torsdag 2 maj 2019

Vivor, luvor, sippor, nunnor och juledoft

Nu är det många skönheter som gör mig sällskap i trädgården när jag är ute och kör min nya kompostkvarn, planterar eller rensar ogräs. Fotorundorna som jag tänker på som korta pauser tenderar att bli ganska långa, och bilderna att ta hand om väldigt många. Helst skulle jag förstås vilja visa alla eftersom jag tycker att det där med att begränsa sig är lite trist. Hrmmm! Här kommer i alla fall ett urval, med en blandning av vanliga och kanske något mer ovanliga vårblommor.


En mycket liten skönhet som skänker mig stor glädje är fjällvivan (Primula scandinavica).

Fjällviva (Primula scandinavica)
Jag sådde den från frö förra våren och i år visade den upp sina näpna blommor som är mer rödlila än vad fotona visar. Fjällvivan är endemisk i Skandinavien och förekommer ingen annanstans i världen. Den är sällsynt i Sverige men något vanligare i Norge. Den ses mest i lågalpina och subalpina regioner vid trädgränsen strax innan kalfjället tar vid. Den gillar kalkrik tämligen fuktig mark och växer på ängar, vid bäckar och i klippskrevor. Det är inte lätt att hitta en bra placering åt den i trädgården och därför står den kvar i sin kruka och ger mig huvudbry. Dock, ett kärt sådant.


Följande vivor är köpta som lundvivor (Primula elatior) för flera år sedan. De är inte den rena arten utan en kultiverad form. Tyvärr slarvade jag bort namnlappen så om någon känner igen dem och vet vad de heter så skulle jag bli jätteglad. De är lite fulsnygga men jag gillar dem skarpt, speciellt blommornas färgskiftningar. Jag har en vit - gul- orange också men den har inte gått i blom än.

Kulturform av lundviva
Kultiverad form av lundviva
(Primula elatior).
Kulturform av lundviva
Kultiverad form av lundviva
(Primula elatior).


Den underbara bollvivan (Primula denticulata) får bli sist ut bland vivorna. Jag frösådde den för fyra år sen och den verkar gilla läget.

Bollvivan (Primula denticulata)
börjar vakna till liv.
Nu har den sträckt på sig.
Bollviva (Primula denticulata).
Närbild.
Bollviva (Primula denticulata).
Bollviva (Primula denticulata).


Strax hitom bollvivan växer en vitluva (Mitella diphylla). Något i dess försiktiga framtoning gör den till en av mina favoriter. Den är runt 25 cm hög och står i  halvskugga, och är också sådd från frö.

Vackra blad och små små knoppar.
Vitluva (Mitella diphylla)
Storslagen blomning! :)
Nej inte direkt,
men väldigt vacker på sitt sätt.
Vitluva (Mitella diphylla).
När vitluvan blommat över får den häftiga fröställningar men det har jag förstås ingen bild på. Hrmmm!


Sipporna gör likt vitluvan inte mycket väsen av sig. Oemotståndliga är de dock, de också.

Presidentsippan nedan är egentligen ingen sippa. Den tillhör familjen berberisväxter och heter  numera Plagiorhegma dubium. Den hette tidigare Jeffersonia dubium. Dess blommor är en av växtrikets vackraste. Tyvärr blommar den bara nu på våren, men dess vackra bladverk växer till sig och finns kvar hela säsongen, till skillnad från sippornas som försvinner efter blomningen.

Presidentsippa
(Plagiorhegma dubium)


Om jag fortfarande var västgöte skulle jag nog säga att blomman på nästa bild är ena blåer vitsippa.

Blå vitsippa  
(Anemone nemorosa 'Robinsoniana')
Blå vitsippa  
(Anemone nemorosa 'Robinsoniana')
Förutom blå vitsippor finns det också gröna. Helt ärligt tycker jag mest de liknar ett spektakel, men lite skoj är de förstås. Det där bladlika "blurret" till vänster är blomman. 

Grön vitsippa
(Anemone nemorosa 'Virescens')
Nästa vitsippa är med sitt blå öga möjligtvis spektakulär, men definitivt inget spektakel.

Vitsippa 'Blue Eyes'
Vitsippa
(Anemone nemorosa 'Blue Eyes')
Vitsippa 'Blue Eyes'
Vad kan man säga annat än wow!
 Anemone nemorosa 'Blue Eyes'
Det finns många olika vitsippor och jag tänker avsluta med en fylld som nog är den jag trots allt tycker allra bäst om. Den växer under vår gulbladiga kornell och låter sig inte gärna fotograferas. Man får knöka sig in. Försiktigt.

