tisdag 15 december 2015

Snöat in på färger och saffran

När man läser väderleksrapporterna så verkar det som om vi kommer att få en grön jul i södra Värmland i år. Det ska visst snöa lite nu på torsdag men sen är det mildväder fram till självaste julafton, som enligt prognoserna ser ut att bjuda på hela nio plusgrader. Ingen ide att drömma om en vit jul med massor av snö alltså. Det enda som snöat in lite är nog jag, som tänkte fortsätta på samma tema som jag hade i förra inlägget. Det handlade om färgspråk och hur olika färger påverkar oss i vardagen. Då var det rött, orange, grått och blått så idag får det bli gult istället.

Att skriva om gult kändes först lite konstigt så här i juletider. Jag har nog aldrig i hela mitt liv sett något gult julpynt och det är nog inte många som bestämmer sig för att gult ska få vara årets färg när granen ska kläs...... Sen kom jag på att det gulaste av gult faktiskt hör julen till; vår älskade saffran. Saffran är nog det dyraste vi äter med ett pris på mellan 7000 och 76000 kronor per kilo.

Att saffran är lite dyrt kan man förstå. det krävs
100 000 - 150 000 krokusar, som måste plockas
och rensas för hand, för att få ett kilo saffran.
Foto: Wikipedia
Själva saffranet är de långa röda märkena. I lågprissaffran
ingår hela pastillen med de gula delarna också,
och inte bara märkena. (Se bild ovan)
Foto: Wikipedia
Det går att odla saffranskrokus (Crocus sativus) i Sverige, men man ska nog inte räkna med någon större framgång. Växten är steril så den går inte att fröföröka utan man måste få tag i de på konstgjord väg framtagna plantorna på något annat sätt. Nåväl, om man lyckas komma över några saffranskrokusplantor så kan man nog få dem att blomma på hösten det första året, men att få uppleva samma glädje nästkommande år är besvärligare, trots att det är en perenn växt. De kan dock överleva vintern så det är inte helt kört, om man nu är sugen på att prova en växt av det lite kinkigare slaget. De trivs bättre i medelhavsområdet och i andra varmare trakter, än hos oss. Det produceras 300 ton per år.

Iran är en av världens främsta producenter, men det finaste saffranet kommer från bergstrakterna i Kashmir mellan Pakistan och Indien och från L´Aquila i provinsen Abrozzo i Italien. Blomningen inträffar på hösten och i slutet av september eller i början av oktober är det dags att skörda.
När saffranets kvalitet ska bedömas är det lite grann som vinprovning.
Man använder sina sinnen. Det finns mer än 150 olika doft och
aromämnen i saffran så man kan väl säga att det är en ganska
komplex krydda. Förfalskad saffran är ofta utblandad med
gurkmeja som ger samma gula färg men är helt smaklös.
Betalar man 76 000 kronor kilot blir man nog
lite putt om nån blandat i gurkmeja.....
Foto: Wikipedia
Kan det vara saffran från Kashmir tro? Hur som helst, den underbara
gula färgen var i alla fall saffran och lussekatten var ljuvligt god.
Förresten så såg jag på nätet att den här formen på lussebulle
inte är en lussekatt utan en julegris och att......
......... en lussekatt ser ut så här.
Den gula färgen, precis som rött och orange, sägs väcka aptiten. Man ska dock inte glufsa i sig för mycket saffran. Det är lite giftigt så mer än ett och ett halvt gram om dagen är inte bra :-)
Fem gram ger kräkningar och inre blödningar och tjugo gram är dödande. Också småfåglarna, speciellt talgoxarna, är extremt känsliga för saffran och till och med den lilla mängden som finns i lussebröd kan orsaka allvarlig skada eller död.
Varning! Vi vill inte ha saffransbröd för då blir vi sjuka och kanske till och
med dör. Vi tar gärna lite solrosfrön, hampafrön, nötter och talg istället.
Foto: Pixabay
Förutom att väcka aptiten så sägs gult vara en varningsfärg som uppmanar till försiktighet. Gula varningsskyltar, gula och svartrandiga insekter som talar om att de kan stickas, gult och svart som markerar orena ytor inom vården etc.  Den är också i vissa sammanhang förknippad med oärlighet och att få ett fång gula rosor kan kanske ge lite dubbla känslor. Framförallt sägs emellertid gult vara en varm färg som står för glädje, optimism, kommunikation och framtidstro. Den lär också vara en riktig sporre för intellektet så julgranen kanske ska få gå i gult i år......skojade bara :-)

