onsdag 4 november 2015

Blad med glöd, en massa andra löv och några tappra blommor

Visst är det härligt att bladen glöder i alla tänkbara röda, orange och gula toner nu när mörkret tar mer och mer av våra kvällar och eftermiddagar. Bladverken bjuder på de mest varma, klara och uppiggande färger som man kan tänka sig. Vad kan man annat göra än att njuta och känna tacksamhet över att naturen har ordnat det så bra. Tänk om alla löv på hösten skulle blivit mörkgrå istället, det hade inte varit så kul. En riktigt hemsk tanke som jag nu tänkte sudda bort med lite färgsprakande bilder från min trädgård.

Finlands vita ros (Rosa spinosissima `Plena´) skjuter ständigt nya skott.
Bladen brukar vara mer brunvioletta men den här 
lilla nykomlingen lyser det verkligen om.
Jordgubbsbladen bjuder på färgsprakande fyrverkerier på hösten. Här är de
planterade i en rabatt bredvid en japansk malört (Artemisia schmidtiana ).
Kanske en samplantering av det lite ovanligare slaget ....... :-)
Rosen Louise Bugnet får vackra blad på hösten. Bloggbildens
vackra blad överst på sidan är från den här busken.
Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) är som alltid lika
fin oavsett om det är vår, sommar eller höst.
Rönnsumaken (Rhustyphina) har däremot sin storhetstid
nu på hösten. Få träd bjuder på sån färgprakt 
som den, och ......
..... de fina blomsterkolvarna i lila sammet sitter
kvar och pryder sin plats hela vintern.
Vanliga äppleträd, liksom .....
....  biggaråträd är också mycket stiliga
och bjuder på mycket höstfärg.
Benveden ovan är tyvärr inte från min trädgård men
den står med på min lista över önskeväxter. 
Visst är de lilaorange lyktorna helt underbara? 

Så var det då en massa löv som kanske inte är så färgsprakande längre.
Kratta, kratta, kratta .....
.... stora stora högar.
För några år sedan såldes ett av grannhusen. Det var den utflyttade dottern som ordnade med försäljningen och en dag kom det ett gäng män och tog bort alla träd på tomten. Gamla fina ekar och flerstammiga tallar trillade med duns efter duns till marken. När jag gick över och pratade med dottern som jag träffat många gånger tidigare och lite försiktigt sa; - Så ni tar ner träden...  fick jag ett lite oväntat svar; - Det finns INGEN som vill köpa ett hus med stora träd på tomten så allt måste ner innan vi kan lägga ut det till försäljning. Jag kommer inte ihåg vad jag svarade men det var säkert något i stil med; - Jo,jo så kan det nog vara. 

Själv är jag enormt förtjust i stora träd och förhoppningsvis är jag inte helt ensam om det i hela världen. Om jag skulle bli tvungen att välja bara en växt i trädgården så skulle det utan tvekan bli min fina trestammiga lind.
Linden (Tilia cordata ) skänker svalka under de heta sommardagarna,
den ger vindskydd åt stora delar av trädgården,
den är bostad  åt över tusen insektsarter och en hel del småfåglar,
den blommar ymnigt och ger föda åt bin och humlor,
och till sist, men inte minst, så är den ståtlig och vacker. 
Den 25 meter höga linden ger ju förstås en hel del löv att kratta upp på hösten också, men jag tycker lövkrattningen är skön och rogivande. Att kratta löv går ganska fort och inte behöver man vara så noga heller. Lite som får ligga kvar till daggmaskarna är ju bara bra. Att ta en liten paus i krattningen då och då, och gå en runda i den alltmer vilande trädgården, för att upptäcka de sista blommande växterna är också roligt. Här kommer avslutningsvis några bilder på de sista tappra kämparna hemma hos mig.
Strålrudbeckia (Rudbeckia fulgida `Goldsturm´)
Rosen Clodagh McGredy som bara blommar och blommar.
Den är egentligen aprikosfärgad men har den sista veckan
tappat den orange tonen och blivit helt rosa.
Rosen Ingrid Bergman och ...
....  äntligen har också oktoberastern (Aster dumosus `Lady in Blue´)
börjat blomma.
Den har nog blivit en novemberaster istället!
November brukar vara en rätt trist månad men hittills har den skött sig utmärkt, tycker jag.
Hoppas den fortsätter så!
Kram Anna-Karin

13 kommentarer:

 1. Verkligen mycket färg och fint i din trädgård, till och med jordgubbarna. Vilken skräckhistoria med grannen och träden. Ett vuxet träd är ju en gåva man inte kan återskapa. Förstår att du väljer linden som favorit. Gillar också lindar och det dova mullret från kronan när bina samlar honung.