Vitsippa 'Vestal'
Vitsippa 'Vestal'
Fylld vitsippa
(Anemone nemorosa 'Vestal')
Det är svårt att komma tillräckligt nära utan att riskera antingen kornellens eller mitt liv, men med datorns hjälp kan man turligt nog krypa närmare. :)

Vitsippa 'Vestal'
Fylld vitsippa
(Anemone nemorosa 'Vestal')
På håll gick det lättare att ta bilder. De fyllda vitsipporna växer innanför den smalbladiga lungörten med sina klarblå blommor (Pulmonaria angustifolia) och kungsängsliljorna (Fritillaria meleagris).


Samma vy som ovan fast från andra hållet, och i solsken. Visst är det underbart med vår!



När jag tidigare skrev att sipporna inte gör så mycket väsen av sig glömde jag bort vår vanliga älskade vitsippa. Den ligger inte på latsidan utan sprider sig vilt, men vad gör väl det annat än gott. Kanske.


Slut på sipporna. Dags för nunnorna.  Precis som med sipporna finns det massvis med olika nunneörter. Jag kommer emellertid inte riktigt överens med dem, eller om det är de som inte riktigt trivs med mig. Jag har köpt knölar av en del fina sorter men resultatet är knalt. De jag köpte i höstas lät jag stå i krukor som jag grävde ner i en övervintringslåda, så att jag säkert skulle komma ihåg dem. Glömde förstås bort att vattna, och när jag väl kom ihåg dem vattnade jag för mycket. De blev aningen "slemmiga", kan man säga. Nåväl, jag har inte gett upp.

Turligt nog har jag mina olika vanliga nunneörter (Corydalis solida) att njuta av. Jag fick dem av en vän och de är mig mycket kära. De är rosa, blå och lila och de små blommorna tål verkligen att titta på.
Nunneört (Corydalis solida)
Rosa nunneört
Nunneört (Corydalis solida)
Blå nunneört
Nunneört (Corydalis solida)

Avslutningsvis var jag då framme vid julen. :) Jag älskar hyacinter och deras doft men kan inte ha dem inne till jul. Både vår dotter och min svärfar mår riktigt dåligt av dem. Ett tag hade jag en kruka i källaren men stämningen ville inte infinna sig i ensamheten med dem därnere.

I höstas kom min man hem med massor med hyacintlökar och gissa om jag blev glad, samtidigt som jag kände mig lite dum som inte kommit på det själv. Den här våren har det doftat hyacint i trädgården hos oss. Underbart!

Hyacint 'Gipsy Princess'
Hyacinterna som min man köpte
skulle vara bränt orange.
Vi blev förvånade när det
visade sig att de var gula.
Enligt förpackningen är det
Hyacinthus 'Gipsy Queen',
men eftersom sorten 'Gipsy Princess'
också fanns i affären (Lidl)
är nog vår gissning på att de blivit
felpaketerade inte alltför vild.  
Hyacint 'Gipsy Qween'
Hyacinthus 'Gipsy Princess'.
Hyacint 'Gipsy Princess'
Hyacinthus 'Gipsy Princess'.
Längst bak i bilden kan man skymta backsipporna (Pulsatilla) tillsammans med den lilla narcissen Narcissus 'Tete á Tete'. Jag kunde inte låta bli att ta med en bild på dem också. Tulpanerna som i all sin enkelhet är de vårblommor jag gillar allra bäst får dock inte vara med. Inte den här gången. :)

Vit backsippa, blå backsippa


Sköna maj är här. 
Maj då så mycket ska göras, 
och som alltid på något förunderligt sätt har en tendens 
att rusa fram allt för fort.
Men visst finns det tid att njuta,
det hoppas jag,
och det önskar jag er alla.

Kram Anna-Karin

18 kommentarer:

  1. God morgon Anna-Karin!

    Jag vet hur det känns, inte lätt att begränsa sig när trädgården plötsligt visar sitt överflöd vid denna tid på året.
    Jag är som du, Primula i alla deras former har min beundran, jag tröttnar aldrig på dem och så finns det hur mycket som helst att välja på.

    P. scandinavica har jag prövat några gånger men den tynar bort efter några år. Min trädgård är förstås ingen fjällvärld så där är nog förklaringen. Visste inte att det var en endemisk art i Skandinavien.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Jag ser att du är uppe med tuppen. Jag har också varit uppe tidigt och tagit en runda i trädgården. Morgonen är en härlig tid, men just idag var det en del som lagt sig ner eftersom vi haft frost i natt. Det ser dock ut att kunna resa på sig igen och efter den natten som kommer blir det turligt nog lite varmare igen, Gissar att kylan gäller stora delar av landet och hoppas att vi alla klarar det hyfsat.

