söndag 3 december 2017

Koll på kålen men inte på datorn

För några dagar sedan hände det som jag länge befarat. Min dator kraschade. Den hade under lång tid blivit segare och segare men gav nu upp helt. Min gamla trotjänare blev alldeles svart och okontaktbar. Turligt nog hade jag all information på internet och på externa hårddiskar så inget av värde gick förlorat. Mer än datorn då förstås. :(

Har sedan kraschen ägnat en hel del tid åt att läsa på om datorer. För en datornovis som mig var det mycket att sätta sig in i innan jag vågade mig på att köpa en ny. I förrgår skickade jag dock iväg beställningen. Spännande och lite nervöst. :)

Tänkte återkomma med en del matnyttig info, för såna som mig, som inget kan om datorer, senare när jag fått min nya. :)

Nu blir det istället något helt annat, även det matnyttigt. Det blir kål.

Jag tycker kålen är en av våra mest fantastiska grödor.

Den är vacker, god och nyttig.

Nero di Toscana, Kalibos, Red Russian, Brassica oleracea, Brassica napus

Nero di Toscana, Kalibos, Red Russian, Brassica oleracea, Brassica napus

Nero di Toscana, Kalibos, Red Russian, Brassica oleracea, Brassica napus

Brassica napus 'Red Russian', Brassica oleracea 'Kalibos
Visst är bladen vackra med sin violetta ådring?

De tre sorternas kål på bilderna ovan är:
1. Grönkål Brassica napus 'Red Russian'
2. Grönkål Brassica oleracea 'Nero di Toscana' (oftast kallad svartkål eller palmkål)
3. Spetskål Brassica oleracea 'Kalibos'


'Red Russian' går utmärkt att så direkt på friland, växer snabbt och levererar massor med nya fräscha blad under hela säsongen. Bara att plocka in allt eftersom.

Brassica napus 'Red Russian'

Brassica napus 'Red Russian'
När plantorna är unga är bladen gröna. Allteftersom får de
mer violetta inslag men smaken är densamma.
Grönkål Brassica napus 'Red Russian'
Svartkålen behöver enligt mina erfarenheter förkultiveras, men också den ger rejäl utdelning sett till nedlagd arbetsinsats. Det är den godaste grönkålen av alla och den går att skörda långt in i december om inte kylan blir för svår. Klarar utan problem några minusgrader och är som lätt frostnupen ännu godare än innan.

Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
Svartkålen har verkligen superläckra blad.
Grönkål Brassica oleracea 'Nero di Toscana' (svartkål, palmkål)

Spetskålen, som också måste förkultiveras, är mer lyxig. Varje planta kräver ca 60 x 60 cm odlingsutrymme och ger bara ett huvud var. Betydligt sämre utdelning än de andra sorterna, men ack så god. (På de första bilderna i inlägget har huvudena inte börjat bildas än, men man kan se att bladen börjar dra ihop sig i mitten av plantorna.)

Brassica oleracea 'Kalibos'
Här har dock ett litet huvud av den röda spetskålen 'Kalibos' mognat fram.
Brassica oleracea 'Kalibos' 


De här kålsorterna, liksom den mycket dekorativa purpurkålen, har så vackra blad att de absolut gör sig fint i vilken rabatt, plantering eller kruka som helst, om man inte har en speciell köksträdgård att odla i.

Det finns dock ett par saker som är väl värda att tänka på när man odlar kål.

För det första: man bör tillämpa växelbruk. Kål ska inte odlas i samma jord tätare än vart sjunde till åttonde år varför man måste ha många olika odlingsplatser att rotera mellan, eller byta ut jorden mot ny varje säsong. Om man odlar i kruka eller i en mindre odlingslåda är ett jordbyte lätt. På friland kräver det lite mer. Anledningen är den fruktade klumprotssjukan som kan sprida sig i jorden om kålen återkommer för ofta, och som kan göra jorden obrukbar för kålodling i decennier framåt. Observera att många grödor som inte heter någonting med kål också kan vara kålväxter, t.ex. pak choi (Brassica rapa) m.fl.

För det andra: det finns fler kålälskare än vi. Kålfjärilens larver lever uteslutande av kål. De vuxna fjärilshonorna lägger klumpvis med ägg, som sedermera utvecklas till glupska larver, på kålbladens undersidor. De här larverna som i dagligt tal kallas "kålmaskar" är ett riktigt gissel. Får de hållas äter de rent. Kålplantorna behöver skyddas, speciellt när de är små, och duken man använder måste hålla tätt. Minsta glipa och fjärilarna hittar in utan problem.

Längst bak syns locket med fiberduk jag använder till kålen innan
den vuxit sig stor och blivit mera motståndskraftig. 

Vill man vara på den säkra sidan bör kålen skyddas under hela odlingssäsongen. Duken man använder måste vara tillräckligt tät så att inte fjärilarna kommer in, men den får inte vara för tät. Då blir det för varmt får kålen, som föredrar en lite svalare temperatur.