Ha det så gott i julstöket go vänner!
Kram Anna-Karin

10 kommentarer:

  1. Kul och informativt inlägg :) Som nybliven diabetes 2:are är det kanske tur att man inte är överdrivet förtjust i bullar/lussekatter ;) Saffran i bullar gillar jag inte direkt heller men i mat är det gott:) Saffransgult är en helt underbar färg. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, saffran i mat är gott.... paella, bouillabaisse... mums. Tyvärr är jag nog förtjust i saffransbullar också så det gäller att inte äta upp dem innan jul för jag gjorde bara en liten sats, och visst är saffransgult vackert.
      Ha det gott! Anna-Karin

      Radera
  2. Ja, gult julpynt har jag nog aldrig sett. Men saffran är ju desto godare! :) Jag satte saffranskrokus för två år sedan. De blommade samma höst och jag kunde skörda yttepyttemängder saffran. Förra året kom blad, men inga blommor och i år ser jag inte ett spår av dem. Det var värt ett försök i alla fall!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har hört att andra har samma erfarenhet av saffranskrokus som du. Det måste varit kul att ha provat även om det inte blev några mängder. Skörda egen saffran, om än i yttepyttemängder, låter coolt.
      Kram Anna-Karin

      Radera
  3. Gulpyntad gran vore förstås en utmaning, men så kom jag att tänka på halmpynt, skulle man ju mycket väl kunna fylla med. Halmgult är fint.
    Saffran är mums. Till jul och ibland annars med gör vi risotto med saffran i och rostade paprikor till. En riktig färgbomb.
    Satte (Crocus sativus) 2014 och de blommade fint, men mycket riktigt lyser de med sin frånvaro i år. Har namnstickan kvar i backen som den optimist jag är. Satte ytterligare fyra höstkrokussorter varav tre blommar fint fortfarande.
    Måste väl vara ovanligt med grön jul i dina trakter eller? Kan jag inte få lite snö nöjer jag mig med vacker rimfrost till jul, bara jag slipper snöslask. Det är för tråkigt.
    Tack för trevligt och informativt inlägg
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du skriver om halmpynt. Jag har ganska mycket sånt som min mans mormor har gjort. När jag var yngre var jag inte så förtjust i det, men nu, när jag tycker om det, vågar jag inte hänga det i granen p.g.a. mina två leksugna katter. Eftersom jag bor längst ner i södra Värmland så har vi gröna jular ibland. I norra Värmland däremot är det mycket ovanligt och tyvärr så är det nog lite dåligt med snön där i år också. Fint med krokus som blommar på hösten även om saffranskrokusen gav upp.
      Ha en fin fortsatt vecka!
      Anna-Karin

      Radera
  4. Blev riktigt uppmuntrad av ditt inlägg, jag gillar ju gult och har vaniljgult i både kök och matsal. Jag hoppas det påverkar mitt intellekt i rätt riktning:-)
    Ha det gott!
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar också gult och har det i sovrummet. Det kanske inte är så smart att kicka igång hjärnan med det när man ska sova men desto bättre tidigt på morgonen när man pigg och glad hoppar upp ur sängen.... Hrmmm.......
      Fortsatt fin vecka till dig! Anna-Karin

      Radera
  5. Roligt att läsa dina inlägg om färger, de påverkar oss nog en del. Märkligt att man ändrar sig vad gäller att gilla eller inte gilla en färg t. ex. på blommor men så är det för mig vad gäller gult. Numer tycker jag om många gula blommor, de lyser upp.
    Mmm saffran är gott, jag brukar göra saffransfisk några gånger varje vinter - supergott. I år testade jag med kokosgrädde istället för vanlig grädde, det blev minst lika gott och inte så mäktigt.
    En skön helg önskar jag dig. Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, saffran är verkligen gott och just saffran och fisk tycker jag också är en mycket god kombination. Har också haft lite svårt för gula blommor förut, men nu har det nästan blivit lite av en favorit istället. Det är tur man ändrar sig för då blir det ju lite nytt och spännande hela tiden.
      Kram Anna-Karin

      Radera