Idag har solen strålat och värmen mot vår södervägg varit så skön. Att sitta där, ta en kopp kaffe och bläddra i två nyinköpta trädgårdstidningar har varit underbart. Tidningarna är fyllda av superfina reportage från olika trädgårdar, tulpaner så långt ögat når, rosor som blommar överdådigt, uteplatser där man skulle kunna sitt hur länge som helst och bara njuta, sagoskogar, drömväxthus, smart design och struktur, blommande urberg, fina stenläggningar och stendekorationer, fantastiska vårkrukor, förtjusande växter och oändligt mycket mer.
 |
Tidningarna är verkligen fina och ger massor med
inspiration och tips. Att läsa dem enbart för
njutnings skull är heller inte fel. |
Förutom att sitta mot solväggen och läsa så har jag klippt ner vinterståndarna, eller i alla fall hälften av dem. Jag klipper det vissna i småbitar som får ligga kvar i rabatter och planteringar. Jorden får tillbaka en del av näringen, blir mera mullrik och får bättre struktur. Ibland när växtmassan är stor eller när jag blir väldigt trött i handen så åker bara en del tillbaka i planteringarna och en del går oklippt direkt till komposten. Lite fusk alltså!
 |
Före klippning och ....... |
 |
..... efter. Det här är ett trädgårdsland med bara ett fåtal perenna köksväxter.
Jag tänker lägga på lite stallgödsel och vända ner allt, utom perennerna,
lite senare när jorden rett sig ordentligt. |
 |
Mitt i allt det bruna börjar persiljan (Petroselinum crispum) från i fjol visa sig.
Jag brukar använda fjolårets innan den går i blom.
Under tiden kan den nysådda ta ordentlig fart. |
 |
Min kompost flyttar jag runt mellan fyra olika ställen. Tre av mina pallkragar
står sålunda på gamla kompostbottnar. Varje år får den äldsta odlingen ånyo bli
kompost medan den befintliga komposten istället blir en ny odling. Runt runt!
De här kompostbottnarna har trädgårdens absolut bästa odlingsbetingelser.
De fungerar som djupsängar. |
 |
Nedklippt "bös" som jag vänder ner i jorden i mina gamla kompostodlingar. |
 |
Fina rödbetor från kompostodlingarna. En rödbeta räcker till
två inläggningsburkar men jag föredrar att äta dem kokta med
smält smör eller med chevre, flytande honung och pinjenötter.
Trots sin storlek är de supermjälla och fina. |
 |
Oklippt. |
 |
Klippt. I den här slänten brukar jag sätta tulpanlökar eftersom bambi har
lite svårt att komma intill. Jag också numera.
Undrar om landet vuxit under årens lopp eller om jag blivit lite mindre vig? |
I en av de nya trädgårdstidningarna, Allt om Trädgård FIXA, finns ett reportage från Carolin Zanders underbara trädgård. Hon odlar bland annat vårlökar i mängder och menar att man kan odla tulpaner även om det finns rådjur i närheten. Hon använder sig av doftkuddar, blodmjöl och cd-skivor för att hålla dem på avstånd och när man ser hennes bilder så förstår man att hon lyckas. Så underbart!
 |
Carolin Zanders trädgård - en blommande oas med vårlökar som smyger in våren. |
Av bilderna hittills, från min egen trädgård, skulle man kunna tro att vårens färg är den mindre underbara bruna och inte grönt, rosa, vitt, orange, blått.... Typ fifty shades of brown. Jag lovar, ni ska inte behöva se fler nedklippta bruna planteringar nu. Det får istället bli några fina bilder som visar att vårens knoppar och grönska visar sig lite mer för varje dag som går.
 |
Rosen Stanwell Perpetual börjar få stora knoppar. Blommar senare med
medelstora till stora fyllda ljusrosa blommor med underbar doft.
Blommar under hela säsongen men rikligast under juni månad.
Lättodlad frisk ros som klarar halvskugga. |
 |
Taklöken trivs bland de varma stenarna. |
Trots att temperaturen varit uppemot 10 grader på dagarna så går den ner till 5-6 minusgrader på nätterna. Det är tuffa tider för växterna.
 |
På morgonen är krokusarna alldeles frostnupna och hängiga. |
 |
Framemot förmiddagen reser de på sig igen och .... |
 |
..... en har till och med slagit ut. |
Att läsa lite i en bra bok eller tidning, dricka en kopp kaffe, sola näsan och se våren komma en liten bit i taget , dä ä gött dä.
Hoppas alla får njuta lite, eller mycket!
Kram Anna-Karin