tisdag 17 januari 2017

Rimfrost

I mitt förra inlägg lovade jag att skriva om mina vintersådder. Det kommer, men först lite bilder från vår trädgård. Med tanke på det underbara vintervädret vi haft i några dagar kunde jag inte låta bli att gå en runda med kameran. Rimfrost är så vackert.

Skuggbräcka Saxifraga urbium 'Aureopunctata'
Skuggbräckans vackra vintergröngula blad påminner om rosetter. Också nedanstående växter har något lite snirkligt över sig. Som små krumelurer.
Uppifrån och ner: Vintergrön rosenbräcka (Saxifraga Arendsii - Gruppen), vintergrå silverarv (Cerastium Tomentosum - Gruppen) och vintergrön taklök (Sempervivum).


Förutom de lite mer konstfulla bladverken ovan är många av de enkla bladen också vackra när de fått ett vitt puder över sig,
Uppifrån och ner: Vinterflerfärgad spetsmössa (Tiarella), vinterlila revsuga (Ajuga reptans), vinterrödbrokig alunrot (Heuchera 'Shanghai', vinterpurpurlila alunrot (Heuchera 'Obsidian'), myskmadra (Galium odoratum) som är vinterbrun men ändå vacker, och vintergrön gullgröna med inslag av gult och violett (Waldsteinia ternata).


Annat grönt och fint i trädgården nu är förstås rododendron.
Uppifrån och ner: Rhododendron 'Silber', Rhododendron 'Hydon Velvet', Rhododendron 'Blue ox'.


En och annan blomma som fortfarande tilltalar finns också.
Uppifrån och ner: Två jungfrur i det gröna (Nigella damascena), en liten stackars ulleternell (Anaphalis triplinerris), en förrymd hortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle'), hundratals små vita skogsastrar (Aster divaricatus) samt temynta (Monarda) och vintergrå vitmalört (Artemisia ludoviciana) i fint sällskap med varandra.

Solhatt (Echinacea purpurea) som fåglarna
mumsat frön från.
Irisen (Iris Sibirica -gruppen) som
troligen tömt sina frökapslar.


För att få lite extra färg i trädgården hittade jag på lite egna varianter på de vintergröna växterna. I övrigt var det mest som "Fyra nyanser av brunt". Minns ni den?

Till sist, efter allt det gamla från året som gått, en bild på något som komma skall.
En knopp med täta silkeslena hår som skyddar mot kylan.
Det är den första knoppen på trädet och oj vad jag längtar efter att få se den i blom.
Magnolia 'Elisabeth'

I trädgården finns det alltid något att njuta av,
och att längta till.
Det är gott!

Kram Anna-Karin

10 kommentarer:

 1. Så fina bilder! Rimfrosten har varit mycket vacker nu ett tag men i morse vaknade vi till en snöfri värld utanför igen. Det är plusgrader och det regnade hela eftermiddagen o kvällen igår.De ludna bladen på Magnoliorna är fantastiska att se, man blir riktigt sjuk av vårlängtan nu :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Rimfrost är underbart vackert men tyvärr är allt borta här också nu. Regn och mera regn ..... Kanske bra i och för sig för vi hade nog närmare 12 minus och ingen snö. Stackars små växter. Längtar också efter vår och efter min nyplanterade magnolia .... Hoppas, hoppas den klarar sig.
   Allt gott!
   Anna-Karin

   Radera
 2. Känner som du att det finns mycket att titta på även nu i trädgården. Och vädret har varit som gjort för att vara ute och njuta hos mig också. Härliga bilder och fina exempel allesamman.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst är det vackert nu också, och så härligt att vara ute och få lite dagsljus när man kan.

   Radera
 3. Du har hittat fina objekt att fotografera, väldigt vackra frostiga bilder. Här har det legat så mycket snö som nu börjar smälta bort och allt ser bara skräpigt ut. Jag gick en sväng på förmiddagen men hittade absolut inget att avbilda.

  Men snart så.. dagarna börjar bli längre, det märks!

  Allt gott

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var tur jag kunde passa på när det var rimfrost. Nu regnar det och det finns inget här heller som skulle göra sig på bild. Låter lite härligt med snö. Vi har inte haft någon alls i år. Märkligt! Låter ännu härligare med vår och som du skriver, snart så ....

   Radera
 4. Hagen har mye vakkert å by på om vinteren også. Lyset er så fint da. Rimfrosten er som diamanter.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ljuset är verkligen vackert. Under flera dagar har det nästan varit som ett rosa skimmer om mornarna. Läckert!

   Radera
 5. Så fina bilder, särskilt solhatten. Visst finns det mycket fint i trädgården på vintern och särskilt när den beströs av frostglitter.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, frostglittret är nog bland det vackraste under vintermånaderna. Härligt när man kan njuta av de isiga kristallerna.

   Radera