torsdag 31 augusti 2017

Bronsrabatten

På något vis känns det självklart för mig att ge trädgårdens rabatter namn. Det är kul. Att det dessutom underlättar när jag ska sortera in mina bilder är ett extra plus.


Den här rabatten fick namnet Bronsrabatten. Den är splitter ny. Jag tycker att den fick ett riktigt fint namn. Jämfört med Torr-rabatten, Tarmrabatten, Norrsnutten och Minirondellen klingar det riktigt vackert. Till samma klass som Iris-rabatten, Rododendronskogen eller Paradrabatten når det väl dock inte. :) Nåja, namnen luras lite, men min ambition är att de i alla fall ska ge en fingervisning om planteringens karaktär. I Bronsrabatten har jag således planterat många växter i olika nyanser av brunt och brons. Till detta vitt, blått, purpur och en gnutta orange. Och grönt förstås, för vad vore allt det andra utan denna den vackraste och mest rogivande av alla färger.

"Brons-idén" fick jag när jag planterade en bronsrodgersia (Rodgersia podophylla) i höstas och insåg hur bra den gjorde sig mot husfasaden.


Hrmmm! Det såg inte ut som på bilden ovan utan som på den nedan när jag planterade. Kan ni se bronsrodgersian i den lilla rundeln nedanför det höga fönstret?


Inte så mycket att se kanske. Här kommer den i alla fall i närbild. Stackarn.


Att den hamnade i ensamt "majestät" i gräsmattan berodde på att plantan jag köpte av en vän var så stor att den kunde delas. Den ena halvan hamnade där jag från början tänkt. Den andra här. Bronsrodgersior blir snabbt stora och jag hade ingen annan bra plats. Ville förstås ha två. Så snyggt!

Tänk att bronsrodgersians tillfälliga placering, vilket jag tänkte när jag satte den, skulle väcka tanken på en helt ny rabatt. Farligt farligt! :) Det blev till att gräva bort mer gräs. Till slut blev det dock för kallt och jag bestämde mig för att fortsätta till våren istället.


Leta växter som skulle passa gick däremot utmärkt inne i stugvärmen. Många av dem jag fastnade för hittade jag som fröer och vintersådde. Andra fick jag av vänner och några få köpte jag.Bronsrabatten blir till

Maken gräver färdigt, ser till att lutningen blir bra och att vattnet rinner
bort från huset, samt lägger duk, stenmjöl och gårdsgrus.
(Förutom bronsrodgersian växer här nu en sammetshortensia och en krasse.
Den sistnämnda har hittat hit på egen hand.)
Vintersådderna gror allteftersom, krukar upp sig,
omskolar sig och växer på bra
Själv gömmer jag mig bakom hängstarren (Carex pendula) med
en bra bok, tills det är dags för ......
......... plantering. :)

Att plantera är nog bland det bästa som finns. Det ger alltid en lustfylld känsla. Nu när många av plantorna dessutom var egna frösådder blev den än mer speciell. Nästan andaktsfull.

En lista med samtliga växter och deras fullständiga namn, så långt jag vet, finns i slutet. Där finns också länkningar om ni vill se någon av dem som "vuxna". Nedan följer bara en kort presentation där de flesta men inte alla är med.
Chokladnäva (den är inte speciellt härdig och är med mest för skojs skull),
bronsstarr, alunrot, diamantrör, vit och blå praktklocka samt nätnäva.
Sammetshortensia, bronsstarr, brun perenn digitalis, bronsfärgad perenn
digitalis, vit aklejruta, vitt löjtnantshjärta, japanskt blågull, alunrot,
bäckanemon,blå bollviva, diamantrör, blåblommande klematis,
kinesisk smörboll och bronsrodgersia.
Björnklo, björnrot, fjällkåpa, spikklubbestarr, alunrot och
förhoppningsvis blåvita aklejor.
Stammen innanför alunrötterna är en kaprifol.
Bronsrabattens fortsatta öde
Det var en skön pirrande känsla när jag planterade. Pirret nu när växterna ska möta den annalkande hösten och vintern är mer nervöst. Hur ska det gå för dem?


