onsdag 31 januari 2018

En vinterdag när den är som vackrast

En dag som igår önskar jag att jag hade suttit i en skidbacke, avnjutit en riktigt söt och saftig apelsin, vänt näsan mot solen och blickat ut över snöklädda fjäll. Men så icke. Jag satt vid min dator. Men jag kunde inte låta bli att ta en paus för att gå en runda i trädgården. Vilket sagolikt väder det var.

Min vana trogen tog jag med kameran.

Avenbok Carpinus betulus Häck

Häck

Häck

Häcken med sina bruna löv som sitter kvar hela vintern tills de nya kommer kunde jag inte låta bli att fota. Den är nu tre och halvt år gammal, och får mig att minnas hur vi funderade fram och tillbaka innan vi väl bestämde oss för avenbok (Carpinus betulus). Vi var tveksamma eftersom avenbok behöver sol, eller i alla fall halvskugga för att må bra. En del av våra plantor skulle få det i skuggigaste laget. Vi visste också att avenbok var arbetskrävande eftersom den måste bindas upp under lång tid om stammarna ska bli raka och fina. Ett pyssel man slipper med många andra häckar. Idag gläds vi åt vårt val, och kan knappt tro att de små knappt synliga pinnarna vi planterade redan har blivit så stora. Den är underbar på sommaren. Men frågan är om ändå inte vintern är dess storhetstid. I alla fall dagar som den här. När den riktigt glöder.
Det stora frostiga trädet i bakgrunden är en vanlig skogslind (Tilia cordata).

Den här tiden på året kan man ofta se var man har de varmaste platserna i trädgården. De, där snön smälter bort först. Vi har ett sånt ställe utmed avenbokshäckens södersida, och där har jag planterat riktigt tidiga tulpaner. Tittade efter dem, men förgäves. De hade inte börjat komma upp än.

Utmed häcken där snön har smält kikar
förhoppningsvis snart de tidiga tulpanerna upp.
Bland annat 'Early Harvest' som lär
vara först av alla.
Ett annat varmt ställe har vi utmed
altanens södervägg. Här växer vin, blåflox
och en del andra köldkänsliga växter.
Hrmmm! Kunde inte låta bli att ta ett
kort när jag gick förbi. Det ser lite roligt
ut när snön lägger sig över mossan
som växer i skarvarna. 
Perovskian (Perovskia atriplicifolia) är vacker på
vintern också. Den liknar en perenn men är en buske.
Topparna fryser oftast på vintern, men den ska inte
klippas ner helt. I mars april kan man vid behov
kapa den till 15 - 20 cm höjd.
Vill stå soligt och riktigt torrt. Tål ej fuktig jord.
Zon II

En annan favorit sommar såväl som vinter är
den ryska martornen (Eryngium planum). 

Det är vackert när snön lägger sig som bomullstussar över växterna. Jag läste på en annan blogg att många som inte har vinter, eller snö, önskar att de hade årstidsväxlingar som vi.

Rabatt i vinterskrud
Den vita skogsastern (Eurybia divaricata) är
lika vit på vintern som på sommaren. :)

Katsuran (Cercidiphyllum japonicum)
sträcker sig mot skyn.

Ormhasseln (Corylus avellana 'Contorta')
twistar till det som vanligt.
Höstsilveraxets (Actaea simplex 'Brunette')
vinterståndare står stolt kvar. Man kan nästan
se de små blommorna och känna den
underbara doften. Om man blundar.
Vissen brun praktröllika
(Achillea filipendulina 'Cloth of Gold')
och anisisop (Agastache foeniculum 'Album')
mot blå himmel är fint.
Blått och brunt är en fantastisk kombination.
Visserligen skiner solen men det
är alldeles för kallt att sitta ute än.
Tycker jag.
Hallå! Hallå! Jaså, var det bara
en gammal solros (Helianthus annuus).
Eller bara och bara.
De är ganska coola. 
I fjol blev solrosorna inte så stora och fullmatade som de brukar bli. Kall vår och sommar. Nästan inget regn. Få pollinerare som klarade vårens växlingar mellan förrädisk värme och isande kyla, och som fortfarande flög när sommaren kom. Dåligt med frön. Dåligt med mat till småfåglarna. Det ena ledde till det andra. Allt hänger ihop. I stort som i smått. Hoppas på en bättre vår och sommar nu i år.