      Ja, vivor är en favorit här också och på något vis verkar det som om de finner sig väl tillrätta i vår trädgård. Jag köpte en bok om vivor för ett tag sen som jag frossar i på kvällarna. :) Den lilla fjällvivan däremot blir svår eftersom, som du skriver, trädgården inte är någon fjällvärld. Jag tänkte hämta hem lite stenblock och göra en artificiell "klippskreva". Kanske lyckas jag lura den lite, men troligtvis inte.

      Önskar dig en fortsatt skön maj!

      Kram Anna-Karin

      Radera
  2. Hej Anna-Karin!

    Så vakre bilder du viser, og så mange flotte primula du har! Jeg er feldig glad i denticulata. De sprer seg og dukker opp overalt her, og de er så enkle å flytte. En favorittblomst! :)
    Det nye navnet på Jeffersonia kommer jeg aldri til å lære meg, og vil ikke heller ;)

    I dag så hang mine P. denticulata med hodet, for det var -2,6 grader her i natt :(

    Ønsker degven fin vårdag, og god helg!

    Klem fra Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!

      Hoppas dina P. denticulata har rest sig upp igen efter de kalla nätterna. Vår termometer har gått sönder så man kan inte backa och se hur kallt det varit men jag gissar att vi också haft några minus. Vit frost på morgonen och tulpaner som hänger och rodgersior som ser mycket ledsna ut m.m. Det verkar som om det ska bli en natt till med frost här men sen ska det bli lite varmare enligt SMHI. Hoppas kylan ger sig hos dig också.

      Att bollvivorna sprider sig låter lovande ..... De är vackra och jag ser gärna att det kommer fler ... :)

      Jag kommer nog att fortsätta att säga Jeffersonia jag också..... Tycker det är ett vackert namn. :)

      Önskar dig en fin helg!

      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Hej Anna-Karin!
    Både bollprimula och sippor är favoriter, så fina varianter du har. Önskar att backsippan skulle bli lika fin hos mig, får försöka göra i ordning en plats där de trivs, fick goda råd av Gunilla. Den gula hyacinten är en favorit, brukar ha den till Påsk, och sedan hamnar den ute i rabatten. I natt har vi fått snö, och det blir några kalla nätter till.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika!

      Ja visst är både vivor och sippor underbara blommor. Båda är favoriter hos mig också. Allra mest vivorna. Om jag inte minns fel har du en alldeles underbar vit bollviva. De är riktigt fina för de lyser det så fint om.

      Mina backsippor på bilden sitter osannolikt nog två meter från en fullvuxen björk och jag är själv lite förvånad hur de kan trivas där i rottrasslet tillsammans med den .... På något vis funkar det men det är nog inget som nån rekommenderar.

      Har ni fått snö????? Först rena sommarvärmen och sen snö. Oj oj. Vi har haft några minus men ingen snö.

      Önskar dig en fin helg!
      Anna-Karin

      Radera
  4. Hej Anna-Karin

    Vilken fantastisk blomning!
    Den var fin Primula scandinavica, kanske den skulle kunna växa i en spricka i hyperit klipporna vid mit hus?
    Jeffersonia har bara det nya namnet i 'flora of china' de andra auktoriteter har inte godkänt det än - och gör det kanske inte...

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!

      Jag tror absolut att fjällvivan skulle trivas i en spricka i dina hyperit klippor. Hyperit i grunden skulle jag gärna vilja ha i trädgården istället för gammal sjöbotten med blålera. Det finns hyperit i Karlstad och Kristinehamnstrakten vad jag vet men här på Hammarö har vi ingen. Jag har en kompis som är specialintresserad av alpiner och kanske vill han ha en, annars kanske jag hör av mig till dig om du skulle vilja ta hand om en.

      Jag tror att Jeffersonian har bytt namn i Sverige. I SKUD står den numera som Plagiorhegma.

      En trevlig helg du också!
      Anna-Karin

      Radera
  5. Härliga bilder och söta sippor :) Den där dubbla var ju helt underbar! Önskar dig en fortsatt härlig lördag...
    Kram från ön och Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Titti! Mmmm, sippor nu på våren är härligt.

      Önskar dig en fin vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  6. Härligt med så mycket vacker vårblomning... Fotorundorna blir långa här också men jag tänker vi behöver de där lite filosofiska stunderna :) Men ska inte namnet på presidentsippan vara tvärtom? Att phlagio... är det gamla och Jeffersonia det nya?

    Ha en fin söndag! Kram, Carina

    PS jag ska på växtmarknad behöver en vilodag ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är nog så att man behöver fotorundorna för att som du skriver filosofera. Jag kollade presidentsippan mot SKUD och de har den som Plagiorhegma, om jag nu inte såg alldeles fel.

