lördag 14 mars 2015

Underbart och lite mindre underbart

Idag har solen strålat och värmen mot vår södervägg varit så skön. Att sitta där, ta en kopp kaffe och bläddra i två nyinköpta trädgårdstidningar har varit underbart. Tidningarna är fyllda av superfina reportage från olika trädgårdar, tulpaner så långt ögat når, rosor som blommar överdådigt, uteplatser där man skulle kunna sitt hur länge som helst och bara njuta, sagoskogar, drömväxthus, smart design och struktur, blommande urberg, fina stenläggningar och stendekorationer, fantastiska vårkrukor, förtjusande växter och oändligt mycket mer.

Tidningarna är verkligen fina och ger massor med
inspiration och tips. Att läsa dem enbart för 
njutnings skull är heller inte fel.
Förutom att sitta mot solväggen och läsa så har jag klippt ner vinterståndarna, eller i alla fall hälften av dem. Jag klipper det vissna i småbitar som får ligga kvar i rabatter och planteringar. Jorden får tillbaka en del av näringen, blir mera mullrik och får bättre struktur. Ibland när växtmassan är stor eller när jag blir väldigt trött i handen så åker bara en del tillbaka i planteringarna och en del går oklippt direkt till komposten. Lite fusk alltså!
Före klippning och .......
..... efter.  Det här är ett trädgårdsland med bara ett fåtal perenna köksväxter.
Jag tänker lägga på lite stallgödsel och vända ner allt, utom perennerna,
lite senare när jorden rett sig ordentligt.
Mitt i allt det bruna börjar persiljan (Petroselinum crispum) från i fjol visa sig.
Jag brukar använda fjolårets innan den går i blom. 
Under tiden kan den nysådda ta ordentlig fart.
Min  kompost flyttar jag runt mellan fyra olika ställen. Tre av mina pallkragar
står sålunda på gamla kompostbottnar. Varje år får den äldsta odlingen ånyo bli 
kompost medan den befintliga komposten istället blir en ny odling. Runt runt! 
De här kompostbottnarna har trädgårdens absolut bästa odlingsbetingelser.
De fungerar som djupsängar.
Nedklippt "bös" som jag vänder ner i jorden i mina gamla kompostodlingar.
Fina rödbetor från kompostodlingarna. En rödbeta räcker till
två inläggningsburkar men jag föredrar att äta dem kokta med
smält smör eller med chevre, flytande honung och pinjenötter.
Trots sin storlek är de supermjälla och fina.
Oklippt.
Klippt. I den här slänten brukar jag sätta tulpanlökar eftersom bambi har
lite svårt att komma intill. Jag också numera. 
Undrar om landet vuxit under årens lopp eller om jag blivit lite mindre vig?
I en av de nya trädgårdstidningarna, Allt om Trädgård FIXA, finns ett reportage från Carolin Zanders underbara trädgård. Hon odlar bland annat vårlökar i mängder och menar att man kan odla tulpaner även om det finns rådjur i närheten. Hon använder sig av doftkuddar, blodmjöl och cd-skivor för att hålla dem på avstånd och när man ser hennes bilder så förstår man att hon lyckas. Så underbart!
 Carolin Zanders trädgård - en blommande oas med vårlökar som smyger in våren.
Av bilderna hittills, från min egen trädgård, skulle man kunna tro att vårens färg är den mindre underbara bruna och inte grönt, rosa, vitt, orange, blått....  Typ fifty shades of brown. Jag lovar, ni ska inte behöva se fler nedklippta bruna planteringar nu. Det får istället bli några fina bilder som visar att vårens knoppar och grönska visar sig lite mer för varje dag som går.
Rosen Stanwell Perpetual börjar få stora knoppar. Blommar senare med
medelstora till stora fyllda ljusrosa blommor med underbar doft. 
Blommar under hela säsongen men rikligast under juni månad. 
Lättodlad frisk ros som klarar halvskugga.
Taklöken trivs bland de varma stenarna.
Trots att temperaturen varit uppemot 10 grader på dagarna så går den ner till 5-6 minusgrader på nätterna. Det är tuffa tider för växterna.

På morgonen är krokusarna alldeles frostnupna och hängiga.
Framemot förmiddagen reser de på sig igen och ....
..... en har till och med slagit ut.

Att läsa lite i en bra bok eller tidning, dricka en kopp kaffe, sola näsan och se våren komma en liten bit i taget , dä ä gött dä.

Hoppas alla får njuta lite, eller mycket!
Kram Anna-Karin

8 kommentarer:

  1. Oj vad härligt det är att sätta igång med vårfixet. Men det känns i ryggen, för musklerna är otränade så här års. Inte så dumt med en kopp kaffe efteråt i vårsolen:-) Härliga bilder./ Titti

    SvaraRadera
  2. Skönt att komma igång så tidigt med lite vårstäd och hitta den ena uppstickaren efter den andra bland allt bös. Rödbetorna ser läckra ut. Kallare väder är tydligen på väg till helgen så det är bäst att passa på och njuta i veckan.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  3. Jag har slutat köpa trädgårdstidningar, för jag kände att det började upprepa sig i reportagen och då kunde jag ju lika gärna ta fram fjolårets eller förrfjols tidningar. Och sedan är det ju det där med att man blir så hiiiimla sugen på allt... ;)
    Ha det gott och njut av sol och trädgårdspyssel.

    SvaraRadera
  4. Så energiskt att klippa ner allt gammalt i småbitar. Klart det blir mumma i landen.Trädgård och blommor ovanligt trevlig denna gång. Läsning från pärm till pärm.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  5. Så energiskt att klippa ner allt gammalt i småbitar. Klart det blir mumma i landen.Trädgård och blommor ovanligt trevlig denna gång. Läsning från pärm till pärm.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  6. Stora fina rosskott, hoppas det blir en riktigt fin rossommar. Gillar kompost, att få egen fin jord till nya odlingar är toppen.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  7. Härligt med vårbruk och smart att göra som du gör. Jag har gjort 1000liter kompostjord och det blev också mumma för rabatterna.
    Kul med alla vårens reportage och särskilt jag som väntar ett helt år för att se hur det blev. Ibland blir det bra och ibland mindre bra men Carolins trädgård är fantastisk!!!
    Ha en god dag.
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Carolins trädgård är underbar, liksom bilderna. Jag har förstås också läst: Sätt våren i kruka, och jag förstår att det är en lång och lite pirrig väntan på att få se hur det blir i tidningen när det är klart. Det blev verkligen superfint men så gör du ju alltid fina reportage och har så fina bilder till också. Inspirerande och lärorikt!
      Kram Anna-Karin
      PS. Tusen liter kompostjord, det är "jordbruk" det. Härligt! DS

      Radera