtomaten till dig. Återkommer med mer info om plantan, tomaterna och smaken lite längre fram. Kul att du vill byta för både fönstertomaten Wilma och "Tom" ser riktigt goda och lovande ut. Många tack från mig också.

   Radera
 5. Här jobbas det! En massa härliga sommarväxter som kommer att förgylla din sommar.
  Ha det så supergott bland grönskan!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blev bråda tider när snö och kyla byttes mot rena sommarvärmen som i ett trollslag. Mycket jobb men otroligt gott, och senare förhoppningsvis massor av sköna blommor :-)
   Önskar dig bästa helgen! Anna-Karin
   Önskar

   Radera