      Hoppas du hade en go vilodag och en bra dag på växtmarknaden, och att det blev några riktiga fynd. :) Växtmarknader är "farligt". :)

      Kram Anna-Karin

      Radera
  7. Mmmm ... nu har jag njutit av bild och ord hos dig Anna-Karin. Vilken mångfald. Här är det inte mycket som blommar ännu men vitsippor av olika slag har jag. Flera av de sorter du har. Håller med om Anemone nemorosa 'Virescens'. Det syns ju knappt att det är blommor på den men lite kul är det att ha den. En som stortrivs hos mig och dyker upp på flera håll (förmodligen för att rötter följt med vid flyttning av växter) är 'Robinsoniana'.
    Nunneörter trivs däremot inte hos mig. Dom kommer upp ett år sedan är dom borta. Köpte en blå förra året, får se om den kommer i år. Här är ju allt som vanligt sent, trots att det varit sommarvärme. Men det beror troligen på vår skuggiga tomt.
    Till sist ... vilken jättesnygg ljusgul färg på hyacinterna. Och det kom snö här om dagen hos oss. Den tillsammans med hyacintdoften ger ju lite julstämning. Men, det är ju inte riktigt det man önskar i maj förstås ... inte snön i varje fall.

    Önskar dig en fin söndag och kommande vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!

      Nej, julestämning i form av snö är inget nån längtar efter i maj, skkulle jag tro. Vi har varit förskonade från snöfall så hyacinterna slapp blomma i det vita. frost och ett par hagelskurar har de dock fått utstå de stackarna.

      Vad härligt att ha 'Robinsoniana' på flera olika ställen. Den är ju så vacker med sina ganska stora blå blommor.

      Hoppas din blå nunneört kommer och blommar för dig i år. De olika blå nunneörterna är så vackra.

      Önskar också dig en fin vårvecka!

      Kram Anna-Karin

      Radera
  8. Härlig vårblomning! Jag brukar titta efter lundvivor i affären, men de är aldrig uppmärkta. Finns det nåt annan sätt att känna igen dem på?
    Allt gott och kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tycker inte att det är så ofta de har lundvivor i affärerna. Det är mest jordvivor. Den vilda lundvivan (Primula elatior) påminner om den vanliga gullvivan men är större. Bladen är rundare. Ljushgula kronblad. En stängel med många blommor som hänger åt samma håll. När det gäller de olika odlade formerna vet jag inte hur man identifierar dem som kultivarer av just lundviva. De jag har på bilderna i det här inlägget ser definitivt inte ut som lundvivor men är köpta som sådana. De hette Primula elatior "nånting" och salufördes som udda lundvivor med flera blomstänglar. Men om det är sant vet jag inte för jag vet inte vilka detaljer man ska titta på (behåringen på bladen, ståndarna etc. ) för att med säkerhet kunna säga att det är en lundviva. Ibland förädlar de ju så att de blir omöjliga att identifiera och ibland är det nog så att namngivningen inte är helt korrekt. Det kanske är en korsning med t.ex. jordviva. Det blev ett långt svar. Den vilda lundvivan tycker jag är ganska lätt att identifiera men de olika kultivarerna, korsningarna etc. ...... nästintill hopplöst ...... :)

      Lundvivorna brukar vara betydligt dyrare än jordvivorna. :)

      Önskar dig ett gott veckoslut!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  9. Så din man är också gift med en riktig västgöte. Precis som jag är.
    Som alltid är det mycket fint ögongodis när jag tittar in till dig.
    Kram Bosse Hallänning

    SvaraRadera
  10. Vi är en finansiell institution, vi lånar ut till individer och företag i ekonomiska svårigheter.
    Alla individer eller företag som kan respektera våra klausuler kan kontakta oss direkt via e-post för att dra nytta av vår ekonomiska hjälp.
    Våra lånevillkor är enkla och väl definierade.
    Med betydande kapital under vårt bälte är vi bäst att hjälpa dig och hjälpa dig att lösa alla dina problem. Tidsfristerna fastställs enligt våra kunders månatliga budget för att underlätta återbetalningen.
    Om du har projekt att förverkliga eller om du är i ekonomiska svårigheter kan du kontakta oss via e-post utan ytterligare försening. Med en ränta på 3% hjälper vi individer från 20.000 till 50.000.000 KR. Och vi informerar företagen samtidigt om att kursen inte förändras.
    Kontakta oss via e-post om du behöver ett lån.

    E-post: simondurochefort@gmail.com

    SvaraRadera