torsdag 7 december 2017

Vår skog

Skogen i fråga är egentligen inte vår. En del är privatägd, men till största delen tillhör den Hammarö kommun. Att jag kallar den vår beror på att den ligger fem minuter bort och att vi ofta brukar gå där. Det är skönt att komma ut i naturen, och när det bara är att slänga på sig skorna och traska iväg är det enkelt. Hela promenaden tar en timme och den tiden är lätt att ta sig. Skulle skogen legat långt bort hade det varit bökigare och tagit mycket längre tid, och säkert inte lika ofta blivit av.

Jag vet att det funnits planer på att bygga bostäder på "vår" skog. Det är ett superattraktivt strandområde nära centrum, dagis, skolor, lekplatser m.m. Än har det inte blivit av, och jag hoppas att det aldrig blir det heller. Är övertygad om att vi människor behöver de lättillgängliga grönområdena i vår omedelbara närhet. Att vi mår bra av att vistas i naturen. Oavsett om det är en hel skog eller en mindre dunge. En äng eller en park.

När vi gick vår lilla skogsrunda förra gången tog jag med kameran. Marken var täckt av frost  och ljuset var så härligt att  jag inte kunde låta bli. Vi har gått här många många gånger, men slås ändå alltid av hur vackert det är.

Om ni vill får ni hänga med. Det blir några reflektioner, men mest bilder.

Vacker skog

Vacker skog

Frostnupen ljung

Vacker skog

Vackra lavar

Härliga kuddar

Nu har vi gått halvvägs och kommit runt till den del av skogen som ligger i söder och som vetter mot Vänern. Här finns nästan ingen frost kvar, men den lågt stående solen bjuder på ett förunderligt färgspel. Här står också den sten som vi som läst Asterix identifierar som en bautasten.

Vacker natur

Eftersom den till skillnad mot de andra stenarna saknar mossbeklädnad så verkar det som om Obelix ställt dit den helt nyligen. Hade den funnits där när vår dotter var liten hade hon definitivt inte kunnat motstå frestelsen att klättra upp på toppen. Det kan nog inte dagens småttingar heller gissar jag. :)

Den är vacker nu, men blir nog ännu finare sen när den intensivt gröna mossan har brett ut sig.


Vacker natur

vacker natur

Vacker natur

Strand vacker natur


Vacker natur

Om vi tittar tillbaka åt det hållet vi kom ifrån ser vi några hus på andra sidan viken. Sommarstugor och före detta sommarstugor som byggts om till permanentboende. Bakom dem tar storskogen vid. Där börjar också en två mil lång vandringsled som går genom skog och äng, förbi golfbanor och småbarnsbad, för att så småningom sluta vid öns faktiskt ganska maffiga klippbad. Otroligt vackra promenadvägar där också, men inte lika nära och inte lika lätta att ta sig till när man bara har en liten stund över.

Vacker natur

Vänder vi oss i färdriktningen igen så tar skogen snart slut. Bakom det lilla huset med blå knutar ligger ett sommarstugeområde och efter det Möruddens badplats med campingområde och stugby.

Vacker natur


Ibland när jag går där genom vår skog så tänker jag på min barndoms skog. Skogen där vi lekte och byggde kojor. Skogen som inte låg vid någon sjö, men som det rann en bäck som blev bredare och bredare igenom. Hur vi tävlade om vem som kunde hoppa över på det bredaste stället. Det var som höjdhopp men istället för att riva ribban så plumsade man i när man nådde sin nivå. Det var ganska lerigt och jag minns min mammas lätt ifrågasättande men ändå roade min när jag kom hem. Gång efter gång.

Jag kände skogen väl men kan idag inte identifiera var bäcken gick fram. Rann den vid MAX eller kanske vid ICA MAXI? Kanske har den blivit parkeringsplats eller tvåfilig kringled. Eller kanske är det LEO.s LEKLAND som ersatt min bäck. Det skulle ju passa bra. Lek som lek. Eller Plantagen, eller MediaMarkt eller......

De barn som växer upp i mina barndomstrakter, i Skövde, har nu ingen skog att vara i. De har fått ett gigantiskt köpcentra istället. 

