lördag 16 januari 2016

Gnistrande snö, klarblå himmel och olika nyanser av brunt

De växter som inte gömts i det tjocka snötäcket eller är vintergröna är just nu bruna. Sällan pratar man om alla vackra bruna nyanser trots att brunt är en av de vanligast förekommande färgerna i naturen. Jorden eller myllan som är grunden för all växtlighet är brun och uppvisar många olika nyanser beroende på var i världen man befinner sig, och också förstås beroende på vilken kvalitet jorden har. Jorden kan vara mörkbrun, terrakotta, ockra, beige, gråaktig och mycket mer. Hos oss i Sverige är en riktigt frisk och livgivande jord mörkbrun och doftar gott. Riktiga jordkännare, som t.ex. vinodlarna i Italien, säger att en bra jord dessutom ska smaka gott för att ge en bra skörd. Först jordsmakning och sen vinprovning alltså. Nån som brukar provsmaka sin jord?  :-)

Nåväl, när våren kommer så längtar vi inte efter brun jord utan efter spirande grönska, så ska man njuta av brunt i naturen så är nog rätt tid nu. De bruna blomställningarna som sitter kvar på träd och buskar, vinterståndarna som reser sig ur det gnistrande vita, eller nästan lite blåvita, snötäcket och de bruna trädstammarna och grenarna som tecknar sig mot den klarblå himlen och bildar sköna kontraster. Visst är det vackert!

Syrenhortensians (Hydrangea paniculata) vackra
blomklasar som nu är gyllenbruna....
.....solhattens (Echinacea purpurea) bruna fröställningar
med den vita vintermössan på....
.... kärleksörtens (Hylotelephium telephium) alltid lika
vackra lite brunröda vinterståndare....
.... den vackra gamla tallen (Pinus sylvestris) vars
stam skiftar i olika bruna nyanser....
....de stora trädens lite gråbruna grenverk som tecknar sig
mot den intensivt klarblå vinterhimlen....
Ask (Fraxinus exelsior)
Glanskörsbärets (Prunus serrula) brunröda stam och
grenar som gör vinterträdgården extra vacker....
.....ormhasselns (Corylus avellana `Contorta`) bruna grenverk som är
som allra vackrast på vintern när snön ligger ovanpå och följer
varje liten krumelur och snirkel som grenarna bildar....
.....vassen (Phragmites australis) som bildar stora böljande
fält och skiftar i milda bruna toner....
.... vassen (Phragmites australisi strandkanten och solens
strålar som ger det isande kalla vattnet
en lite varm brun  ton....
...den bruna vassen (Phragmites australisi kanten (som
knappt syns men som man ändå lägger märke till)
som passar så bra ihop med vinterns kalla
vita och blåa nyanser.....
(När bilden togs var det 19 minus så det fick gå snabbt.)
Visst är brunt vackert, och som allra vackrast tycker jag, som sagt, att det är på vintern. Brunt, blått och vitt tillsammans är en svårslagen färgkombination som skänker stillhet och harmoni. Brunt anses vara vår mest jordnära färg och den sägs signalera närhet och trygghet och kanske just därför passar den så bra till blått som ju är lite mer där uppe i det blå men ändå lugn och stabil.

Avslutningsvis vill jag citera Sonia Delaunay:

"Den som förstår att uppskatta färgrelationer, hur en färg påverkar en annan, dess kontraster och disharmonier, garanteras en oändligt varierande föreställning."

