tisdag 24 mars 2015

Chokladbakelser i rabatterna?

Jag har planterat ut små chokladbakelser i mina rabatter. De ser ut som små brownies dekorerade med lite blå maskeringstejp. Sååå Fiiina! Grannarna undrade vad jag höll på med och det kan jag förstå.
Ser mumsigt ut, eller hur?
På morgonen när jag var på väg till bilen slängde jag som vanligt ett öga i rabatten bredvid infarten och upptäckte att jag haft ovälkommet besök.

Eftersom jag läst i en av mina trädgårdstidningar att blodmjöl och en speciell typ av doftkuddar kan stoppa rådjuren bestämde jag mig för en tur till Plantagen. De hade inga doftkuddar men istället fick jag ett tips som lät lovande.
Innan jag hade tid att prova tipset strödde jag blodmjöl runt tulpanerna.
 Nackdelen är att blodmjölet man strött ut rinner bort när det regnar 
och då är det fritt fram för "vitrumporna" igen.

Här kommer tipset jag fick på Plantagen. Jag hoppas verkligen det fungerar för förra året var bedrövligt. Rådjuren åt upp de flesta av mina tulpaner, liljeblomningen var klart decimerad och i rödbetslandet åt de helt rent.

För att tillverka de fina chokladbakelserna som förhoppningsvis håller
rådjuren borta behövs: varmt vatten, blodmjöl, oasis (den sorten
som suger upp vatten) samt blompinnar.
Lägg blodmjölet i det varma vattnet.
Jag tog rejält med blodmjöl......
Rör om så att blodmjölet löser sig i vattnet. Jag fick en del klumpar kvar som 
inte ville lösa sig men kanske tog i lite för mycket.
Skär oasisen i lagom stora bitar.
Trä upp oasisbitarna på blompinnar och bada dem
ordentligt i blodmjölsröran. Fäst en bit maskeringstejp,
eller annat snyggt, en bit ner på pinnarna så att de blöta
tunga oasisklumparna hålls uppe och inte kanar ner.
( Där dök min lilla medhjälpare upp. Tussan verkar
inte sky doften av blodmjöl men hon har nog
inte samma smak som rådjuren. )
Det luktar lite spännande i burken med blodmjöl.
Badda oasisbitarna ordentligt och låt dem ligga
några minuter och suga upp vätska.
Färdiga för "utplantering".
Eftersom jag har tulpaner på flera ställen så blev det
rätt många "bakelser". Tanken är att doften från dem ska
sprida sig med vinden och avskräcka rådjuren.
Det fick bli ett par i de orange liljorna också.
Eftersom jag inte provat metoden förut så kommer jag att berätta hur det går i ett senare inlägg.

Precis som rådjuren verkar kunna berätta för varandra var det finns godsaker att äta så hoppas jag att de kan meddela varandra att besöken i min trädgård ska upphöra. Typ, ett meddelande som nedan.


Viktigt meddelande!
Jag, rådjurens talesman, måste tyvärr meddela er, mina vitrumpade vänner på Hammarö, att den populära restaurang TULPANEN har tvingats stänga på grund av sanitära olägenheter. En obehaglig och säkert hälsovådlig stank har spridit sig på hela serveringen. Ni som brukar gå dit och äta krispiga tulpanknoppar bör sluta med det omedelbart. Att vistas på TULPANEN eller i dess närhet kan vara direkt skadligt och avrådes bestämt.

Som avslutning, kära rådjursvänner, hoppas jag att vi snart finner en ny fin restaurang, gärna i lite skoglig miljö, där vi kan äta oss mätta och nöjda.

Med vänliga hälsningar
Rådjurens ordförande

Foto: Pixabay


Ungefär så hoppas jag att rådjuren ska resonera så att min dröm om blommande tulpaner och liljor i trädgården blir verklighet.


Tack alla ni som läser, gillar och kommenterar!
Jag blir så glad!
Hoppas ni får en fortsatt skön vår!
Kram Anna-Karin9 kommentarer:

 1. Jag håller tummarna att rådjuren redan hittat en annan restaurang, varför inte i skogen?!
  peppar, peppar så har jag hittills inte haft några större problem, men jag tror det finns blodmjöl i gömmorna nånstans, så jag kan vara beredd om de hittar hit.

  SvaraRadera
 2. Jag håller tummarna att rådjuren redan hittat en annan restaurang, varför inte i skogen?!
  peppar, peppar så har jag hittills inte haft några större problem, men jag tror det finns blodmjöl i gömmorna nånstans, så jag kan vara beredd om de hittar hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas de inte hittar till dig för när de väl kommer så verkar det svårt att få dem att byta vandringsrutt. I början tyckte jag de var så söta men förtjusningen har avtagit.......Grrrrr
   Kram Anna-Karin

   Radera
 3. Hi hi. Hoppas att de fattar vinken fast den var fin! Jag fick tipset förra året att hyvla vanlig tvål över tulpaner och annat. Det fungerade faktiskt, så i år fortsätter jag att hyvla...grannarna undrar nog varför jag springer runt med osthyvel i trädgården, fast de har nog redan anat sedan tidigare att jag nog inte är riktigt normal:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyvla tvål, låter som ett jättebra tips, inte lika kladdigt som mitt blodmjölsbadande heller, men som du skrev, grannarna kommer nog att komma undrandes men det får man väl bjuda på :-)
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Elstängsel. Fungerar alldeles utmärkt och behöver bara vara uppsatt och igång under den årstid som rådjuren brukar komma och "knipsa". Det jag pratar om är det drygt knähöga på veka små plastpinnar. Rådjuren känner av elen och går till grannarna i stället. Vi har inte rådjur, men väl en släkting där erfarenheten är som ovan.
  Hoppas att blodpuddingen hjälper för det är inte kul att se sina fina blommor decimerade! Där jag bodde förut hade jag vildkaniner... say no more.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset med elstängsel för ett sånt litet som du beskriver kan fungera att ha på flera ställen. Jag har tulpaner och liljor och senare också spenat och rödbetor som behöver skyddas på olika ställen i trädgården men ett sånt litet som du beskriver verkar praktiskt och flyttbart. Det får bli nästa steg om inte blodpuddingen eller den hyvlade tvålen, som jag också fått tips om, fungerar.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Har helt om blodmjöl men inte provat. Nu blir jag ju inspirerad att testa i nån del av trädgården. Här har det blivit elstängsel runt en lång rabatt och obehandlade ulltussar mellan lökarna på ett annat ställe. Båda sätten verkade funka.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur länge mina blodmjölsbakelser håller dem borta. Hittills har det fungerat men jag får återkomma när jag testat ett tag till. Obehandlade ulltussar låter som en bra metod som jag blir sugen på att testa. Har också fått tips om hyvlad tvål och, från dig och andra, om elstängsel. Jag är så glad för ala tips så stort tack./Anna-Karin

   Radera