Jag tar bort mitt skydd senare under sommaren och plockar istället bort de ägg jag hittar. Det blir en del angrepp men oftast inte värre än att maten räcker till oss också. Senare på hösten, när kålen trivs som bäst, minskar mängden angrepp och då kommer det massor med nya och fräscha blad. Runt spetskålen plockar jag dock extra noga. Det kommer ju inga nya huvuden, tyvärr. Det är lite oseriöst, men jag odlar bara i mindre skala och tycker det är bökigt med dukar som ska lyftas av och på hela tiden. Är nog lite lat. :) Men jordgubbarna och bigarråerna, de nätar jag in. Annars tar skatorna och trastarna allt.

Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
Bladen är lite angripna men de flesta är hela och fräscha.
Brassica napus 'Red Russian', Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
På den här bilden är spetskålen skördad. men de båda
grönkålssorterna står kvar, och fortsätter alltjämt att växa till sig.
Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
Frost och frostnupna blad.
Brassica oleracea 'Nero di Toscana'
Efter frost. Fortfarande lika krispiga och fina blad.
Som ni nog gissat är jag förtjust i kål, och att kunna gå ut och skörda av sin egenodlade är härligt. Många är nog lite rädda för att odla kål men jag har odlat i många år och tycker att det är en av mina tacksammaste grödor, kålmaskarna till trots.

Kål, morötter
Gott! Gott!
Brassica oleracea 'Kalibos'
Supergott!
Den röda spetskålen (som inte är någon rödkål) har
en fantastiskt mild fin smak och är underbar som rå,
med lite olivolja, flingsalt och citronsaft.
Lite nötter eller frön till passar också bra. :)
Brassica oleracea 'Kalibos'
Sann njutning på gång ......
Brassica oleracea 'Kalibos'
...... också här bara olivolja, flingsalt och citron, men
med lite värme så att kålen har karamelliserat.

Det var då det.
Idag är det första advent,
och jag ska snart gå ut och plocka in svartkål till lunch. 
Än står den kvar och är lika fin.
Efter lunchen blir det bullbak med Ella och skidskytte med maken. 
Nästa vecka kommer förhoppningsvis min nya dator,
och snart är det jul. :)
Då blir det enligt tradition hos oss,
grönkålssoppa med skinkmacka. 



Men till dess,
en riktigt skön första advent,
till er alla.
Kram Anna-Karin



14 kommentarer:

  1. Så mye spennende kål du har, og så fantastisk vakre de er! Nydelige farver på de.
    Lykke til med ny data!
    Klem, Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, kålen är vacker med sina härliga färger. Och god :) Det blir spännande med den nya datorn. Säker lite bökigt i början men sen hoppas jag på lite bättre fart. Min gamla har verkligen varit riktigt seg och trist så lite förnyelse blir bara bra.
      Önskar ny bra vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  2. Vilka härliga bilder på kål både färsk och tillagad. Många fina smakupplevelser kan jag tänka mig. Är inte rådjuren framme för att ta några minsbitar? Vid den här tiden på året borde det vara rena julbordet för dem.
    Grönkål och ”svartkål” har jag odlat med bra resultat, gäller bara som du skriver att hålla koll på objudna gäster. Har varit lite dålig på att täcka men dessa två sorter har klarat sig bra och är vackra att ha på oloka ställen i rabatterna.
    En fortsatt fin advent önskar jag dig. Hoppas nya datorn kommer snart. Kram/Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som om rådjuren har lärt sig att inte gå in o vår trädgård. De skaffar ju sina rundor som de sen följer och även lär sina ungar att gå och de går runt vår tomt men aldrig in. Blodmjölet i tomtgränsen som jag spridit har nog haft effekt. Duktiga "bambisar" här i Skoghall. :)
      Grönkålen är absolut den bästa att odla. Massor att skörda och ganska lätt att hålla efter. Spetskålen betydligt svårare, men den är så god att jag inte kan låta bli den trots att skörden varken blir stor eller särskilt imponerande. 😊 Vitkål har jag aldrig provat.
      Hoppas att datorn kommer i början på veckan men kanske dröjer det....
      Önskar skön kväll och fin ny vecka!
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Vilken härlig kålreklam du sprider. Bilderna var jättefina. Och som av en händelse fick jag mail om att Runåbergs har lagt ut nya frölistan. Jag odlade kål i tält i sommar och det gick jättebra. Däremot så tog rådjuren grönkålen som var kvar nu för ett par veckor sen :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Sitter precis och kollar igenom mina fröer och inser att svartkålen är slut. Brukar köpa från Impecta men ska kolla in Runåbergs också. Att ha kålen i tält verkar inte vara så dumt. Bara att öppna och gå in när man ska skörda gissar jag. Ingen av och påtäckning och en massa koll om det blivit tätt eller inte. Trist med rådjuren. Jag har klarat mig än så länge ...... Peppar, peppar.....
      Kram Anna-Karin