Jorden de står i är väl förberedd. Från början var det ren lera. Sån där som spaden fastnar i så att man knappt kan få upp den igen när man gräver. Härligt! :) Nu är dock leran fördelad och blandad med "finjord", torv och kompost. Komposten ligger riktigt långt ner så att den inte ska avge gas eller på annat sätt störa växternas rötter. Inte heller ta syret från dem. Jorden är full med daggmask som förhoppningsvis hjälper växterna att etablera sig och trivas. Själv tänkte jag stötta dem med lite vintertäckning när det så blir dags.

Frö brun klematis
I övrigt återstår inte mycket mer att göra. Det är bara att "simma lugnt"
och vänta och se hur det går. Till våren.
Spännande!
(Det vackra fröet på bilden är från en Clematis fuscaEn 
brun klematis som också ska få en plats i rabatten senare.)


Önskar alla många fina dagar till, och en riktigt mysig höst!
På återseende igen, lite längre fram.
Kram Anna-Karin


Växtlista Bronsrabatten
Klickar ni på namnen som är markerade kommer ni till länkar där ni kan se de olika växterna.

Akleja, blandade frösådder Aquilegia
Aklejruta, vit  Thalictrum aquilegiifolium 'Album' 
Alunrot  Heuchera villosa 'Brownies'
Alunrot, blandade frösådder  Heuchera
Björnklo, Mjukakantus  Acanthus mollis
Björnrot  Meum athamanticum
Bollviva, blå  Primula denticulata
Bronsfärgad perenn digitalis  Digitalis stewartii
Bronsrodgersia  Rodgersia podophylla
Bronsstarr  Carex comans
Brun perenn digitalis  Digitalis ferruginea
Bäckanemon  Anemone rivularis
Bäckbräcka  Boykinia aconitifolia
Chokladnäva  Geranium sessiflorum 'Nigricans'
Diamantrör  Calamagrostis brachytricha 
Fjällkåpa  Alchemilla alpina
Japanskt blågull  Polemonium caeruleum ssp yezoense 'Bressingham Purple'
Klematis  Clematis cyanea 'Blue Tapers'
Kinesisk smörboll  Trollius chinensis
Löjtnantshjärta, vitt  Lamprocapnos spectabilis 'Alba'
Nätnäva  Geranium renardii
Praktklocka, blå och vit  Platycodon grandiflorus 'Fuji Blue' och förhoppningsvis också en vit sort. (Eventuellt har jag fått en rosa ('Fuji Pink') istället för en vit.)
Sammetshortensia  Hydrangea aspera ssp sargentiana
Spikklubbestarr  Carex grayi
Swertia  Swertia perfoliata
Vitluva  Mitella diphylla

14 kommentarer:

 1. Hej Anna - Karin!

  Fint att du är tillbaka, jag tycker det är så roligt med alla namn som folk sätter på sina planteringar. Det underlättar när alla vet vad man pratar om - där i bronsrabatten förstås!

  Fint ser det ut och genomtänkt så det blir nog jättefint till våren. Bronsrodgersia är en vacker växt. Jag planterade en i början av mitt trädsgårdsliv när jag inte hade en aning om vad en sådan växt vill ha. Den torkade bort men jag skulle nog kunna tänka mig ett nytt försök, jag gillar vackra bladväxter.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Gunilla!
   Tack! Roligt att blogga igen. Jo det finns nog många tänkbara och nästan otänkbara namn på planteringar, både hemska och svulstiga och allt däremellan, hos oss trädgårdsmänniskor. Det är kul när man får höra dem.

   Tycker allt att du ska göra ett nytt försök med bronsrodgersian. Den är så vacker och har blivit lite av en ögonsten för mig. Vilka färger och vilka färgskiftningar den uppvisar. Otroligt!