Men vår skog står fortfarande kvar. Det är underbart.
KRAM
Anna-Karin

19 kommentarer:

 1. Takk for den flotte turen! Sånne skogområder er gull verdt, men de blir ferre og ferre. Det er alltid behov for å bygge på sånne steder dessverre. Jeg bor selv midt i skogen og det er så herlig. Skogen må vernes!
  Ha en fin dag!
  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att bo i skogen låter härligt. Att bara kunna gå rakt ut i naturen är otroligt värdefullt. Själv bor jag i utkanten av en tätort och även om det är väldigt vacker natur en bit bort så är den där lilla skogen vi har så nära guld värd. Det byggs massor av nytt här på Hammarö men jag hoppas verkligen de låter bli "vår" lilla skog. För vår skull, för barnen och för djurlivet.
   Håller absolut med om att skogen behöver värnas om. All skog.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Håller med om att den nära naturen är guld värd, det är så skönt och avslappnande att ta en kortare eller längre promenad i skog och mark.
  Vilka vackra vyer du fångat, även denna mörka årstid är vacker om man bara tittar. Du ser ut att ha fått en fin blandning med lagom gles skog, klipphällar med mossor och lavar och dessutom sjön och vattenblänk. Vilket fint närområde ni har.
  Ha det riktigt gott. Kram/Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det är en vacker och välskött skog. En riktig drömskog med vackra gamla tallar, sten i dagen och massor med mossor och lavar. En promenad där gör gott för själen,liksom i de vackra skogarna där du bor.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 3. Förstår att du gillar din skog och är man född nära skogen som jag också är, har man nog alltid det där behovet av att omge sig med höga trygga träd och höra suset i topparna. Lycka att ha nära till naturen och så fin omväxlande skog med klippor, mossa och sjö. Hoppas innerligt du får ha den kvar.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Tror det finns gott hopp om att den får vara kvar eftersom kommunen nu prioriterar närheten till naturen när de tänker nytt, och bygger nytt. Det är bra.
   Visst är höga träd som vinden susar i underbart!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Den fina kulliga natur i Skövde som du lekte i som barn är i stort sett helt borta. Förutom köpcentrat byggs det nu bostäder, höghus bla på resterande område. Förtätning är det ” nya” ordet för stadsplanerare. Hoppas de inte glömmer att vi behöver gröna ”lungor” för att må bra. Kram/ Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, förtätning ja, det var för mig inget positivt ord. Grönytorna, och speciellt de naturliga, är ju så otroligt viktiga. Storstäderna verkar ha tagit till sig detta men de lite halvstor städerna som t.ex. Skövde verkar mest vilja visa musklerna. Kommer ihåg för några år sen när jag fick syn på deras då nya slogan vid infarten :Skövde händelsernas centrum. Tyckte de tog i lite redan då. 😊
   Synd på min gamla skog. 😢
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Hej Anna-Karin!

  Det var en riktigt fin berättelse som när det handlar om skog, riktig skog, berör mig djupt. Jag undrar om det finns någon miljö som behandlas så illa som den genuina skogen idag. Skogen kalhuggs och ersätts med granplantager som är oerhört fattiga livsmiljöer. Där hinner inte naturen återhämta sig förrän det är dags för en ny kalavverkning inom 60 år.

  Riktiga gammelskogar blir allt mera sällsynta, här där jag bor är allt så förändrat mot hur det var när vi flyttade hit. Vi har lite skog omkring oss som vi äger och det kan ingen komma åt men längs grusvägen som man åker de tre sista kilometrarna är synen bedrövlig. När människor dör köps skogen upp av någon investerare och allt kalhuggs. Enorma koldioxidutsläpp är resultatet eftersom marken inte längre kan behålla sitt kol. Mossan, lavarna, växterna, svamparna, småkrypen dör och fåglarna får hitta nya platser. Efter några år är den vackra skogen ersatt av hallon och björksly. Jag har nära till tårarna över all död som vårt sätt att hantera skogen för med sig.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Känner som du. Jag får en klump i halsen när jag ser hur skogen skövlas med endast den ekonomiska vinsten i åtanke, och hur den sen lämnas därhän eller återplanteras med gran, tätt och ogästvänligt för både oss och alla andra livsformer. Vårt samhälle ser bara mer och mer den ekonomiska vinning och stannar inte upp tillräckligt länge för att reflektera över hur vår livsstil påverkar naturen och därmed själva förutsättningen för vår jord och vårt liv.

   Ledsen över att höra vad som hänt med skogen hemma hos dig. Men det är nog så det ser ut. De gamle de såg andra värden och vårdade sin skog. De tog ut en del vinst men såg främst till den långsiktiga utvecklingen, och till naturens skönhet. Nu är det den omedelbara och kortsiktiga vinsten som räknas. Speciellt för storföretagen men ibland också för den lilla vanliga människan.

   Det är så ledsamt.
   Skönt dock att höra att ni äger skog och att inse att det finns fler som ni,som värnar om skogen.

   Tack för din fina kommentar.

