tisdag 7 juni 2016

Nä, usch, såna vill jag inte ha ....... läs gärna min artikel om nyttan med daggmaskar i Allt om Trädgård

När jag av en vän blev tillfrågad om lite tips till trädgården så föreslog jag att hon kunde ha marktäckare mellan de lite större växterna för att slippa vattna så ofta och för att slippa rensa ogräs. Så långt allt väl! När jag la till att marktäckare också är bra för att de får småkrypen och daggmaskarna att trivas så tittade hon dock mycket skeptiskt på mig och sa lite försiktigt att såna ville hon nog helst inte ha. Förstår precis hur hon menade, för inte många vill väl ha myror som gräver upp sanden mellan plattorna på ingången och sen kilar in i huset och dyker upp lite här och var i hemmet, eller tvestjärtar som kommer pilandes uppför foten när man tar sin första kopp kaffe i morgonsolen, eller små daggmaskar som kryper runt bredvid krukan på trappen när det regnar och välkomnar gästerna :-), eller ........ Det finns många exempel på när de flesta inte vill ha de små liven, och framförallt vill man väl inte ha dem på sig själv eller inne i sitt hus. Men eftersom de allra flesta småkrypen (men förstås inte alla) gör en ovärderlig nytta i trädgården och faktiskt aldrig gör något väsen av sig så är de dock värda att satsa på. Trädgården blir finare och mera lättskött, jorden blir mer brukbar och växterna mår bättre och ,otroligt nog, mycket av den oönskade ohyran hålls borta. De små så kallade nyttodjuren är faktiskt riktigt duktiga på att hålla skadedjuren i schack.

Ett av de absolut viktigaste små djuren i trädgården, i odlingslandskapet och i naturen överhuvudtaget är daggmasken. Den lockar inte direkt till några kärvänliga klappar och inte är den väl supersnygg heller, men å andra sidan är det inte så ofta den kommer fram ur jorden och visar upp sig.

Vältränad ......
........ social
..... och definitivt jordens bästa vän.
Daggmasken är trots sin avsaknad av skönhet en grovjobbare man verkligen bör värna om. Om ni vill kan ni läsa min artikel om nyttan med daggmaskar i det senaste numret av Allt om Trädgård.

Eftersom det finns så otroligt många små kryp som vi behöver tänkte jag återkomma till några av dem vid senare tillfällen. Ett av de mer intressanta, förutom daggmasken, är .......
..... jo då, ni ser rätt, det är en geting, och om den finns
det mycket fascinerande att säga förutom att den
förstås kan stickas riktigt illa ...........
....... nyttodjur Hrmmm!!!
Även om getingen gör nytta så hoppas jag alla kan få njuta av det underbara sommarväder vi nu har utan besök av närgångna getingar.
Med andra ord, ha det riktigt gott alla!
Kram Anna-Karin

10 kommentarer:

 1. Vad kul att artikeln kommit med nu! :)
  Mm, visst är det så. Vi vill gärna ha djuren, bara inte på oss eller inne i huset. Just daggmaskar blir jag lika glad varje gång jag hittar i min trädgård. Just nu hittar jag dem lite hela tiden för återplanteringen efter fibergrävningen är i full gång.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det känns väldigt roligt med artikeln i Allt om Trädgård. Har du börjat återplantera nu, vilket jobb du fick med den där fibern som skulle ner. Men snart är allt på plats och det brukar vara skönt att kunna bocka av, tycker jag. Alltid positivt med mycket daggmaskar när man gräver för då vet man att maskarna och jorden mår bra, och att växterna kommer att må bra när de kommer på plats. Själv hade jag också tänkt mig lite grävning idag men det blåser storm där ute så det kanske får bli en annan dag..........
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Jag gillar daggmaskar, det har jag gjort sedan jag var liten så de är jag väldigt rädd om :) Det finns dock andra kryp som jag inte är lika förtjust i. Hoppas att det inte blir ett getingår i år för det är jobbigt med för många. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, getingarna har en tendens att kunna förstöra de där fina fikastunderna eller den där goda glassen som man köpt föra att njuta av i solen, när de kommer brummande och envist surrar runt, runt, runt. Hur det än är så gör ju de där sticken så ont och hur hemskt det måste vara för de som är allergiska det går inte riktigt att föreställa sig. Det är bättre när nyttodjuren är som daggmaskarna :-) som jag väl måste tillstå att jag också är betydligt mer förtjust i än getingarna.
   Önskar fortsatt fin vecka! Anna-Karin

   Radera
 3. Vad roligt att du skriver för en så stor trädgårdstidning som AoT! Jag har tyvärr inte läst den. Än. :)
  Daggmasken är definitivt jordens och odlarens bästa vän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det känns väldigt roligt att vara med i AoT. Daggmaskar är väl kanske inte det vackraste som finns men som du skriver helt nödvändiga för jorden och odlaren och egentligen för oss alla så det känns värdefullt att de uppmärksammas och värnas om.

   Radera
 4. Vilken trevlig och intressant artikel om daggmaskar i AoT. Har just läst den och inser vad lite jag kunnat om dessa "rara" djur. Jag ska följa ditt råd och värna om dom lite mer.
  Roligt att hitta ditt namn i den största trädgårdstidningen. Bra gjort!
  Ha en riktigt skön helg. Kram/ Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Har varit bortrest och haft en riktigt bra helg! Hoppas din varit bra också och att veckan som kommer blir fin. Vädret går inte att klaga på i alla fall :-) Vilken sommar! kram Kram

   Radera
 5. Trevligt inlägg! Klart småkrypen är välkomna i trädgården och särskilt daggmaskarna.
  Hej lille vän, brukar jag säga om nån råkar ta landvägen och våra stigar korsas. När de blir väldigt sociala med varandra och det krälar väldigt mycket kan jag inte låta bli att tycka det är äckligt, men tränar på att stanna kvar och studera. Lite skönt att din sociala bild inte rör på sig:-) Har inte kommit till senaste AoT ännu, men ska läsa artikeln med intresse.
  Just nu har jag lite överskott på knott i trädgården. Hoppas fåglarna gillar knott och hoppas några fortfarande har hungriga ungar att föda upp.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sociala bilden är från komposten, ett av deras absoluta "inneställen" fast turligt nog utomhus :-) Har inte så svårt för daggmaskarna men tycker gråsuggorna är lite läbbiga. Såna har jag också gott om och har börjat gilla dem lite mer nu eftersom de tydligen håller de spanska bruna slemmisarna borta. Knott är inte kul och kan verkligen förstöra den finaste sommarkväll. Hoppas dina fåglar förser sig ordentligt av dem. Ska snart fira dotterns födelsedag men det blir knottfritt och inomhus eftersom vi äntligen får lite regn nu efter lång tids torka. Önskar dig fortsatt fin vecka! Anna-Karin

   Radera