   Känns bra att du tror att det blir fint i min "Bronsrabatt" till våren. Lite nervös är jag men vi får väl hoppas på en skonsam vinter.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Åh så fint det blev! Härligt att göra nya rabatter, fast hos mig är det inte mycket plats till nya så det blir till att göra om gamla istället :) Bronsrodgersian är underbar, vår har blivit riktigt stor o fin efter ca 15 år :) Gott att få höra av dig igen ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Skönt att höra från dig också trots att jag inte varit så aktiv på bloggen i sommar. Det är kul med nya rabatter och jag har ytterligare en på gång. Sen ska jag nog ge mig med fler även om jag fortfarande har plats. Att göra om gamla är också roligt och jag längtar lite efter att få rumstrera om i det gamla och ta hand om det jag har. Det finns en del som skulle kunna komma bättre till sin rätt. :)
   En 15 år gammal bronsrodgersia måste vara magnifik. En underbar växt som bara blir bättre med åren gissar jag.
   Önskar dig en fin helg!
   Anna-Karin

   Radera
 3. Vilken härlig rabatt, vilket jobb att anlägga när du har lerjord. Gott med en make som grävhjälp. Bronsfärgerna kommer säkert bli väldigt fina mot husfasaden, ser fram emot vår- och sommarbilder nästa år. Hoppas det blir en bra vinter för alla nya plantor.
  Önskar dig en fin helg. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Att ha lerjord gör det hela lite tungarbetat men det är bra träning och ger starka muskler. :). Hoppas också på att vintern inte ska bli för tuff för de små plantorna, så att det kan bli lite fina bilder att bjuda på till våren. Maken är toppen! :)
   Kram och ses snart!
   Anna-Karin

   Radera
 4. Man ser ju redan hur bronsrodgersian och husfasaden fattat riktigt bra tycke för varandra. Kommer att bli så fint.
  Roligt att se livstecken från dig.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jodå, jag lever och mår gott :) men bestämde mig redan tidigt i våras för att dra ner lite på bloggandet till förmån för annat. Kommer absolut inte att sluta men kommer fortsätta med det lite lägre tempot ett tag till. Så roligt att du kikade in och att du tror på min "bronsrabatt". Det är kul och spännande med lite nytt.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Så fint bedet ditt ble, og kult å gi bedene egne navn! Bronseblad har jeg også, og de blir virkelig store etter en tid. Vakre planter :)

  God helg!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så trevligt att höra att det blir fint. Inser dock att bronsrodgersian, som du skriver, kommer att bli riktigt stor och att jag troligen kommer att behöva flytta på en del av de andra plantorna sedan. Det är så roligt att plantera att det alltid blir lite för tätt för mig. :)
   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Gillar planteringar som klär och harmonierar med husfärgen. Och såklart att planteringarna behöver namn :) Roligt att läsa inlägg här igen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska bli spännande att se hur det blir till våren. Roligt med lite bruna/bronsfärgade växter till vårt bruna, beiga, orange hus. Svårt att säga vilken färg det är men åt det hållet i alla fall. Roligt att höra av från dig igen.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Att ge de olika delarna av trädgården är jättekul. Bronsrabatten var ett väldigt vackert namn Jag har ju en liten kedjehusträdgård men min namnsättning har lurat många att jag har en jättestor trädgård. Eller vad sägs om Månskenslandet, azaleasluttningen och piondalen :)

  Så många fina bronsväxter du har hittat, sått. Jag kände inte igen många av dom ska jag erkänna men ska titta vidare på dina länkar och läsa mer. Jag förstår att du fick idén för bronsrodgersian mot husfasaden - där kan man tala om äktenskapstycke.

  Nu får vi hålla tummarna att växterna klarar vintern. Det största problemet brukar ju vara om dom står för blött men nu har du ju bearbetat leran så det verkar väldränerat och då finns ju verkligen förutsättningarna.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  PS! Jag har inte heller bloggat under sommaren men är nu tillbaka igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita! Roligt att höra av dig och att du är tillbaka igen. Själv ligger jag lite lågt ett tag till. Arbetar flitigt i trädgården och får inte riktigt tiden att räcka till. :) Det är roligt men tungarbetat och tidskrävande. Man tror man ska hinna så mycket .....

   De namn du valt, Månskenslandet, Azaleasluttningen och Piondalen är underbara. Får lov att tillstå att jag blev förvånad över att du har en liten kedjehusträdgård. Så väl du använt dina kvadratmetrar för att skapa stämning och lummighet. Bilderna från din trädgård ger alltid en drömlik känsla.

   Tack för att du håller tummarna för mina små fröplantor. Är lite nervös för dem, speciellt för gräsen som väl egentligen bör planteras på våren för att hinna etablera sig innan vintern kommer, men hoppas hoppas de klarar sig.

   Önskar också dig en fin vecka!
   Kram Anna-Karin

   Radera