fredag 5 maj 2017

Vintersådderna har vaknat

Värmen har nu väckt trädgårdens slumrande växter. Länge stod de där och väntade, knappt ovan jord och utan ansats att vilja växa vidare. De sov extra länge i år, och tyckte säkert det var skönt med "sovmorgon" eftersom det bara var kulet och gråkallt. Tur de är förståndiga, i alla fall de flesta av dem, och inser när det är läge att ligga lågt.

Men nu har de satt fart, och det har mina vintersådder också gjort. I januari satte jag en massa fröer som sen dess har få stå ute i väder och vind. Vill du läsa mer om själva sådden kan du göra det här.

Nedan kommer resultatet. "So far."
Det var spännande att lyfta på locken och spana i lådorna för att se hur det gått. Varje låda var som en egen liten miniatyrvärld. I en del hade avrinningen fungerat perfekt, i de flesta hyfsat men i några mindre bra. I de sistnämnda hade det blivit lite sumpigt med alger och mossa.

Så här såg det ut.

Av fyra sorters gräs och starr har två grott och gett två tuvor vardera.
Här en tuva diamantrör (Calamagrostis brachytricha ).
Kinesisk smörboll (Trollius chinensis). 
Hög blå stormhatt (Aconitum sp.) med lagom avstånd emellan plantorna.
Av den gula stormhatten (Aconitum anthora) jag satte har endast ett frö grott,
 och av den purpurfärgade slingerstormhatten (Aconitum hemsleyanum) två.
Inga problem med avstånden mellan de plantorna heller. :)
Här var det däremot lite trångt. Minst sagt!
Hade gamla lavendelfrön (Lavandula angustifolia) som jag trodde passerat bäst
före datum. Det verkar som om vartenda frö tagit sig. Eländes elände :)
I bakgrunden ser det ut som om en gumma går och pysslar i sin trädgård.
Med fokus på bakgrunden liknar det mer en älg som försöker klättra upp på taket.
Inget fel på fantasin. Eller det kanske är det det är :)
Nåja, i förgrunden ska enligt mina anteckningar en Japansk ostronört
(Mertensia maritima ssp. 'Asiatica') stå. Kan det stämma? Det spörs. 
Här var det bara en massa perlit, eller ........
Tittar man noga ser man temyntans (Monarda 'Schneewittchen')
små hjärtblad gömma sig lite här och där.
Den här ensamma stackaren är inte heller lätt att se. Dessutom ser det ut
som om den är på väg ner i ett svart hål. Hoppas inte det! Hoppas den
håller sig kvar och istället snart får sällskap av några fler.
Det är en docka, en vit lunddocka (Glaucidium palmatum 'Album').
Till sist några fler hjärtblad. Det är fascinerande
att de ser så olika ut redan som små. 
Av de sorter jag sådde har hälften grott. En del i mångfald och en del med endast en enda liten ynka planta. De flesta någonstans däremellan.
Här står sådderna i skuggan med endast lite morgonsol.
Förhoppningsvis är fler på gång.
En mer ordentlig utvärdering av min vintersådd kommer senare. Än är det mycket som kan hända.

Eftersom insidan på sålådor kanske inte är det vackraste som finns (men fascinerande :) får några fina bilder från trädgården avsluta.
'Ice King' och 'Ice Follies' (Narcissus)
Smörboll (Trollius europaeus) i knopp med cyklamennarcisser
(Narcissus 'Tête-a-Tête') i bakgrunden.
Och inte för första gången, och säkert inte för sista heller.
De är bara så mäktiga!
Kejsarkrona (Fritillaria imperialis).

 Solen skiner och det är fredagskväll, 
Det är också mäktigt!
Njut!

Kram Anna-Karin


12 kommentarer:

 1. Herlig med med nye spirer! Frø kan spire lenge etter best før, så det er jo bare å prøve.
  Flotte keiserkroner du har!

  God helg!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, mina kejsarkronor är jag förtjust i, och att de sakta men säkert blir fler superkul. Inser att en del frön håller sig länge och ändå gror utan problem, t.ex lavendel medans andra tyvärr är betydligt känsligare. Får spara sålådorna och se hur det utvecklas.
   Önskar dig fin fortsatt helg och en bra ny vecka!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 2. Härlig mix av fina trädgårdsbilder och lovande frösådder. Aconitum gror långsamt men framförallt ojämnt så spar burkarna till nästa säsong om du vill ha fler. De är känsliga och ska helst sås helt färska.

  Trevlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Det är lite synd att den gula och slingerstormhatten grott så mycket sämre än den vanliga blå, men kanske inte så förvånande förstår jag. Ska absolut spara burkarna. Har sått en del annat också som jag jag misstänker kommer att gro sent eller först nästa år, t.ex julrosor. Julrosorna vill väl ha först värme och sen kyla och sen värme igen för att gro och de har ju bara fått kyla och värme så det blir till att vara tålmodig och vänta ....
   Önskar fint avslut på helgen och en ny bra vecka!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 3. Oj vad det gror hos dig :) Här väntar jag på att risken för nattfrost ska gå över så att jag kan plantera ut mina luktärtor, får tydligen vänta ett tag till :( Men nu är det i alla fall på gång, det vi väntat på ett halvår -VÅREN :) Så underbart :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi har också varning för frost igen och det känns trist. Tulpanerna som brukar blomma i april här står ännu bara i knopp så allt är rejält försenat på grund av kylan. Förhoppningsvis är det sista köldknäppen som kommer nu så att luktärtor och annat kan få flytta ut. Att få flytta ut växterna man förkultiverat är ju något man längtar efter men inte mycket man kan göra åt vädrets makter ...... Den senaste veckan har dock varit underbar och jag hoppas att ni haft sol och värme ni också. Man får passa på att vara ute så mycket som möjligt när det är gott. Idag regnar det så nu blir det till att vara inne :)
   Önskar fin fortsatt helg och en bra ny vecka!
   Anna-Karin

   Radera
 4. Det är ju så spännande när det börjar gro. Lunddocka blir jag riktigt sugen på att testa till vintern.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lunddockor är verkligen fina och det vore riktigt roligt om den ville ta sig. Det dröjer dock ett år till innan den vuxit till sig så den är ganska långsam, men, känns det som, väl värd att vänta på. Just nu är det uslings kallt igen och allt står mer eller mindre stilla i trädgården. Väntar på värme 🌷🌿🌝
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Det gror ju fint hos dig! :) Än har inte fröna jag fick från dig grott, men jag har inte gett upp. En del tar ju tid på sig. Lunddocka tycker jag också om, både blad och blommor är fina.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att 'Najavo Sunset' inte grott. Hoppas den kommer så småningom. Vill minnas att den vita anisisopen jag sådde förra året kom snabbt men att den orange lät vänta på sig lite. Har inte sått den själv i år p.g.a utrymmesbrist. Behöver mer utrymme :) Nästa år får det nog bli ett växthus :) Har dock några sparade fröer om du vill ha. Lunddockor är bara så fina! Ha en riktigt fin helg!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 6. Så trevligt att få titta in i dina plastlådor med vintersådder. Jag hoppas dom inte blev alldeles förskräckta nu i veckan när det kom minusgrader igen, om ni också haft minusgrader förstås. Vi har haft en dust med minus 7 i två nätter. Men natten mot idag var det "bara" minus 2. Och så njuter jag av dina blomsterbilder. Hm, 'Ice King' har ju jag också haft. Var har nu den tagit vägen. Måste ut och spana bland mina narcisser. Hur är det med kejsarkronorna. Går inte liljebaggarna på dom? Här har dom börjat äta på mina rosa liljor. Trodde jag klarat mig men såg hål i bladen igår morse. Såg inte hålen förrän jag tittade på bilderna jag tagit. Dom har försökt smygäta dom rackarna.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns lite hemskt att erkänna. Vi har också haft minusgrader, men inte lika kallt som ni, och jag har inte vågat titta hur det gått med vintersådderna. Nu ska jag dessutom resa bort tidigt i morgon bitti så det får bli på söndag. Jag håller tummarna och tror att det går bra. Hrmmm!!! Vad beträffar de där liljebaggarna så mumsar de gärna i sig kejsarkronorna. Det har dock inte varit särskilt många i år. Jag har trott att det berott på kylan men kanske är det torkan som hållit dem tillbaka. Vi har haft extremt lite nederbörd här. De är inget roliga och jag hoppas du får slut på smygätandet. Har läst om en massa knep med aska och annat som visst lär hålla dem borta. Själv brukar jag plocka dem, precis som jag gör med de slemmiga bruna snigellimporna. De har jag inte sett till än. Peppar peppar!
   Önskar också dig en skön helg!
   Kram Anna-Karin

   Radera