Just nu, efter några dagars isande kyla med 15-19 minusgrader, så visar termometern på -10 grader så jag ska säga hej då för den här gången och ge mig ut i det vackra vädret och den vackra naturen .... med lite tur kanske jag får lite fräsch brun gyllene solbränna... :-)

Ha det riktigt gott denna underbara vinterdag!
Kram Anna-Karin

14 kommentarer:

 1. Åh så vackert du skriver om färger och visst är det så att det bruna är vackrast på vintern :) Dina härliga bilder bidrar ännu mer till att inse det vackra i färgkombon brunt, vitt o blått :)Här har vi "bara" haft ca -14 grader som kallast, just nu är det -9 men vi har å andra sidan inte något tjockt snötäcke så det känns kallare. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar. Det är väl så att blått är min favoritfärg och att den passar så bra till brunt gör att det är en färgkombo som jag har lite svårt att låta bli. Det är rätt mycket blått och brunt hemma hos mig, fast jag har väggarna ljusa... Minus 14 grader är kallt när inte snötäcket är tjockt. Skönt att ni har en del snö i alla fall för barmark och sån kyla är inte kul för varken oss eller de stackars växterna.
   Ha en fortsatt bra helg! Anna-Karin

   Radera
 2. Din text och dina bilder visar vad otroligt mycket vackert man/jag kan få se och uppleva genom att vara närvarande och uppmärksam i nuet. Även en iskall dag finns det vackra där att upptäckas, det är ju en riktigt fin kombination av färger - vitt, blått och brunt. Ska försöka gå ut med " dina" ögon lite mer. Att det blev kallt om händerna förstår jag.
  En fortsatt vacker helg önskar jag dig.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns så mycket vackert att upptäcka och det är skönt när man kan ta på sig "de ögonen" och njuta av det man har omkring sig. Ibland, tyvärr alltför ofta, så rusar man fram och hinner inte stanna upp men en stund då och då räcker långt. Tack för dina fina ord och en fortsatt trevlig helg önskar jag dig också.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 3. Så fint inlägg! Visst finns det mycket vackert även så här års. Ormhasseln med snö på grenarna...underbart!
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Titti! Jo, det finns mycket fint nu också och med massor av snö så blir allt så vackert. Ormhasseln är verkligen underbar nu på vintern.
   Trevlig helg du också! Anna-Karin

   Radera
 4. Fint vinterinlägg! Finns mycket snyggt att se så här års, gäller att spana rätt bara. Syrenhortensian är en av mina favoriter också. Här var det -13 nu i morse och med någon cm snö mår nog inte en del växter så bra.
  Ha en fin vecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den här kylan är inte så bra för växterna om snötäcket är tunt. Turligt nog klarar de mer än man tror. Jag brukar skotta upp snö kring mina känsligaste men ibland går det illa åt dem ändå. Vi hade också riktigt kallt innan snön kom så vi får hålla tummarna att allt klarar sig.
   Kram Anna-Karin

   Radera
 5. Nja, smaka jorden vill jag inte.
  På våren vill jag att det ska spira i grönt, men om hösten gillar jag det bruna allra bäst! När naturen gör sig redo för vintervila och allt får en nyans av brunt.

  Lycka till med brunbrännan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, någon solbränna blev det nog inte direkt men jag blev ganska röd i ansiktet av kylan :-) En massa frisk luft fick jag i alla fall. Nu är det runt 0:an och betydligt behagligare temperaturer, tycker jag, så snart kanske det kan bli lite vårsolbränna också....
   Önskar dig en fin kommande vecka! Anna-Karin

   Radera
 6. Jag gillar vintern. Allt detta fina som finns och som du fångat på bild hur kan man inte tycka om det?
  Katten längtar mer än mig efter vår.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mina katter längtar också efter våren. Nu ligger de mest i vår soffa och dåsar och går inte ut mer än på små korta turer. Visst är vintern fin och för mig får det gärna vara massor med snö i januari och februari. Då blir våren så fin med smältande snö och värmande sol samtidigt. Tyvärr är det sällan så numera eftersom vintrarna, som det känns, blir mildare och mildare.
   Önskar dig en fin ny vecka! Anna-Karin

   Radera
 7. Visst är jordtonerna vackra och allra vackrast mot snö på vintern.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är liksom som om allt blir vackrare med snö, och de bruna tonerna får en speciell lyster i det speciella ljuset som blir när snön lägger sig.
   En ny fin vecka tillönskas! Anna-Karin

   Radera