  Angående hösthallon finns det säkert olika sorter. Nu gillar jag ju den fräscha höstsmaken också så det är helt ok. Har också märkt att det fattas bitar av en del bär men inte sett vem som norpar. Intressant att det kan vara getingar. Just nu tror jag småfåglarna förser sig också.

  Nya bilden på dig fin.

  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har inte så många bilder på mig själv för det är jag som fotograferar. Det är mycket lättare att hitta bilder på maken och framförallt på min fina dotter. Ja, jag blev helt mållös när de tog ner alla träden. Det blev så tomt och platt. Det kan nog mycket väl vara så att jag har en sort av hösthallon som är extra söta för känner jag mig själv rätt så har jag nog valt en sådan :-) Det är säkert getingar som norpar hos dig också för hos mig äter de massor.
   Ha en fortsatt fin vecka! Anna-Karin

   Radera
 2. Hej, vad glad jag blev att du kommenterat hos mig så att jag kunde hitta din trevliga blogg! jag gillar också stora träd och vi har en lindallé som går från vägen ner till huset. Enda nackdelen med lindar är att de är nån slags värdväxt för nattfjärilar så vi hat massor av dem på sommaren vilket inte är kul och i år har det varit särskilt besvärligt, det skitar ner nått makalöst och man blir inte av med alla fläckar. Synd på grannens träd....jag hade absolut hellre köpt ett hus med stora träd än utan... Ha det bäst! Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är alltid roligt att hitta nya fina bloggar och din ska det bli roligt att följa. Intressant det där med nattfjärilarna. Visste inte att linden var orsaken men den får vara förlåten eftersom den bjuder på så mycket annat positivt. Kul att du också hellre vill ha en trädgård med stora träd än en utan. Då var jag inte ensam :-)
   Allt gott till dig också! Anna-Karin

   Radera
 3. Du visar många vackra blad, inte minst jordgubbarna. :) Tilltaget att kalhugga en tomt borde vara.... Ja, jag ska inte skriva vad jag tycker! När vi köpte vårt hus en gång var trädgården inte mycket att hurra över, men det fanns i alla fall två stora fruktträd som gav både skörd och skugga.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en trädgård utan träd blir inte mycket till trädgård så jag håller med dig om det där som du inte ville skriva. Alla kan eller vill förstås inte ha jätteträd, men att ta bort alla träd från en trädgård på ett par tusen kvadrat det blir lite ödsligt, minst sagt. Det berikar ju inte precis den biologiska mångfalden att göra på detta viset heller. Jag har sett före och efter bilder av din trädgård i dina tidigare inlägg så jag vet vilken fantastisk förändring ni gjort. Det var knappt man kunde tro att det var samma trädgård och så är det ju hos grannen också men åt andra hållet, om man säger så.
   Kram Anna-Karin

   Radera
  2. Ja precis, jätteträd vill man kanske inte ha, men kalhygge??? Själva är vi så nöjda med våra lagom stora träd och många buskar. :)
   Kram Kristina

   Radera
 4. Man blir extra glad över rosor och annat som blommar i november - synd bara att det enbart är på helgerna man kan njuta av dem nu när det är mörkt både när man åker och kommer hem på vardagarna. I helgen blir det lövkrattning även här och förhoppningsvis i solsken. Ha det gott hälsar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har sol hos dig för här i Värmland regnar det idag lördag. Lite trist eftersom det, som du skriver, är mörkt när man slutat jobba på vardagarna. En del utevistelse får det nog bli trots regnet och förhoppningsvis klarnar det upp under dagen.
   Önskar dig en fin helg! Anna-Karin

   Radera
 5. Härligt med alla fina höstfärger och att det fortfarande finns en del blommor att glädjas åt. Här blir det också en del lövräfsning i helgen, hoppas det inte blir för blåsigt bara. Visst är det något speciellt med träd och de ger karaktär åt trädgården. Inbillar mig att de också ger ett bättre klimat och jämnar ut temperaturen.
  Ha en skön helg. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte så roligt att räfsa löv om det blåser och allt bara far omkring. Har man otur kan ju löven blåsa bort (en del kanske skulle se dt som tur) men jag vill ha löven till täckning, kompost och inne i rododendronbuskaget så jag gillar inte när de lämnar trädgården.:-) Träd ger absolut karaktär och de är så mäktiga på något vis och alldeles säkert jämnar de ut temperaturen.
   Ha en fortsatt bra helg! Anna-Karin

   Radera
 6. Vinden tog de flesta löven hos mig. På gott och ont.
  Mycket fint som blommar hos dig ännu.
  Ha en skön start på veckan.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte annat än njuta, sol och otroliga 12 grader varmt idag den 10 november. Själv har jag hämtat mera löv hos grannen och det är inget dom blir ledsna för :-).
   Ha en fortsatt fin vecka! Anna-Karin

   Radera