Solskyddsfaktor i form av säckväv.
Ja, magnolian i mitten har jag hängt över för värmens skull,
men de mindre vintergröna växterna
(barrväxter, lagerhägg, rododendron med mera) har jag
skyddat för att de inte ska drabbas av soltorka.
De stora rododendronbuskarna får klara sig utan skydd.

Huset började se lockande ut. 
Det var dock inte den väntande datorn som drog 
Snarare stugvärmen. Och en kopp kaffe.

Kram Anna-Karin

21 kommentarer:

  1. Hej Anna-Karin!

    Vi måste ha haft samma väder här i går, otroligt vackert med skarp sol och den vita snön. Jag var ute många timmar med kameran, det var underbart vackert.

    Avenbokshäcken är så fin och färggrann nu mitt i allt det vita. Jag har ingen häck men en namnsort av avenbok som nu vuxit till ett stort träd. Tyvärr har jag varit för feg med inklippning så formen är inte längre så fin, helt och hållet mitt eget fel. När är bästa tid att beskära? En del är antagligen för sent att rätta till men kanske kan jag ändå forma den lite snyggare än vad den är idag.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Ja, igår var det ett underbart väder. Idag är det mulet och blött regn här. Hoppas du har bättre tur.

      Avenbok är vackert. Man hör många säga att det är brunt och trist innan grönskan kommer, men beträffande avenboken tycker jag det bruna på vintern är en av de stora tillgångarna.

      När det gäller att beskära avenbok skulle jag vilja säga under JAS, och bara då. Avenboken skickar upp sin sav tidigt och risken för "blödning" är extremt stor om man beskär på våren. Den är ganska tålig och överlever nog, men risken för svampangrepp och röta ökar och dessutom så tappar den massor av växtkraft. Så JAS, och gärna vid torr väderlek, så att snittytorna får läka fint utan väta utifrån.

      Lycka till med formningen av din avenbok. Att beskära är kul. Man känner sig lite som en konstnär.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  2. Ja igår var det en fantastisk vinterdag. Färgerna var så intensiva och det har du fångat i alla dina härliga bilder. Avenbokshäck har vi också men den tappar alla sina blad på hösten. Den växer väldigt skuggigt hos oss i konkurrens med ett äppelträd men trivs hur bra som helst. Den är som en grön vägg på sommaren. Perovskia däremot har jag prövat flera gånger men det går inte här. Den kommer upp lite ynkligt något år men sedan är den helt borta. Ler när jag ser solrosen, trodde det var en utomhusdusch. Och i år hoppas vi verkligen på en bättre vår och sommar. Jag räknade fåglar i helgen och det var inte alls lika mycket trafik som det brukar vara. Har sett rapporter om det på nätet också. Tror att förra årets väder kan vara en del av orsaken.

    Hoppas fikat smakade bra. Själv ska jag gå och äta lunch nu.

    Ha en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! En utomhusdusch. :) Den ser ju precis ut som en sån. En underbar liknelse. :)

      Intressant det där med avenboken. "Alla" säger att den måste ha sol, men en del av vår står liksom din skuggad av ett träd, ja, av den stora linden på bilden, och den delen verkar trivas lika bra som den som får sol. Kanske har våra häckar det riktigt bra på något annat sätt, som kompenserar för den sämre tillgången på ljus. Den gillar ju god tillgång på näring och vatten också. Och det har vi ju i våra "blöta" trädgårdar. :)

      Läste ditt fina inlägg från fågelräkningen. Så trevligt och med helt underbara bilder. Tråkigt att det verkar vara färre fåglar i år. Den usla sommaren i fjol kan nog spela in. Alla naturens invånare hade det jobbigt då. Iskyla, ljummet, knastertorrt ...
      Tror och hoppas på en fantastisk vår och sommar i år.