   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Underbara bilder som jag lätt relaterar till :) Hoppas att planerna läggs på hyllan. För visst behöver vi större och riktiga grönområden, inte bara anlagda parker. Vi har aldrig kalhuggt våran skog utan det är normal gallring som gällt. Såga till husbehov och ved för uppvärmning därför är det väldigt vacker skog. Dessutom har flera av grannarnas skogar blivit upphöjda från naturvårdsområde till naturreservat. Enda haken är att i reservatet sprider sig barkborren och den vill man helst inte få in i frisk skog.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att ni har skog. Förstår att den är väldigt vacker eftersom ni bara tar till husbehov. Önskar att många fler gjorde så. Det där med barkborren låter dock inte alls kul. Tänker att de kan orsaka en hel del skada. Har förstått att vissa arter till och med ger sig på och kan döda friska träd. Hoppas verkligen det inte är den som sprider sig i naturreservatet.Jan inte så mycket om skog men uppskattar den väldigt mycket. Och visst är det så att de "riktiga" naturområden behövs. De ger en helt annan känsla och har ju helt andra ekosystem än anlagda områden.

   Önskar dig trevlig helg!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 7. Nog är det så att om man är uppvuxen med skog i närheten så blir relationen till träd speciell. Tråkigt att din barndoms skog är bebyggd idag. Min finns kvar, så vitt jag vet, men jag har inte besökt den på många år. Visst behövs det mark för nya hus, men det är så synd när träden bara skövlas. Även dagens moderna barn leker där om de kan och får.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag ärligt ledsen över att min barndoms skog är borta och att den ersatts av ytterligare ett köpcentra. Det var fin skog och jag tänker att det hade kunnat bli ett fint lek- och strövområde istället. Tror behovet av såna är större än behovet av fler affärer för de flesta utom för de som ska sälja. 😊 När det gäller bostäder är det lite svårare att tycka, tycker jag. Fler bostäder behövs
   ju och bo vackert vill vi alla.
   😊 Roligt att höra att "din" skog troligen är kvar. Det blir troligen min nuvarande också och det är bra för det är många barnfamiljer där ibland. Och leker. 😊
   Kram Anna-Karin

   Radera
 8. Hej Anna-Karin! Jag skrev just på en annan blogg att jag älskar skogen. Och så kommer jag till ditt inlägg och får följa med på en ljuvlig skogspromenad. Vilken lycka. Jag hoppas verkligen att ni får ha kvar er skog. Vi har en liten skogsbacke som vi ser från fönstret. Den är helt fylld med blå och vitsippor om våren. Där växer också vilda rosor av olika slag bland annat daggros (kanske det legat någon trädgård där för många många år sedan). Där bor mängder av fåglar och andra djur. Och ... där pratar dom om att bygga bostäder. Det hemska ordet "förtätning" som förekommer i var och varannan mening nu när det gäller planerna för vår stad. Bostäder behövs men tyvärr så planerar dom att bygga många av dom på de få grönområden som finns kvar och då inte bara i små skogsområden utan på gräsmattor och annat grönt. Som tur är har vi andra skogar som vi brukar åka till och promenera i. I en av dom går stigen nära en sjö och om jag inte visste att din skog ligger i Hammarö kommun skulle jag tro att det var den :) Tack för att jag fick följa med dig på din härliga skogspromenad!

  Önskar dig en skön helg! Andra advent!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Att ha vackra naturområden där man kan ta sina promenader är så värdefullt. Förstår att det finns många vackra platser i trakterna där du bor. Det gör det turligt nog här också. Det var en av orsakerna till att vi bosatte oss här. Närheten till natur och bad.

   Det där ordet förtätning som används som om det votering någonting positivt är för mig hemskt. Tror vi behöver mer grönytor omkring oss och inte färre. Hoppas er skogsdunge med sopporna om våren och rosorna senare får vara kvar. Liksom vår lilla skog. Förutom att vara viktiga för oss så är det ju så många djur som är beroende av de här oaserna som ligger som gröna "öar" bland bebyggelsen.
   Roligt att era promenadvägar liknar våra. De är vackra.
   Kram Anna-Karin

   Radera
  2. Det skulle vara sipporna om våren och inte sopporna😊

   Radera
 9. Hejsan Anna-Karin!
  Hoppas verkligen att dina vackra omgivningar inte bebyggs! Vi behöver, precis som du säger, lättillgänglig natur. Och "din" skog är sagolikt fin. Håller tummarna att den får förbli som den är.
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anja!
   Tack! Då håller vi tummarna tillsammans och hoppas att "vår" skog, liksom andra små fina skogar som vi så väl behöver för njutning, rekreation och vila får vara kvar. Och att våra stora skogsområden också får vara kvar och får bättre omvårdnad i framtiden. Det är få upplevelser som slår en riktigt vacker skog. :)
   Önskar dig en fin helg!
   Anna-Karin

   Radera