      Radera
  4. Visst är det gott med kål och skönt att ha något att skörda nu utan att behöva så nytt. Den röda spetskålen ser så fin ut! Blir riktigt sugen på att testa spetskål igen. Första och enda gången blev huvudena väldigt små. Hade nog dem för tätt... Har brysselkål och svartkål i år och har haft dem i ett nättält. Fungerade superbra, har inte haft några angrepp av kållarver i år.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är härligt att kunna gå ut och skörda i december, och att kunna göra det utan att ha behövt lägga ner något extra arbete är en fin känsla. Spetskålen 'Kalibos' är supergod men den tar plats om man ska odla efter alla konstens regler. Det gör inte jag, jag odlar också för tätt men plockar av den andra kålen jag har bredvid så att spetskålen får hyfsat med ljus och utrymme. Det där med tält verkar smart. Vad har du för tält? Färdigköpt? Egentillverkat? Även Carina i kommentaren ovanför skrev om tält. Det låter smart och behändigt.
      Kram Anna-Karin

      Radera
    2. Jag köpte två tält på ica i våras. De är tänkta för pallkragae, men med några extra tältpinnar som håller nätet mot jorden fungerade de bra på friland. Det är två dragkedjor på en av tältet långsidor, så det fungerar bra att skörda. Hade inga angrepp alls av kållarver (dock av några snäckor som hittat in...).
      Kram Kristina
      Kram Kristina

      Radera
    3. Aha, då får jag kolla på ICA när våren kommer. Låter smidigt att bara behöva dra upp en dragkedja. Av och på med duk och kolla att det blivit tätt är bökigt och att odla utan skydd och leta ägg är inte heller optimalt. Tack för tipset.
      Kram

      Radera
  5. Hej!
    Intressant läsning om kål. Vattnade dotterns odling i somras, fin kål, men en dag var allt uppätet, ingen vacker syn, fullt med små larver. Hon skyddade med tunn fiberduk, men då var det nog en liten glipa någonstans så kålfjärilen kunde komma in. Skall tipsa henne om att duken måste sitta tätt.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Så trist med din dotters kål. De är hemska de där larverna och fjärilarna de hittar in. Minsta glipa så är de där och lägger sina ägg. Hoppas det går bättre för din dotter med kålodlingen nästa säsong, och hoppas hon inte ger upp för den är ju så god. Fick också tips från andra i tidigare kommentarer om att odlingstält fungerar bra. Det kanske kan vara något.
      Allt gott!
      Anna-Karin

      Radera
  6. Åh vilket bra inlägg. Här är ytterligare en kålälskare :) Men hos mig har rådjuren ätit upp svartkålen jag tänkte ha i vinter så den var nog väldigt delikat. Hade även grönkål men den är också borta. I år odlade jag utan att täcka kålen och fick inga angrepp. Men jag tror att det kan bero på att det var ett allmänt fjärilsfattigt år. Det var intressant att läsa att du sår 'Red Russian på friland och skördar de små späda bladen. Det ska jag testa nästa år. Jag har sått brysselkål ett par år. Ett år så plockade jag massor på julaftonen och hade till julmiddagen. Det var verkligen en höjdare. Broccoli brukar jag också odla men nästa år blir det istället spetskål. Blev inspirerad :)

    Och så det där med datorn. Det var ju väldigt trist att höra att den pajat. Är jobbigt när man måste byta. Min är över 7 år och jag måste byta i början av nästa år. Ser inte fram mot det, avskyr att lägga tid på teknik. Men nu börjar jag få problem med webbläsaren och att göra inlägg på min blogg så det är verkligen dags. Hoppas allt kommer att flyta på smidigt med ditt datorbyte.

    Önskar dig en skön torsdag kväll!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tråkigt att rådjuren tagit din svart- och grönkål. Så ledsen man blir när man kommer ut och får syn på de stackars resterna som är kvar. Har aldrig odlat varken brysselkål eller broccoli men är enormt förtjust i båda. Något för mig att prova. Spetskålen är god men skörden är inte jättestor. Ett av mina huvuden i år blev riktigt tätt. De andra lite mindre och glesare men lika goda. Red Russin går utmärkt att så på friland. Jag brukar dock ha en fiberduk över när jag sått. Jag plockar ganska späda blad men inte alltför späda och inte alla utan lite lagom här och där.

      Har precis hämtat den nya datorn och packat upp den nu. Väntar dock med att starta upp den tills i morgon när jag är pigg. (eller i alla fall piggare 😊).

      Tråkigt med din dator som också börjar krångla så som min gjorde. Tycker precis som du att teknik bara ska fungera och gillar inte att byta och krångla men ibland har man inget val.

      Hoppas du hittar en dator du blir nöjd med när det blir dags för dig. Får rapportera hur det går med min när den kommit igång.
      Önskar dig en trevlig helg!
      Kram Anna-Karin

      Radera