fredag 22 juli 2016

Bi eller inte bi?

Förra helgen besökte vi ett par som har en underbar trädgård, bär- och fruktodlingar, blomsterängar, skog och flera bisamhällen. När de frågade om jag var intresserad av att ta över sex samhällen blev jag förstås glatt överraskad men också mycket fundersam. Att ha bi är ett stort ansvar och de små liven behöver mycket omvårdnad för att må bra. Tama honungsbin och också humlor och andra vilda bin har alltid fascinerat mig, men mina kunskaper om dem är begränsade. Att sköta om sex bisamhällen med ca 480 000 bin (ungefär 80 000 i varje samhälle) kräver mycket kunskap och det är massor som jag kommer att behöva lära mig. Jag har förstås en superduktig läromästare i den nuvarande ägaren till bina. Han har närmare 40 års erfarenhet.

Här är några av hans bin. De är välskötta, välmående och snälla som lamm.
Jag och min dotter stod i bara shorts och linne under hela tiden
som vi tittade och fotograferade.
De här kuporna med alla sina invånare skulle kunna få flytta hem till oss.
En kittlande och berusande tanke som dock kräver mycket eftertanke.
På den här bilden ser man entrén in till den ena kupan.
Den vita plattan som ligger framför ingången fungerar
lite grann som ett skydd när bina har för bråttom eller när
det är för trångt och de riskerar att ramla över kanten.
Det är lättare för dem att ta sig upp från
plattan än ur det höga gräset.
Det var ganska lugnt vid kuporna vid vårat besök ......
.......... och bina gick snällt och fint in på led.
När vi kikade under locket på kupan såg vi ramarna med
vaxkakorna där bina samlar sin honung.
Här ses en av ramarna i närbild. Det man ser är den översta kanten på ramen,
men lyfter man upp den helt ur kupan så ser man att
den är helt täckt av bin på de båda sidorna. 
Det var en härlig känsla att se alla bin när ramarna lyftes upp. Jag blev så fascinerad att jag tyvärr glömde bort att fotografera. När ramarna skulle tillbaka var det lite nervöst för de måste föras tillbaka riktigt sakta så att bina hinner krypa undan och inte blir klämda. Klämmer man dem blir de lite sura och meddelar sina kompisar och då är inte min och min dotters lätta sommarklädsel den bästa. Allt gick som väntat bra och ramarna fördes på plats av vana händer. Inte av mina alltså :-)
Längst ner i kupan ligger barnkammaren. Den går
man mycket sällan in i för där bor drottningen
med sina småttingar.
Deras honung rör man inte och överlag så försöker
man störa verksamheten där så lite som möjligt.
Att kika in i det lilla fönstret från utsidan
gick däremot bra.
Ett av barnkammarfönstren i närbild.
 Att titta in i en bikupa ger en liten föraning om binas fascinerande liv och gör att man blir riktigt sugen på att lära sig mer, men att bestämma sig för om man tror sig om att kunna ta hand om så mycket bin är inte lätt. Kommer de att trivas hos oss? Det finns många fina trädgårdar med mycket fruktträd, bärbuskar och med stor blomrikedom i området. Några riktigt storvuxna lindar finns det också och en liten bit bort breder ängarna, åkrarna och skogen med blåbär och ljung ut sig ........ så mat så det räcker åt både dem och humlorna och de andra vilda bina finns det nog ...... Nyslungad honung är bland det godaste som finns men kommer jag att kunna lära mig att slunga ......... Frågorna är många och som ni nog har gissat har jag fått en riktigt svår fråga att fatta beslut om. Som tur är behöver jag inte bestämma mig nu utan kan fundera ett tag till för samhällena kan bara flyttas sen höst eller tidig vår.
To bi or not to bi, that´s the question?


Ha det så gott i sommarvärmen alla!
Kram Anna-Karin

8 kommentarer:

 1. Att ha bim har många fördelar som du nämner men också en hel del jobb och passning. Nyslungad honung till jordgubbar. eller blåbär är supergott.
  Det var fina bilder på de flitiga små bina men jag antar att det behövs skyddskläder om man tänker ta ifrån dom honungen.
  En trevlig semester önskar jag dig också.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag gissar att de inte riktigt gillar att man tar honungen och att det då är bra att ta på sig en helskyddande "austronatliknande" dräkt. Nyslungad honung är bland det godaste som finns så honungen vill man förstås ha även om bina i sig är fascinerande och så otroligt viktiga för pollineringen. Många fördelar med bin men också mycket jobb, som du skriver. Jag har verkligen fått något att fundera på.
   En skön semester och kram Anna- Karin

   Radera
 2. Ojoj, vilket erbjudande! Verkligen något att fundera över. Alldeles färsk honung är otroligt gott, så jag förstår att du är frestad.
  Att få lära sig bihållning av någon med mångårig bivana är en förmån jag önskar alla.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ett otroligt fint erbjudande som jag känner stor tacksamhet för. Det vore otroligt roligt och stimulerande att få lära sig hur man sköter bin av någon som verkligen kan men också ett stort ansvar som jag måste fundera på om jag kan ta i detta nu. Oj, oj, oj, det är inte lätt inte. En fin helg till dig också!
   Kram Anna-Karin

   Radera
 3. Spännande och intressant erbjudande du har fått. Jag tillhör dock till den skaran som inte gillar honung, så mitt val hade inte varit svårt ;) Men gillar man honung så....... Finfina bilder har du tagit och man inser ju snabbt var uttrycket "flitig som ett bi" kommit ifrån :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. honung är speciellt och kanske är det så att antingen gillar man det eller också inte. Jag är enormt förtjust i honung och speciellt den nyslungade som är bland det bästa jag vet. Tycker också att det är bra med fler bin i samhället eftersom de gör så stor nytta och för att biodlarnas skara tyvärr har varit i avtagande. Ett svårt beslut som för mig mest handlar om tid och möjlighet. Nu är jag dock på semester och har varit bortrest och bara varit ett tag. Sköööönt, men också skönt att komma hem till trädgården och skörda och ta hand om den. Ha det fortsatt riktigt gott!
   Anna-Karin

   Radera
 4. Varenda gång jag läser om bin eller stöter på en biodlare lär jag mig nånting nytt. Det är verkligen en spännande värld. Är helt övertygad om att du skulle bli en bra biodlare och få dem att trivas på allra bästa sätt. Slunga är nog inte det värsta även om det verkar kletigt. De biodlare jag känner har inte alla kuporna hemma utan placerar ut nån nån här och där också för att få olika sorters honung, så att kunna förse alla bin från egen trädgård kanske inte är nödvändigt.

  Hoppas du tar dig ann dem så att vi får läsa mer om bin på bloggen!

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina uppmuntrande ord Anette! Han som har bina nu säger att det gett honom massor av glädje och som jag skrev, bina är enormt välskötta och fina så visst är jag sugen. Det är det där med tiden som gör mig tveksam eftersom jag redan nu tycker att jag har för mycket ibland. Gillar i och för sig att göra mycket men det ska vara lagom :-) Nu har jag dock varit på semester och inte gjort mycket alls och då är det skönt att komma hem till trädgårdssysslorna igen.
   Som sagt, tack för dina fina ord och ha det fortsatt riktigt gott!
   Anna-Karin

   Radera