måndag 25 april 2016

Ett steg framåt, två bakåt och så framåt igen

I morse kändes det som om jag förflyttats tillbaka i tiden, till november eller något annat hemskt. :-( Det började igår kväll med lite vita fjun som kom farande i luften från en, vad det såg ut som, nästan klar himmel. Sen blev det svart och mörkt som natten och stora hagel började dunsa ner på marken. Det kom sådana mängder att marken blev alldeles vit. Ovanpå detta kom sen lite snö under natten varför det var en märklig syn som mötte mig vid halv sju tiden i morse när jag klev ut genom dörren. Det blev till att gå in och hämta kameran för att föreviga vårgrönskan som stod där och hängde i snön och kylan. Stackars arma växter!

Pingstlilja ( Narcissus `Ice Follies´) 
Skir vårgrönska och snö! Vackert?
Förvånade, ledsna och lite hängiga tulpaner ( Tulipa )
Stelfruset ormöga ( Omphalodes verna )
För två år sen badade jag den 26:e april. Det känns inte som ett alternativ i år.
Stackars scillan ( Scilla siberica ) och ......
....... stackars, stackars lungörten ( Pulmonaria ) och .....
..... krolliljan ( Lilium martagon ) som verkar ha kroknat helt.
Vinbärsbladen ( Ribes nigrun ) ser förvånansvärt pigga ut jämfört
med krolliljorna. Vackert frostade kanter har de dock fått.
Vivorna ( Primula ), ........
....... vitsipporna ( Anemone nemorosa ), ......
.... rosenbräckan ( Saxifraga Arendsii-Gruppen ) och .....
..... löjtnantshjärtat ( Lamprocapnos spectabilis ) kämpar på.
När jag tog min morgonrunda sken solen för fullt och började åter så sakta värma upp allt det frusna igen. Man kunde glädjande nog se hur snön på växterna började smälta så smått.
Det här löjtnantshjärtat Lamprocapnos spectabilis 
som står skyddat och soligt började redan se mycket
piggare ut när jag  tog den här sista bilden.

På eftermiddagen var all snö borta och växterna såg ut precis som vanligt igen. Det är förunderligt hur tåliga de är. Tåliga är också humlorna, och så glad jag blev när jag hörde deras idoga surrande bland blommorna när jag kom hem. Hoppas bara att de inte fick sina bon förstörda och att deras larver överlevde så att de slipper börja om på ny kula igen. Om de klarat sig, vilket jag tror, så är allt frid och fröjd, och att det kom lite snö var nog inte så dumt i alla fall. Det kanske ligger något i det där som de gamle i Västergötland brukade säga, att aprilasnö är som fåragö. Vi får se. Det kanske kommer att växa så det knakar nu.

Det borde ha haglat och snöat färdigt nu .....
.... och man kanske vågar tro på lite, 
eller mycket menar jag förstås,
sol och värme
Kram Anna-Karin

8 kommentarer:

 1. Ja usch vad trist med snö nu :( Vi har fått både snö och hagel vi med, men det lade sig aldrig som tur var :) En frostknäpp hade vi dock natten till i går så vissa blommor på blommande rhododendron vi köpt tog stryk men det är som sagt helt fantastiskt hur starka växterna är. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ni drabbades ni också. Ja, det var rent förskräckligt, men otroligt och ,som du säger, fantastiskt att växterna klarade sig och att inte varken haglet eller kylan tog dem. Riktigt synd på dina rhododendronblommor. Hoppas att en del fortfarande stod i knopp så att det blir en del blomsterfägring. Man längtar ju verkligen efter deras blomning och speciellt om man köpt nya som man ju alltid är väldigt nyfiken på. Med förhoppning om att vi slipper mer snö nu och att solen kommer att värma upp både oss och växterna istället :-)/ Anna-Karin

   Radera
 2. Så vackert med vårblommor stickande upp ur snö och hagel och som tur är klarar de aprilvädret och snö om det inte blir liggande för länge. Även här kom det lite men försvann fort.
  Det ser ut som våren har kommit igång ordentligt med många blommor som visat sig hos dig trots det ngt kylslagna vädret. Det finns hopp, snart är det maj!!!
  Önskar dig sol och lite högre temperatur.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och första maj så är det väl dags för sandaler, shorts och linne så nu får allt värmen skynda sig på lite .....
   Kram, kram Anna-Karin

   Radera
 3. Stackars små växter! Tur de är så tåliga. Vi har fått lite snö vi också, mer där jag jobbar och mindre hemma. Nu vill vi ha värme!!!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite värme vore inte så dumt, men vi får troligen mer snö imorgon så det är nog bara att gilla läget, som man säger. Att ni haft snö i Skåne låter otroligt. Vi får hoppas att värmen kommer till helgen och definitivt till nästa vecka :-).
   Kram Anna-Karin

   Radera
 4. Usch, det är inte roligt med bakslag! Men det är tur att växterna är designade för att tåla aprilvädret. Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nu har snön smält och både trädgården och jag har fått vårkänningar. Ut och gräva:-)
   Kram Anna-Karin

   Radera