      Perovskian är ytterst känslig när det gäller väta har jag kommit på, efter att precis som du förlorat flera stycken. Nu har jag min på torraste stället i trädgården, och till råga på allt så har jag höjt i två etager åt den, och peppar, peppar ..... är nog på väg mot femte eller sjätte året nu om jag minns rätt.

      Allt gott!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Vilken fin vinterdag med sol och snö som du fångat på fotona, du måste ha öga för vackra motiv.
    Avenbok är en av mina favoriter just för att den är bladbärande både sommar och vinter, den ger faktiskt lä året runt. Lite kallt kanske men det ser ut som ni har en utomhusdusch ( solrosen ) i trädgården.
    Tänk vad mycket vackert de går miste om som skär ner sina perenner på hösten.
    Även hos mig regnar det idag och snön har övergått i blask, det gäller att passa på och vara ute soliga dagar om man kan. Fikat smakar extra gott efteråt också.
    Ha en fortsatt fin vecka även om det blir nederbörd och blåst. Kram / Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kristina! Ibland blir motiven bra, ibland inte. En del åker direkt i papperskorgen. :)

      Blir lite full i skratt. Anita i kommentaren tidigare tyckte också att den såg ut som en dusch, och det gör den ju. Idag behöver jag dock inte prova om den fungerar, för idag är den stora utomhusduschen på. Heldagsregn. :)

      Just det där med att avenbokshäcken ger lä också på vintern är skönt, och det skapar ju också bra odlingsbetingelser. Den är verkligen en favorit.

      Ja, tänk, det var inte så många år sen som det ansågs ovårdat om man inte "städade" trädgården på hösten, och tog bort allt gammalt bös. Nu tror jag de flesta låter vinterståndarna stå kvar. Växterna mår bättre, fåglarna hittar frön i dem och de är vackra.

      Önskar dig fortsatt fin vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  4. Hej Anna-Karin

    Ja nu fick du vinter!
    Det ser så fint och rent ut:)
    Avenbok används mycket till häck här - speciellt där det är fuktigt i marken.
    Också här är det regnigt - vinter får vi först till helgen:)

    Ha en trevlig dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!
      Ja, det är vackert med snö. Det ser som du säger rent ut, och det lyser upp. Vi väntar mer vinter till helgen vi också med upp till -12 minusgrader. Hoppas dock innerligt att det inte blir sån vinter hos dig, där växterna redan kommit igång och våren är på väg.

      Önskar trevlig fortsatt vecka!
      Anna-Karin

      Radera
  5. Hej Anna-Karin!

    Så vakre bilder! Men det er ikke mye snø hos deg. Her er det hele 70 cm, og det snør igjen i dag. Agnbøk som den heter her har jeg aldri hatt, men den ser veldig fin ut.

    Ha en fortsatt fin dag!

    Klem, Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Oj så mycket snö du har! Vi hade mer snö här också förr om åren, men nu var det längesen vi ens närmade oss 70 cm. Jag saknar de riktigt stora snömängderna och den riktiga vintern, det är så vackert. Avenboken är väldigt fin, och här har den varit på modet ett tag så man ser den ganska ofta. Det där med att välja häck är svårt. Det finns många fina.

      Önskar dig ett fint veckoslut!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  6. Hej Anna-Karin!
    Visst är det härligt med sol och vit snö. Fina vintriga bilder. Vi har haft några riktigt härliga dagar, och solen fortsätter att visa sig.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, när vintern bjuder på vit snö, sol och klarblå himmel så är den allt bra vacker. Hoppas det fina vädret håller i sig. :)

      Önskar dig ett fint veckoslut!
      Anna-Karin

      Radera
  7. Vilka härliga vinterbilder och med sol dessutom! Det är vi ju sannerligen inte bortskämda med. :)
    Ja, jag gillar ju avenbok och de växer betydligt mycket snabbare än vad man tror. Jag njuter också av de vackra löven så här års.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det har varit några riktigt fina vinterdagar nu. Tänk vad mycket solen gör. Så pigg man känner sig med en gång. Man får vårkänslor.

      Jag hoppas dock att vintern håller i sig ett tag till eftersom jag har en del fröer som ska ut i kylan (som vintersådder) och stratifieras.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  8. Det är ju så vackert med nyfallen snö! Man dras som en magnet ut i solen med kameran i högsta hugg. Tyvärr är oftast nysnö lika med mulet här. Inte en enda dag denna vinter som liknar dina bilder.
    Avenbokhäck står ju på önskelistan, men jag har grunnat just på hur mycket skugga den tål och hur ojämnt den växer om det är mer sol på vissa ställen. Nästa fråga är var den tycker om sandjord...
    Väldigt vackert är det i alla fall och så gillar jag rasslandet från de torra löven.
    Hoppas allt gick lysande framför datorn efter lite sol och frisk luft.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte ofta vi har sådana dagar här heller, så jag passade på, med kameran i högsta hugg som du skriver. Förhoppningsvis blir det fler sådana dagar nu under vårvintern hos oss båda.

      Min avenbokshäck står delvis i full sol och delvis i halvskugga till skugga och växer bra på båda ställena. Den delen som står skuggigt står i och för sig i sol ganska långt in på våren eftersom linden (som skuggar den på sommaren) är mycket sen med sitt lövutspring. Den står med rabatter bredvid på ena eller andra sidan så att inte gräsmattan kommer för nära och har på så vis ganska god tillgång på näring.
      Vatten har den också eftersom jag har blöt, tung men uppblandad lerjord. Kollade att den klarade leriga och ganska blöta förhållanden innan vi satte den. Hur det är med sandjord vet jag inte men jag skulle kunna tro att det går bra om man ser till att den får näring och vatten och inte står alltför torrt. Min syster har avenbokshäck och hon har sandjord.

      Det där med häck är inte lätt, tycker jag. En buske som inte trivs kan man ju flytta på, men häcken den står där den står. Och man vill ju att den ska bli jämn och fin.

      Tack! Så lysande vet jag inte om det gick men frisk luft är alltid uppiggande och skönt.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  9. Så vackert med snön och underbara bilder av sommarrester och snö ihop. Ja det är nu när snön ligger som det är lätt att lära var man kan/ska prioritera tidigblommande saker. Och även hur man kan förlänga blomningen för det är svalare längre. Jag har egentligen ingen aning om vad det varit för väder. Jag har hållt kurs inomhus i 2 dagar och när vi gått till lunch har det varit snorigt kall havsvind som dragit mellan husen :)

    HA en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snorig kall vind här också nu, och värre lär det bli. 17 minus på onsdag enligt SMHI. Tur det har kommit lite snö som skydd för växterna i alla fall.

      Vad spännande det låter att du håller kurser. Gissar att det är om trädgård.

      Tänkte mest på att man ser var man har de varmaste platserna i trädgården när snön smälter, men att också se var de svalare är, är ju minst lika viktigt, som du skriver.

      Önskar fin lördagskväll!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  10. Vad bra att du slet dig från datorn och tog med kameran ut. Mycket blir vackert, intressant och kul med med snö på sig. Mossan och solrosen var häftigt. Idag är det första dagen denna vinter som jag ska skotta.
    Ha en fin fortsättning på söndagen.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bosse!
      Det känns lite sent att svara nu men jag tänkte bättre sent än aldrig. En ursäkt har jag förstås också. :) Jag har inte varit ute på bloggen alls den sista tiden. Vi drabbades av den "fruktade" influensan. Jag ganska lindrigt men maken och dottern desto värre. Vi har således gått på sparlåga. Nu börjar dock livsandarna återvända och det är minst sagt skönt.

      Vi har fortfarande vit vinter här. Gissar att snön smält bort hos dig nu, sen du skottade sist (och först). Kanske har du redan vår, med begynnande vårblomstring. En lockande tanke.

      Kram Anna-Karin

      Radera
  11. I enjoyed over read your blog post.
    Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
    I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera